Zamieszczone przez
2pompony
@bestnikon
Obawiam się, ze Loki mówił o czym innym - mianowicie o tym, skąd wynikła różńica w wielkościach plików w pixelach, że wzięła się z wprowadzonej korekty. Odpowiadał na Twoje pytanie, skąd się ta różnica bierze - co Ty mylnie wziąłeś za radę, żeby korekcji nei robić. Tak sądzę, że stąd wynikło nieporozumienie.
Ja prawie zawsze włączam korektę optyki i nie notuję degradacji jakości - a wręcz przeciwnie: korekta optyki zmniejsza bądź usuwa całkiem CA i winietowanie, ale też (to już mój domysł) także comę, co akurat jest ważne w zdjęciach gwiazd, choć nie tylko. Słowem ja przez korektę optyki dostrzegam polepszenie jakości, a nei pogorszenie - i ja bym jej nie zalecał wyłączać czy nei robić.
Nie wiem skąd u Ciebie wzięły się te smugi czy paski (nie mam pliku), ale ja robię właśnei tak, jak napisałem: obrabiam i przechowuję RAWy, a jak robię z nich jpgi, to żadnych pasków nei mam. Myślę, że wyłączenie korekcji optyki ma z tym mało wspólnego prawdę mówiąc. Choć z drugiej strony nie mam teorii skąd by te paski się brały...
Skontaktuj się z nami