Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Koncert..??

Domyślnie Koncert..??

Witam
    Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem d80 + 18-70 nikkor...
    A pytanie mam takie, jako, że dzisiaj u mnie w mieście koncertuje mój przyjaciel ze swoją trupą, bardzo chciałbym porobić im troche fotek i czy z taką optyką można coś ciekawego zrobić?? na koncercie w godzinach wieczornych...
    Jak tak to po proszę o wskazówki odnośnie ustawień, jakich mniej więcej używać w takich warunkach jak koncert...

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

Ja ostatnio bawiłem się na koncercie. Robiłem zdjęcia kit'em 18-55.
    Dopóki oświetlenie na scenie było dobre-nie było żadnego problemu (poza brakiem ogniskowej jakiejś dłuższej:P).
    Dopiero, gdy zrobiło się ciemniej, zaczęły się "schody".
    A ustawienia? Priorytet przysłony i wyższe iso (ale bez przesady) i "jechane".
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

No masz przecież jeszcze "wbudowaną" lampę błyskową a jak tylko z kitem? będzie bieda 50 1,8 da Ci lepsze pole do popisu z ISO400.
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Jedyna szybka rada to taka - naładuj dobrze baterię i weź coś, co może udawać statyw albo monopod.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrucek Zobacz posta
    proszę o wskazówki odnośnie ustawień, jakich mniej więcej używać w takich warunkach jak koncert...
    Koncert koncertowi nierówny - gdzie to będzie? Jeśli np. w Gawrze/Mantrze, to nic nie zdziałasz bez lampy błyskowej - ciemno tam jak w grobie (2-3 żarówki oświetlają "scenę"), wiem, bo sam tam grywam czasem i robię zdięcia. Z kolei w Firleju np. mają w miarę dobre światło. No, ale miejsc jest setki i każda sytuacja jest inna. Kombinuj. Albo zaproś kolegę, by Ci pomógł
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

koncert będzie na stadionie, to juwenalia...

Domyślnie

jak już się zrobi ciemniej to nie schodź poniżej 1/30s (preselekcja czasu) bo zdjęcia będą poruszone - nawet jeśli masz pewną łapę to wykonawcy raczej się poruszają
    dla wygody ustaw auto ISO do 800 i wyłącz odszumianie
    tak na szybko to chyba tyle.
    MarcinWilk

Domyślnie

rób w RAWach. przy takim szkle pewnie i tak ponizej iso 1000 ciezko bedzie zejsc, ale moze akurat bedziesz mial sporo swiatla...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrucek Zobacz posta
    Witam
    porobić im troche fotek i czy z taką optyką można coś ciekawego zrobić?? na koncercie w godzinach wieczornych...
    Na upartego zawsze sie cos da - pierwszy raz robilem koncert "Solidarni z Bialorusia" w Wawie na Placu Zamkowym.
    Technikalia:
    - D50
    - ISO1600
    - ogniskowa 120mm +/-50 mm
    - pelna dziura 70-300G
    - czasy 1/60 - 1/20

Wiecej mozna znalezc tu:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=25394
    i na stronie.
    Tylko mnie zastanawia czy naprawde az tak cienko ze nikt sie nawet nie odedzwal ?
    A moze jesli tak zle to przynajmniej jakies rady ...

Domyślnie

W D80 możesz spokojnie ustawić iso 1600 (choć oczywiście lepiej niższe). Ostatnio robiłem właśnie na takim iso, czasy rzędu 1/50-1/80 przy przysłonie od 2.8 do 3.5, tryb M. Dużo będzie zależeć od oświetlenia i świetlika.
    Ostatnio edytowane przez _Bobo_ ; 15-05-2007 o 16:22
    Nikon.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów