Cytat Zamieszczone przez Mebelek Zobacz posta
Dziękuję za komentarz. Możliwe ,że masz rację . Denerwuje mnie jednak to , że wczesniej miałem Nikona D40 , jeszcze mniej doświadczenia , ale na 20 zdjęć jedno było do bani. Teraz mam nowoczesny aparat i mimo starań na 20 zdjęc jedno jest ok.
Nie chcę, żebyś poczuł się dotknięty, bo nie jest moim celem Cię urazić, ale aż pcha się na usta złośliwe powiedzonko, że troszkę techniki i człowiek się gubi... Po pierwsze - skoro D40 robiło lepsze zdjęćia, po co go wymieniłeś na coś, co robi gorsze? Wróć do starego.

Alternatywnym rozwiązaniem jest obejrzenie zdjęćia z D40, potem tego nieudanego z D5200 i odpowiedzenie sobie na kluczowe pytanie: co D40 robił lepiej. Co? Jaśniej, bardziej/mniej kontrastowo, kolory mocniejsze, czy słabsze?... Kto ma być lepszym specjalistą od Twoich własnych gustów - ktoś tu z forum, czy Ty sam?

Jak już będziesz wiedzieć co chciałbyś zrobić, spytaj wtedy bardziej szczegółowo, na przykład tak: wiecie D40 robił zdjęcia jakoś trochę jaśniej, co zrobić, żeby D5200 robił je też jaśniej? Albo: kolory z D40 miały więcej nasycenia, nie wiecie co zrobić, żeby te z D5200 były żywsze?

Daj nam szansę żeby Ci pomóc, bo na tym stopniu ogólności możemy się tylko zgodzić: tak, to zdjęcie jest słabe. Sposobu na jego polepszenie zgodnie z Twoimi gustami nie znamy (a przynajmniej ja nie znam).