Szukaj
Ogólnie przyjemne zdjęcie - kolorystycznie (zwłaszcza biorąc pod uwagę porę dnia, o której zostało zrobione) oraz kadrowo (chociaż nie wiem, czy więcej pozytywnego "oddechu" z każdej strony nie zapewniłoby użycie ogniskowej 50mm zamiast 70mm).
Ostatnio edytowane przez Dune ; 08-09-2015 o 22:46
Matko boska! Sufenta - nie wierz koledze z postu piętro wyżej, to nie jest przyjemne zdjęcie... Tak się niestety kończą ekwilibrystyczne eksperymenty z kolorami jak w Różowej Grecji! Po tamtym musiało do tego dojść...![]()
A poważniej - jak sobie już tak tytułujemy po angielsku, to to zdjęcie nie jest Venetian pink, tylko All-Faded Venice, czyli Po Całości Wypłowiała Wenecja... Kolory tak zblakłe, że afera, ale to nie jest jeszcze najgorsze. Wszystko jest za zielone i za blade, jak sprana koszulka z obrazkiem, który 20 lat temu był jeszcze wyraźny, a teraz widać tylko jego ślady na spłowiałym od słońca trykocie.
Pamiętasz takie nocne zdjęcie miłej uliczki w miasteczku z ładną starówką, pionowe, w oddali na wzgórzu była jakaś oświetlona budowla - dałeś takie kiedyś... Wisiała tam w powietrzu na całości obrazka taka żółtawa mgiełka, jakbyś zdjęćie zrobił przez przydymioną na żółto szybkę. Tutaj niestety zrobiłeś zdjęcie przez zieloną i bardziej przydymioną. Wenecja to było niegdyś moje ulubione miasto (miałem tam nawet przez chwilę narzeczoną), ale tak zielonego Kanału nie widziałem nigdy, nawet w listopadową mżawę czy kwietniowe kwitnienia wodorostów*.
No ale jak ktoś lubi różowo niebieską Grecję, to tak się kończy.Za to proporcje kadru są znakomite.
----------------
*tak, wiem, że wodorosty nie kwitną w kwietniu, tylko w kwiaciarni.
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 09-09-2015 o 02:06
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
"Wierze" koledze dune- kolory zostaly skorygowane (szary, bialy i czarny) na profesjonalnie skorygowanym profesjonalnym monitorze a calosc, w co trudno ci bedzie uwierzyc, poprawiona w luminosity masks. Woda w Wenecji jest "ostatnimi czasy" (w Wenecji bylem w tym roku 2 razy) jest zielona jak cholera i sa miejsca, gdzie smierdzi. Calosc pomalowana layerem w kolorze venetian pink (stad tytul) - #f3b387 a nastepnie opacity zmniejszone do 16%. Zdjecie moze sie podobac lub nie- w celu wysluchania (a wlasciwie- wyczytania) opinii zaawansowanych userow umieszczam tu swoje zdjecia. Dziekuje obu kolegom za feedback i pozdrawiam.
I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr
@dune- tytulem uzupelnienia- zdjecie jest cropem (taki wielki obraz daje fx plus 70)- most rialto jest remontowany i po lewej (stronie zdjecia) znajduje sie platforma, na ktorej stoi dzwig. Pare stopni w dol (mostu) tez nie mozna gdyz znowu wspomniana juz cholerna platforma w kadr wchodzi.
dla kolegow 2pompony, jako antidotum po zatruciu estetycznym (DD: nietolerancja, alergia, hipochondria) obrazek bez zadnych kolorow
Ostatnio edytowane przez sufenta ; 09-09-2015 o 08:33
I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr
Ach, poznaję, poznaję (klik)... Zakupy mi tam kiedyś wpadły do wody, marchewka pływała, rozmokłe buły poszły na dno, majonez puszczał - nomen omen - bąble, no katastrofa... Chwalić boga w tamtych latach w Wenecji było tylko 12 turystów na raz i mało ludzi się śmiało.
Co zaś do kolorystyki tego pierwszego obrazka - no, jeśli było robione na profesjonalnym monitorze, to oczywiście kolory od razu mi się poprawiły. 'Profesjonalnie na profesjonalnym monitorze' - to budzi respekt, od razu cały zafarb znika. I poważnie użyłeś czegoś o nazwie luminosity masks? Nooo, to powiem Ci, szacun, szaaa-cuuun!!! Po tym wyjaśnieniu mam wrażenie, że obrazek po prostu eksplodował jakością, zobacz jaka eksplozja:
Ale w sumie wątek mi się podoba, bo wróciły wspomnienia.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
To pewnie moja wina, ze wyrazam sie w taki sposob, ze nie jestem zrozumiany- zdjecie (po pierwszej obrobce) wygladalo podobnie to twojej propozycji (czyli bylo przebarwiono-przeostrzone) a pan "ahtysta" (znaczy moja robaczosc) pomalowal to venetian pink. Twoja wersja to gif mocno hdr-owaty duzo bardziej niz tu prezetowana wersja od rzeczywistosci odbiegajacy- budynki po lewej sa rozowe lub lososiowe a nie w kolorze wenecki roz (skads sie ten kolor wziac musial)- tak jak w mojej (i w rzeczywistosci). HDR-owatosc i przeostrzonosc nie ida w jednej parze z wilgotnym i od upalu nieostrym powietrzem Wloch a juz na pewno nie Wenecji. Moja wygladala, raz jeszcze to powiem- bardzo podobnie i to byla niedobra wersja- pozostane wiec przy swojej- rozowato-cukierkowo-rozmyto-wyplowialej. pzdr. P.S. o "profesjonalnym monitorze" nie ma potrzeby duzo pisac bo pol-zartem-pol-serio byl zwrot uzyty z braku (chwilowego) innych- zlosliwiec i tuman moglby pomyslec, ze zdjecia na jakims asusie obrabiasz. Luminosity masks sa wrecz stworzone dla takich z gruntu nieostrych i wyplowialych zdjec. pzdr raz jeszcze.
Ostatnio edytowane przez sufenta ; 09-09-2015 o 12:32
Dwójka bardzo mi się podoba, ładny, kameralny motyw, spokojny kadr, miękkie światło i udana w mojej opinii konwersja.
Dziekuje.
Dwójka to fajny, prosty (to nie wada!) kadr, i poza tym cieniem na ramce kupuję tę konwersję. Odnośnie jedynki, to stanę jednak po stronie Bombla - to nie wygląda jak zafarb, a jak kiepska widoczność wynikająca z gorąca i wilgotności nie usunięta w obróbce. Jeśli chcesz dorzucać zafarb, rób to odważniej, tak aby nie było wątpliwości odnośnie Twoich intencji![]()
Skontaktuj się z nami