Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: nikkor 300mm/f4

Domyślnie nikkor 300mm/f4

w sklepie internetowym interfoto zauważyłem obiektyw nikkor af 300mm/f4 ed (bez af-s).
    czy ten obiektyw różni się optycznie od tego z af-s'em, podejrzewam że jest to starsza konstrukcja bo na stronach nikona się jej nie dozukałem. nie jestem tego pewien dlatego pytam, a cena jest zachęcająca.

Domyślnie

po prostu to tzw. śrubokręt, więc AF będzie wolniejszy niż ten AFS. No i ten AF wymaga innych telekonwertwerów. Ale optycznie jest podobno bardzo fajny. Sam mam małą ochotę na niego bo cena rzeczywiście może być niezła.
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trigger
    po prostu to tzw. śrubokręt, więc AF będzie wolniejszy niż ten AFS. No i ten AF wymaga innych telekonwertwerów. Ale optycznie jest podobno bardzo fajny. Sam mam małą ochotę na niego bo cena rzeczywiście może być niezła.
    Racja, racja. Mam i potwierdzam każde słowo, to jest optycznie świetne szkło. Fakt wymaga telekonw. Kenko na przykład, ale sam telekonwerter jest znacznie tańszy niż nikonowski.
    Piotr

Domyślnie

Piotrze, a czy z Kenko jakośc bardzo spada?
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Jak widzisz mam taki zestaw. Spada troche kontrast - bedziesz musial sie wiecej bawic potem poziomami w PS . Ostrosc nadal jest niezla (oczywiscie jak na zestaw z TC). AF jest tez z TC troche wolniejszy. Jesli fotografujesz obiekty ktore zwykle sa w pewnej odleglosci od aparatu to w 300/4 jest taki pierscien ktory ogranicza zakres ostrzenie np. od 3 - 20m albo od 5-nieskonczonosci. To skraca przebieg ostrzenia i jest w efekcie szybsze. Oczywiscie zakresy podalem przykladowe.
    Druga sprawa - ostrznie tym obiektywem jest dosc glosne - no bo srubokret. Mechanizmy dosc skrzeczą w tym czasie. Co delikatniejsze obiekty uciekną .
    Nastepna rzecz - zauwaz ze jest to juz 420mm*1.5 = 630mm ogniskowej. Na zdjecia z reki nie liczylbym. Statyw jest konieczny - szczegolnie ze przyslona bedzie max f/5.6. Oczywiscie w EXIFIE tego nie zobaczysz bo te konwertery (kenko, tamron) sa elektronicznie przezroczyste. W exifie bedzie f/4

Jak ceos jeszcze chcesz wiedziec to pytaj.
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Domyślnie

Krzysztof napisał chyba wszystko na temat tej 300-setki+kenko. Największą bolączką są potępieńcze dźwięki wydobywające się przy ostrzeniu (na koniec klapnięcie lustra, ale to już uroda D70 Kiedyś fociłem krzyżówki dla sportu. Co drugie zdjęcie było at face, bo ptaki patrzyły się na mnie, przyznam się, jak na wariata. Ale to była krzyżówka. Inne ptaki odlatują w popłochu lub z godnością osobistą, w zależności od wielkości.
    Z czy bez telekonw. nie zauważyłem spadku ostrości. Kontrast? Przyznam się, że jestem mało spostrzegawczy w tej materii. Najgorzej, że jest mało światła przez co czasem jest kłopot, ale od czego są cyfrówki?
    Na pewno lepsze (wygodniejsze) byłoby AFS i światło 2,8. Ale cena! Zresztą dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_W
    Inne ptaki odlatują w popłochu lub z godnością osobistą, w zależności od wielkości.
    ROTFL hehe
    Ni ma rady. Cza szmatami poowijac zestawik . Jak sie foci z czatowni to mozna wykorzystac siatke maskujaca. Bedzie dwufunkcyjna.
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Domyślnie

Największą bolączką są potępieńcze dźwięki wydobywające się przy ostrzeniu
    to, że śrubokręty są głośne wiem nie od dzisiaj, ale żeby aż tak? No ale N300/f4 i tak pozostaje ciekawą propozycją, chociaż wciąż sie zastanawiam (swego czasu sir Jakub miał do sprzedania, ale wstrzymałem się, gdyż skorzystam z kontaktów w USA- obiektywy z pierwszej ręki prawie darmo
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Ja tam np. na śrubokręt z 80-200 nie narzekam, nie wiem czy ten z 300 głośniejszy, ale nie jest tak źle
    Pozdrawiam Piotr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów