Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Portretów misz-masz MagicWojtka ->nauka portretowania ;p

Witam
    O to moje początki z fotografią portretową
    na początku na pentaxie k-r..teraz nikon d90 z 50/1.8 d

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.

Tutaj nastąpił zakup nikona d90

8.
    9.
    10.

co myślicie?
    co poprawić? Dlatego stworzyłem wątek, aby dowiedzieć się co źle robię, co mogę poprawić ( i jak to poprawić,a nie to że "nie podoba mi się")
    widzę, że dalej potrzebuję oświetlenia w plenerze (myślałem o blendzie na statywie ale się boje o to, że się przewróci od wiatru)...albo o lampach jakiś (zestaw 2x YN 460II + wyzwalacze, statywy parasolki/softbox, ale czy nie będą za słabe? )

Domyślnie

Te zdjęcia w wodzie i fioletowej sukience - świetny pomysł. Zdjęcia jak dla mnie za ciemne, mało kontrastowe, przydałoby się je lampą dopalić, wygładzić skóre itp. Zdjęcie w kuchni za ciepłe. Ja bym dał też winiety.
    Nikon d7000 Nikon d800 Nikkor 50 1.4 Nikkor 35 mm 1.8 Nikkor 80-200 2.8 ED Nikkor 14-24 SB900 i masa innych gratów

Domyślnie

@Tetunio dzięi..ale czym dopalić..jaką lampą? co kupić (niestety nie stać mnie na sb900)... Czy może jedną dobrą lampę (sb700 lub genesiss strobos 58n) czy może 2 gorsze (yn 460II z wyzwalaczami radiowymi)

Domyślnie

O lampach manualnych zapomnij, bo da się ich używać tylko do 1/200s.
    Jak chcesz małej GO w dzień, to musisz myśleć o lampie z TTL i mocnym trybem auto FP - YN-568EX, SB-900/910, Metz 64 AF-1, a jak chcesz wyzwalać zdalnie, to jeszcze do tego wyzwalacze TTL (YN-622-TX, Pixel King Pro)
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Po pierwsze na większości fotek mydło i brak ostrości. Najbardziej podoba się 6. Chociaż bym wybrał miejsce bez gałęzi. Sukienka i modelka robią wystarczający klimat. Na 5 drugi brzeg krzywy i prześwitująca sukienka wygląda kiepsko. Na 4 sympatycznie uśmiechnięte dziewczę z refleksami w okularach i... ciemną plombą. Trzeba było wyretuszować. Coś nie tak również z ramieniem. Wygląda masywnie. Na jedynce słup z głowy wyrasta, a na 2 szafki lecą w dół. Ćwicz dalej.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Powoli do przodu
    poprawiona 1(nie jestem mistrzem photoshopa/LR ):
    plombe próbowałem coś w LR zrobić ale nie wychodzi mi...za mało praktyki/znajomości
    dzięki Gaduła (btw. fajny lampart )

Domyślnie

IMO 6 i 7 byłyby fajniejsze, gdyby nie te gałęzie. Jestem pewien, że niejeden magik photoshopa umiałby 1-kę ładnie wyciągnąć. Zdjęcie (a raczej modelka) ma potencjał. 5-ka byłaby chyba lepsza, gdyby modelka stała przodem do aparatu i z dalszej perspektywy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magicwojtek Zobacz posta
    @Tetunio dzięi..ale czym dopalić..jaką lampą? co kupić (niestety nie stać mnie na sb900)... Czy może jedną dobrą lampę (sb700 lub genesiss strobos 58n) czy może 2 gorsze (yn 460II z wyzwalaczami radiowymi)
    Ja teraz też mam trochę grosza i wciąż zamiast lampy studyjnej kupuje coś innego.. Na razie do parasolki odbijającej srebrnej pakuje 3 lampy reporterskie ale 2 też powinny dać radę. Jedna z nich to sb900 ale 2 to y460 IV. Wyzwalacz też yongnuo. Blenda to przyda ci się tylko żeby przy blysnieciu lampa rozswietlic delikatnie cienie. Zdjęcie będzie się prezentować dobrze dopiero po gruntownym retuszu w photoshop. Tylko trzeba uważać żeby manekina z modelki nie zrobić też się rozwijam, też się uczę, też popełniam bledy itd. Zerknij do działu z tutorialami. Jest tam trochę moich tutoriali. Ważne: obejrzeć od deski do deski. Są długie ale jest spore prawdopodobieństwo że ominiesz niuansik, bez którego tobie na twoim zdjęciu nie wyjdzie.

Wysłane z mojego Lenovo B8000-H przy użyciu Tapatalka
    Nikon d7000 Nikon d800 Nikkor 50 1.4 Nikkor 35 mm 1.8 Nikkor 80-200 2.8 ED Nikkor 14-24 SB900 i masa innych gratów

Domyślnie

coś jeszcze z weekendu
    11
    12. (trochę tło przepalone ;/)
    13.

Domyślnie

Powoli nowe sprzęty dochodzą do mego zestawu (na razie doszła lampa genesis strobbos 58n i nikkor 18-70 f3.5-4.5). I mam kilka pytań:
    jaki dyfuzor na lampę do doświetlania z statywu oraz prosto z stopki aparatu? myślałem o roundflash (ale nie oryginał, tylko z alieexpress). I czy moja 50/1.8 nie będzie za krótka i roundflash nie będzie przeszkadzał?? Czy może lampa na statywie i parasolka odbijająca? A może beuty dish?
    Ostatnio edytowane przez magicwojtek ; 01-08-2015 o 23:06

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów