Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Fotografia produktów do ehandlu. Nikon d5100 + namiot bezcieniowy + lampy.

Witam, jestem nowym użytkownikiem i bez bicia przyznam się, iż trafiłem na forum dlatego, że szukam pomocy. Jednak na samym początku chciałbym przywitać się ze wszystkimi użytkownikami forum

A teraz bardziej konkretnie. Zamierzam otworzyć sklep na Allegro, dokładniej moim asortymentem będzie obuwie. I jak pewnie łatwo się domyślić, szukam pomocy od kogoś, kto zna się na porządnym fotografowaniu. W swoim domowym studio posiadam taki sprzęt jak: Nikon D5100 oraz ten oto zestaw: http://www.fotograficzneakcesoria.pl...6/9/19_max.jpg.
    W tym poście załączę zdjęcie jakie już powoli robię, jednak nie jestem z niego zadowolony. Posiada jakiś dziwny odcień. Jestem totalnie zielony w tej dziedzinie. Gdy oglądam jakieś poradniki, czytam, jedyne co mi przychodzi do głowy to czy Ty mówisz do mnie ? :P

Wierzę, że ktoś z Was podpowie jak ustawić aparat, odeśle do jakiegoś porządnego łopatologicznego artykułu. Znalazłem na forum jakieś 5 tematów ze słowem klucz, jednak nie pomogły mi za bardzo i były one z 2005 roku. To dla tych, którzy od razu odnoszą do opcji szukaj.

Mam nadzieję, że trafi się jakaś dobra dusza i pomoże postawić te pierwsze kroki.
    Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na jakieś odpowiedzi !

http://zapodaj.net/images/9bdec09777d7a.jpg

http://zapodaj.net/images/7c83e3d6767a8.jpg

Domyślnie

Nie można zobaczyć zdjęć więc cięzko cos powiedzieć. Na pewno odradzam namiot bezcieniowy. Jest to bardzo kiepski pomysł wbrew pozorom oraz wcale nie tak latwy w obsludze przez osobę niedoświadczoną jak może się wydawać. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się stół bezcieniowy.
    Generalnie na totalny poczatek polecam przejrzeć to:
    http://studiofotograficzne.pl/stol-k...iowy-0017.html

Domyślnie

Te zdjęcia są zamieszczone w dwóch ostatnich linkach, ja mogę je otworzyć. Poważnie, nikomu innemu nie działa? Trochę trudno teraz zmienić mi na stół bezcioniowy. Za jakiś czas dopiero będę mógł sobie na to pozwolić. Chciałbym dowiedzieć się jak dobrze ustawić aparat pod to, czego oczekuje. I powiedzcie jak z tymi zdjęciami, bo to kluczowe, żebyście zrozumieli o co mi chodzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damkorn Zobacz posta
    I powiedzcie jak z tymi zdjęciami, bo to kluczowe, żebyście zrozumieli o co mi chodzi.

My widzimy taki obrazek:

Trochę słabo idzie ocena Twoich potrzeb i wymagań na tak wątłej podstawie. Znajdź jakiś inny serwer hostujący zdjęcia, np. ten i tam powieś te obrazki.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Zanim zacząłeś kupować zbędny badziew trzeba było podszkolić się z podstaw fotografii, bo jak sam piszesz jesteś totalnie zielony, a fotografia produktowa to nie jest łatwy temat.
    Oprócz samego porządnego zrobienia zdjęć dochodzi jeszcze kwestia umiejętnej ich obróbki.

Na start polecam jakąś książkę o fotografii cyfrowej - cokolwiek, byle było grube, bo te małe książeczki są nic nie warte. Ta wytłumaczy problemy z kolorem.
    Później coś o świetle w fotografii.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Może nie tyle co kupiłem, a jest on pożyczony. Jednak aktualnie nie mogę zakupić tego stołu. Mam nadzieje, że o tym "tandetnym badziewiu" nie mówiliście również o Nikonie D5100. Bo to jest moje ! hah teraz zdjęcia powinny działać.

Domyślnie

To tylko zafarb. Camera raw, suwaczki od koloru zielonego i po kłopocie.
    D7100; D80; T17-50; N70-300VR; N35 1.8G

Domyślnie

Ustawiłem camera na: RAW. Wcześniej było na RAW+N chyba. Balans bieli mam na PRE, czyli manualny. A o co chodzi odnośnie tego suwaczki od koloru zielonego?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damkorn Zobacz posta
    Ustawiłem camera na: RAW. Wcześniej było na RAW+N chyba. Balans bieli mam na PRE, czyli manualny. A o co chodzi odnośnie tego suwaczki od koloru zielonego?
    Z tej wypowiedzi wniosek płynie, że Ty nie masz pojęcia o podstawach Ale nie martw się. RAW to oczywiście format pliku w aparacie, a camera raw to wtyczka do PSa do wywoływania RAWów z aparatu. Wywołując RAWa możesz skorygować balans bieli, który jest winny tej zieleni. Ps. Balans PRE to jest zdefiniowany na wzorcu a nie manualny
    Powodzenia!

Domyślnie

Tak, coś jest nie tak, bo gdy to ustawiłem i chciałem obczaić na kompie, nie było zdjęcia na karcie z jpeg tylko ten format NEF. Czyli co, każde zdjęcie muszę edytować w PS? Nie mogę ustawić tego aparatu tak, żeby były ładne, z dobrą bielą zdjęcia? Potrafi ktoś wytłumaczyć jak do słupa? Bo określenie zielony w moim wypadku może kogoś "zielonego" jeszcze obrazić haha ;d

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów