Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 100

Domyślnie Wybór FX -dylemat

Witam,
    Proszę o pomoc w wyborze. Noszę się z zamiarem przesiadki na FX już od jakiegoś czasu, ale nie mogę się zdecydować. Obecnie posiadam D5100+N35 1.8G+N50 1.8G (o kicie nie wspomnę. Ostatnio co raz więcej wykonuję zleceń komercyjnych (sesje rodzinne plenerowe, dziecięce, portrety) zamierzam też wkrótce imprezy okolicznościowe. Tak więc przyszedł czas na zainwestowanie w lepszy sprzęt, bo jakość zdjęć z obecnego już nie wystarcza.
    Pytanie: na jakim zestawie będzie lepsza jakoś/ostrość zdjęć:
    1. D750/D610 +obecne szkła
    2. używany D700 + np. Sigma 50 1.4Art lub np. Tamron 70-200 2.8
    Chodzi mi o to, czy lepiej zainwestować w korpus z matrycą 24Mpx czy w starszy korpus ale z lepszym obiektywem, biorąc pod uwagę to, że zdjęcia będą głównie w formacie nie większym niż A2 oraz do zamieszczania w Internecie.
    Co polecacie? Budżet powiedzmy 7-8 tys. na całość.

Domyślnie

To, co wybierzesz jest mało istotne. Pamiętaj tylko, że Twoje obecne ogniskowe znacznie się "skrócą" i tak naprawde me będziesz miał szkla portretowego, wiec jakieś 70-200 będzie wskazane.
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Teraz sigma 35/1,4 A jest bardzo popularna wśród fotografów dziecięcych. Na kursie na który uczęszczam bardzo jest chwalona.
    D5100/ N35/1.8

Domyślnie

Na FX? Taaa, bo niemowlaki to mają małe głowy (sarkazm). W akurat w ich przypadkach to nie trzeba krótkich ogniskowych by wyolbrzymić pierwszy plan. Czasami osobie prowadzącej szkolenia też przydało by się szkolenie, bo dzis to szkolą samoucy robiący zdjęcia od 3-4 lat. I może nie drążmy dalej tematu ogniskowych, bo kolega pytał raczej o aparat.
    D610 czy D750 - ten ostatni ma lepszy AF, ale obrazek dadzą nie do odróznienia (po obróbce). Przy pracy na otwartych szkłach wsio ryba co kupisz. Bardziej zastanów sie nad szkłami.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    Teraz sigma 35/1,4 A jest bardzo popularna wśród fotografów dziecięcych. Na kursie na który uczęszczam bardzo jest chwalona.
    Byłem na kursie fotografii noworodkowej, temat ogniskowych znam i nie o to pytam pytam o jakość obrazka, gdzie będzie lepsza w porównaniu do tego co mam teraz, czy na D700+lepsze szkło lub D610/D750 ze szkłem z niższej półki. Zastosowanie tak jak wspomniałem, sesje plenerowe rodzinne, portretowe, dziecięce (też plener)+niebawem okolicznościowe.

Domyślnie

Cokolwiek wybierzesz (mam na myśli korpus) to priorytetem niech beda szkla bo obecny zestaw wymaga rozbudowania. Przyda sie i cos zdecydowanie dłuższego niż 50, i zauważalnie szerszego. Przyda sie tez i lampa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarecky83 Zobacz posta
    Pytanie: na jakim zestawie będzie lepsza jakoś/ostrość zdjęć:
    1. D750/D610 +obecne szkła
    2. używany D700 + np. Sigma 50 1.4Art lub np. Tamron 70-200 2.8
    Chodzi mi o to, czy lepiej zainwestować w korpus z matrycą 24Mpx czy w starszy korpus ale z lepszym obiektywem, biorąc pod uwagę to, że zdjęcia będą głównie w formacie nie większym niż A2.
    Sugeruje body z nowszymi matrycami.

Cytat Zamieszczone przez Jarecky83 Zobacz posta
    ..pytam o jakość obrazka, gdzie będzie lepsza w porównaniu do tego co mam teraz, czy na D700+lepsze szkło lub D610/D750 ze szkłem z niższej półki. ...
    Pytania nalezy stawiać precyzyjnie, bo od tego zależy jaka będzie odpowiedź.
    Co to znaczy jakość zdjęć? Jest sporo parametrów (np DR, szumy). Generalnie przemawiają za nowszymi matrycami 24 Mpx.
    Odpowiedź na pytanie o ostrość może kogoś nieźle zmylić. Bo tak się składa że mając lepszą ostrość mozna mieć mniej detalu. Paradoksalnie więc mozna polecać coś, co daje mniejszą ostrość. I tak tu właśnie jest.
    Czym więcej megapikseli tym więcej detalu. Czym więcej megapikseli tym większe wymagania dla optyki - ostrośc na cropie może być gorsza. A na wydruku - taka jaka zrobisz w obróbce - czyli raczej lepsza
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 20-08-2015 o 18:17
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Brałbym na Twoim miejscu D610 + Tamron 70-200 2.8

W następnej kolejnosci lampa , potem 85 1.8 G lub 105 DC.
    D600 + D5300 + Nikkor AI 28/2 + Nikkor 50/1.8G + Voigtländer 58mm/1.4SL II + Nikkor AI 105/2.5 + Nikkor AI 105/4 Micro + Nikkor AI 200/4 + Nikkor 70-210/4 Do tego trochę kilogramów: Tamron 15-30/2.8 VC + Nikkor 24-70/2.8 + Tamron 70-200/2.8 VC G2 + Tamron 100-400 4.5-.6.3 VC + SB-910

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Julius Zobacz posta
    Brałbym na Twoim miejscu D610 + Tamron 70-200 2.8

W następnej kolejnosci lampa , potem 85 1.8 G lub 105 DC.
    Lampę mam ogólnie temat można zamknąć, resztę dowiem się przeglądając zdjęcia na flickr.com, dzięki wszystkim

Domyślnie

Polecam zestaw D610 + 85 1,8 a obrazek Cię zauroczy w fotografii dziecięcej jak i w portrecie . Pola af są wąsko rozstawione w poziomie niż w D5100 ale szybko się nauczysz przekadrowywać. Wolniejszy af w gorszych warunkach w D610 w stosunku do D750 można wspomóc przez lampę na imprezach , a na plenerze rodzinnym czy dziecięcym nie bedziesz używał z reguły lampy , a zaoszczędzony grosz mozesz zainwestować właśnie w nikkora 85 1,8
    Ostatnio edytowane przez karad ; 21-08-2015 o 22:38
    D610 , D5100 ,N 35 1,8 , 50 1,8 , 85 1,8 ,70-200 2,8 VR , T 16-28 2,8 ,SB700

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów