Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Powrót do domu

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Orłowski Zobacz posta
    to chyba proste, oceniamy zdjęcie a nie prowadzimy dyskusję na temat kierunków w sztuce
    Otóż to, kolego. Oceniamy zdjęcie....

Grażyna Jezierska, Zastosowanie wiedzy o sztuce w realizacji prac fotograficznych. Poradnik dla ucznia.

CELE KSZTAŁCENIA:
    W wyniku procesu kształcenia powinieneś umieć:

a/ˆ’ posłużœyć się podstawową wiedzą z zakresu historii sztuki, z uwzględnieniem przemian i rozwoju fotografii,
    b/ˆ’ określić podstawowe elementy kompozycji obrazu,
    c/ˆ’ określić zasady wykonywania zdjęć elementów przestrzennych,
    d/ˆ’ wybrać fotografowaną przestrzeń,
    e/’ zaranżœować fotografowaną przestrzeń,
    f/ˆ’ określić zasady kompozycji, estetyki i aranżœacji planu fotograficznego,
    g/ˆ’ ustalić warunki oświetleniowe posługując się światłocieniem,
    h/ zastosować zasady kompozycji obrazu w projektowaniu prac fotograficznych,
    [...]
    k/’ rozrózœnić cechy barw: jasność i nasycenie,
    l/ˆ’ wykorzystać zasady kolorystyki w pracach fotograficznych,
    m/ˆ’ zastosować środki wyrazu plastycznego w kompozycji obrazu,
    n/ˆ’ zastosować zasady perspektywy zbieznej i malarskiej,
    o/ˆ’ sporządzać rysunki w rzutach aksonometrycznych,
    p/ˆ’ ocenić artystyczną i estetyczną wartość prac fotograficznych według określonych kryteriów.
    mam zatem jakieś przeczucie, że do realizacji i oceny prac fotograficznych przydałoby się odrobinę więcej wiedzy niż tylko umiejetnośc dostrzezenia krzywego horyzontu, pyłków na matrycy, ostrości poza oczami, czy podziału kadru na pół...

PS
    Aquila degli Abruzzi to tytuł fotografii Cartier-Bressona.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

to chyba proste, oceniamy zdjęcie a nie prowadzimy dyskusję na temat kierunków w sztuce
    Tiaa, bo jest partyjny zakaz dyskutowania. Linia jest jedna, nade wszystko słuszna .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alkinoos Zobacz posta
    Tiaa, bo jest partyjny zakaz dyskutowania. Linia jest jedna, nade wszystko słuszna .
    Myślałem, że przepisywanie podręczników z historii sztuki w komentarzach to nie jest własna forumowicza opinia na temat zamieszczonego do oceny zdjęcia, ale jak ma tak być niech tak będzie. Uzasadnienia dlaczego tak uważam z podręczników nie będę przepisywał.

- - - - kolejny post - - - - - -

lechupe
    "Aquila degli Abruzzi to tytuł fotografii Cartier-Bressona."
    Jak widać niektórzy przepisują podręczniki bezsensownie. Powołałem się tylko na jednego z uczestników dyskusji.
    W dalszym ciągu twierdzę, że jest to świetne zdjęcie nawet dla mnie, człowieka skromnego, może mającego bardzo małą wiedzę z historii sztuki.

Domyślnie

lechupe
    "Aquila degli Abruzzi to tytuł fotografii Cartier-Bressona."
    Jak widać niektórzy przepisują podręczniki bezsensownie. Powołałem się tylko na jednego z uczestników dyskusji.
    W dalszym ciągu twierdzę, że jest to świetne zdjęcie nawet dla mnie, człowieka skromnego, może mającego bardzo małą wiedzę z historii sztuki.
    Po pierwsze nie wiem, czy właściwie rozumiesz słowo "przepisywanie"
    Po drugie to co umieściłem to nie jest podręcznik tylko cytat z celów kształcenia
    Po trzecie ten cytat nie pochodzi z jakiegoś bardzo akademickiego podręcznika historii sztuki, a jedynie z podręcznika do nauki zawodu fototechnika.

