Mnie najbardziej ze wszystkich podoba się 19
Szukaj
Mnie najbardziej ze wszystkich podoba się 19
Posprzątałem![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Nie da się ukryć, że robisz lepsze ślubne niż niejeden tak zwany fotoziutek, który bierze dwa kółka i oddaje potem tryliard zdjęć z flashem na wprost. Fajnie, że szukasz detali, ciekawych wyrazów twarzy i emocji (podoba mi się 14, lubię takie kwiatki). To widać. A to najważniejsze w całym reportażu.
Nad czym można by popracować? Z pewnością nad kadrowaniem - przykładowo pierwsze zdjęcie butów, w którym totalnie niepotrzebnie pojawia się kanapa i dywan. Inne sceny, np. 5 i 6 można by bardziej dopracować - Panią można by ustawić tak, aby w głowę nie wchodził jej parasol, a młodych z rodzicami (chyba :P) nie ustawiać na tle aut, gumowego basenu i krzeseł ogrodowych. Warto byłoby tez zwrócić uwagę, jak wychodzi Panna młoda, bo ja np. na zdjęciu numer 4 się jej nieco przestraszyłam... wyszła dość upiornie (oczy w cieniu + ziemista cera), ja bym chyba tego nie oddała. Inny fakt, jak ktoś już napisał wcześniej - towarzystwo faktycznie nie zagrało, na 8 wszyscy mają miny jakby wydarzyła się tragedia, do tego b&w... faktycznie deczko stypa.![]()
amatorką jest i na dodatek bezczelnie sobie bloguje.
Dziękuje za miłe słowa i konstruktywną krytykę. Musze kumplowi powiedzieć, że wisi mi dwa tysiące :P
Jak na pierwszy raz to musiałem pamiętać, żeby nie zapomnieć jak się obsługuje aparatPortrety to faktycznie mój ulubiony temat, i przy szerszych ujęciach czasem zapominam o bałaganie w tle. B&W faktycznie za ciemne, ale taka wizja narodziła się w mojej czarnej duszy
![]()
Raditz powiem Ci, że ciężko było mi wybrać "najlepsze zdjęcia". Najłatwiej było mi wywalić najgorsze a później zaczęły się schody i pytania w stylu: Czy to zdjęcie podoba się tylko mi, czy komuś innemu (a w szczególności Młodym) też się spodoba ?
PS. Alf dzięki za posprzątanie![]()
dla mnie ok, reszta powiedziana. jedyne co to meczy mnie obróbka o niskim kontrascie zastosowana do wszystkich zdjęć
Nikon
Gdzie najważniejsze momenty ze ślubu ?
Ja polecę trochę z krytyką, a najbardziej skupie się na opublikowaniach tutaj zdjęciach.
Jest dużo zdjęć, a nie ma najbardziej emocjonujących momentów ze ślubu. Przygotowania Pana Młodego, bez przygotowań Panny Młodej ? Gdzie przysięga, zakładanie obrączek, przeprowadzanie przez próg, witanie chlebem i solą, pierwszy taniec, oczepiny i wiele innych ?Dla mnie te zdjęcia totalnie nic nie pokazują. Albo w te momenty nie trafiłeś, albo są za słabe do pokazania ? a Reportaż polega głównie na zrobieniu dobrych ujęć z najważniejszych momentów, w momentach gdzie jest najmniej czasu na zrobienie dobrych zdjęć - mz. Dużo zdjęć do odstrzału, np. zdjęcie 13 z miną Panny Młodej w kościele, takich zdjęć się nie publikuje
Technicznie bardzo średnio, ale nie najgorszej jak na pierwszy raz, plus za to że nie było mocnej lampy w przód i ciemnego tła - jak to wielu początkujących stosuje. Denerwują wersje czarnobiałe, są ciemne i mdłe.
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 26-08-2015 o 12:16
Dla mnie zdjęcia trochę... Szytwne, jakoś tak mało dynamiki, może przez to wydaję się trochę smutno w połączeniu z tą czernią i bielą. Na 8-mcewszyscy wyglądają bardzo, bardzo smutno, jak na pogrzebie, ale to oczywiście nie wina fotografa - tylko zdjęcie moim zdaniem nie korzystne. Za to świetne zdjęcia gości, tu jest radość w końcu, 20stka bardzo mi się podoba - panna młoda, a starszy Pan taki szarmancki, zapomniany zwyczaj, świetnie uchwycona chwila.
Ano niektórych momentów nie ma bo się nie wpychałem wszędzie, na ślubie byłem jako gość i nie chciałem też zbytnio przeszkadzać Pani fotograf, która była zawodowo odpowiedzialna za ten reportażNa imprezę weselną wcale aparatu nie brałem "bo się bałem"
Za uwagi do zdjęć, które wstawiłem dziękuję.
W sumie tak myślałem, trochę szorstko napisałem. Bo z punktu fotografowania jako gość, nawet dobrze to wyszło
Racja z tym aparatem, na weselu będąc jako gość lepiej pobawić się ze swoją babą, niż chodzić i pstykać aparatem![]()
Skontaktuj się z nami