Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Fotografia samochodu.

Witam! Znalazłem ostatnio na portalu aukcyjnym ogłoszenie które miało dla mnie przepiękne zdjęcie. Z racji tego że strasznie podobały mi się owe zdjęcia kieruje do Was pytanie, jak zrobić zdjęcia w stylu tych co są w tym ogłoszeniu KLIK ? Czy potrzeba drogiego sprzętu do takich zdjęć ? Na tą chwilę nie posiadam nawet średniego aparatu lecz mam zamiar kupić jakiś aparat do 1500-2000 złotych. Będę bardzo wdzięczny tym osobom które mi pomogą! Pozdrawiam.

Domyślnie

Lustrzanka średniej klasy i obiektyw 50mm f/1,8 powinny załatwić sprawę.

Domyślnie

Wystarczy ten obiektyw do takich zdjęć ? Bo jak można zauważyć zdjęcia są robione w przybliżeniu z dalekiej odległości. Żadnych filtrów nie potrzeba? I jak z obróbką zdjęcia bo nie wierze że "czyste" zdjęcia tak wyglądają.

Domyślnie

Przy dobrze naświetlonym zdjęciu dowal w LR clarity prawie na maxa i osiągniesz podobne efekty. Gość nawet nie usunął aberracji, bo wyszła tak straszliwie, że nawet widać ją bez powiększania.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

A jaki polecasz aparat + obiektyw do 1000-1500 zlotych ? Koszt obiektywu 50mm f/1.8 do Nikona to ~539 zlotych. Tryb HDR nie da podobnego efektu ? Jak z jakoscia zdjecia w przyblizeniu na obiektywie 50mm f/1.8?

Domyślnie

Niestety nie znam rynku, nowinek ani obecnych cen sprzętu, więc nic nei polecę.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

2pompony, abberacja jest ale przyznasz, że jak na aukcję - zdjęcia są bardzo poprawne?

Tucek, nie mam pewności, że zdjęcia robione były tym obiektywem. Ale skoro szukasz czegoś do 2000zł to myślę, że jest szansa zestaw do wykonania podobnych zdjęć zdobyć.
    Włóż tylko trochę trudu, przejrzyj portale aukcyjne używanych aparatów, śledź forumową giełdę a myślę, że coś znajdziesz.
    Do zdjęć nie potrzebne są żadne filtry - bardziej przyda się program do obróbki, o czym inny użytkownik już wspomniał.
    Jak z jakością obrazka z 50tki? Różnie, szczególnie od maksymalnie otwartej przysłony. Ale po wyostrzeniu i zmniejszeniu zdjęcia powinno być w porządku.

Domyślnie

@tomtytus Będzie to moja lustrzanka w życiu dlatego po kupnie będę musiał trochę pobawić się tym aparatem robiąc właśnie zdjęcia samochodu. Troszkę przeszukałem internet i wolałbym nowy aparat a co najwyżej używany obiektyw. A co sądzisz o obiektywie 18-105mm do aparatu Nikon D3200 czy jednak 50mm będzie lepsze? Troszkę nie jestem w temacie fotografii i muszę się Ciebie zapytać czy ten program co powiedziałeś że wyżej mi podali to program Lightroom Clarity czy jednak inny? Dziękuje za wszelaki Wasz odzew
    Ostatnio edytowane przez TuceK ; 14-09-2015 o 21:14

Domyślnie

Tucek, wpisz hasło "Lightroom" w google i rozwieją się wszelkie Twoje wątpliwości.
    Jaki obiektyw będzie dla Ciebie lepszy? Na to pytanie Ci nie odpowiem i nie wymagaj tego od użytkowników forum. Ja tylko Ci podpowiedziałem, że podobne zdjęcia do tych, które są w aukcji można zrobić właśnie rzekomą 50tką.
    ps: d3200 spokojnie Ci wystarczy i nawet nie wiedziałem, że jest taki tani.

Uprawnienia umieszczania postów