A po czwarte - niewiedza nie jest grzechem. Ale traktowanie niewiedzy jako cnoty jest grzechem śmiertelnym.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Dlaczego nie?

Domyślnie

"przepisywanie podręczników z historii sztuki w komentarzach to nie jest własna forumowicza opinia na temat zamieszczonego do oceny zdjęcia, ale jak ma tak być niech tak będzie. Uzasadnienia dlaczego tak uważam z podręczników nie będę przepisywał."

Pełna zgoda.

Problemem jest " Myślałem, że" na początku. Chyba dokładne wyjaśnienia czemu są zbędne?

Zaskocze tez pewnie kolegę stwierdzeniem, że istnieją publikacje które podrecznikami nie są ! Nawet oceny w nich zawarte różnią się diametralnie ! A cytowane i przepisywanie to dwie rożne sprawy. Itd. itp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Cóż mi podobały sie te pochylone główki dzieci i mama idąca za nimi - dla mnie sugeruje to jakieś zakończenie pewnego zdarzenia.
    Ot może nadinterpretacja...
    Jedna główka rzeczywiście pochylona, druga chyba bardziej ze względu na to, że zdjęcie robione "z góry". Mnie osobiście zdjęcie nawet się podoba, ale nie mogę przeboleć tego że wygląda to jak IR.

P.s Może to zwykły przypadek ale zauważyłem, że prawie każdy wątek gdzie pojawia się kri-kri zamienia się w OT (bez urazy).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Jedna główka rzeczywiście pochylona, druga chyba bardziej ze względu na to, że zdjęcie robione "z góry". Mnie osobiście zdjęcie nawet się podoba, ale nie mogę przeboleć tego że wygląda to jak IR.
    Może wyjaśnię dlaczego zdjęcie tak obrobiłem.
    Wiele lat temu obejrzałem film który umiejscowiony był w jakimś małym miasteczku greckim. Te zdjęcia filmowe zapadły mi w pamięć bo według mnie idealnie oddawały klimat tamtych uliczek. Gorąc, brak wiatru itp. Niestety samej fabuły nie pamietam zbyt dobrze, ale charakter zdjeć -tak. Oczywiście zdaje sobie sprawę że w przypadku filmu dobiera się miejsce akcji pod scenariusz ale i pod utrzymanie pewnego charakteru zdjeć. Czyli coś co przy "stricie" jest raczej mniej możliwe, tym bardziej przy wakacyjnej fotografii jaka ostatnio prezentuję. Ale pewne zdarzenia i sceny przewiduję i wiem jakbym chciał je widzieć w końcowej wersji.
    Tak mi właśnie przyszło do głowy że troszeczkę podobny klimat miały zdjęcia do filmu Wielki Błękit (początkowe sceny) ale nie były te sceny aż tak charakterystyczne. Na uczelni , o ile pamietam, coś jeszcze omawiali jak tamte zdjęcia były zrobione. I nie był to IR ale chyba ortochromatyczny film + kombinacja naświetlania, wywołania i chyba odbielania.

Domyślnie

P.s Może to zwykły przypadek ale zauważyłem, że prawie każdy wątek gdzie pojawia się kri-kri zamienia się w OT (bez urazy).

Wręcz odwrotnie, odbieram to jako komplement !!!

Domyślnie

lechupe
    A po czwarte - niewiedza nie jest grzechem. Ale traktowanie niewiedzy jako cnoty jest grzechem śmiertelnym.
    pełna zgoda niewiedzę i ignoractwo należy piętnować, działa to mobilzujaco i zachęca by luki i braki w edukacji likwidować. Czasem tylko w ferworze dyskusji zdarz się nam wszystkim mylić tak jak tu przyczyny ze skutkami. Pełen szacun dla Tych, którzy przeczytali to czego ja jeszcze nie zdążyłem. Na forum szukam głównie interesujących zdjęć, jak to o którym toczy się ożywiona dyskusja oraz ciekawych do nich komentarzy. Szczególnie tych komentarzy, które w jakiś sposób dotyczącą prezentowanych zdjęć. Taki "wirtualny podręcznik" jaki czytam regularnie do chyba dobra lekcja by z niewiedzy nie czynić cnoty?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów