Przekonałeś mnie. Masz rację, w zasadzie cała historia jest reportażem. Poszczególne zdjęcia może i architektura ale całość jest reportażem. Jeśli możesz przenieść obydwa tematy, czyli Belfast oraz Derry/Londonderry do odpowiedniego działu byłbym wdzięczny.
Może Belfast robić większe wrażenie ekstremizmem jaki tam panuje ale mnie jako miasto jednak bardziej Derry przypadło do gustu.
Niestety nie do końca masz rację. Jako, że wieeeelu moich dobrych znajomych mieszka od 10 lat w Antrim, mieście protestanckim z jedną małą dzielnicą katolicką to coś na ten temat mogę powiedzieć. Antrim to taki nasz drugi Radom, serio. Najsławniejsza historia przemocy między grupami ostatnich lat bezpośrednio dotknęła jednego z moich kumpli. Nie wiem czy pamiętacie jakieś 7 lat temu zamach przeprowadzony przez IRA na jednostkę wojskową w Antrim, tam stacjonuje wojsko brytyjskie. Kolega dowoził tylko pizzę a dostał 5 kul z kałacha. 1 przypadkowo w nogę ale zaczął krzyczeć znane wszędzie KU.WA!! Kolo z kałachem się wrócił i wystrzelił jeszcze kilka razy w brzuch znajomka. Na szczęście przeżył, i prócz spooorych blizn nie ma śladu po tej przykrej sytuacji. Nie wspomnę kilka wtargnięć na chaty znajomych podchmielonych Irysów z obrzynem np.! Spalenia skuterów etc. Owszem to się stało już kilka lat temu ale super spokoju to tam nie ma.
PS. Właśnie czytając to dowiedziałem się, że RIRA jednak istnieje i tyczy się prawdziwej organizacji paramilitanej: Real IRA
Dziękuję Wam wszystkim za wizytę i podpowiedzi. Pozdrawiam.
Nieźle.... to jednak nie ma tam spokoju, tylko widocznie dla naszych mediów są ważniejsze tematy... Murale w wątku jednak pokazują napięcie....
pozdrowienia!
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl
Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.
Skontaktuj się z nami