Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Derry / Londonderry

Już sama podwójna nazwa miasta może cokolwiek nam o nim powiedzieć. Derry używane przez katolików oraz Londonderry, używane przez protestantów odnoszą się do tego samego miejsca w Irlandii Północnej, tuż przy granicy z Republiką Irlandii. Derry przez wieki było świadkiem krwawych wydarzeń, jednak to najsławniejsze, o którym śpiewał Bono z U2 zdarzyło się 30 stycznia 1972r, a dzień ten nazwany został Bloody Sunday. Protestancka, górna część miasta ciągle mocno kontrastuje z dolną, katolicką jego częścią. Wszędzie są żywe ślady waśni obu stron. Wiem, że temat nie do końca jest architekturą ale reportażem też nie. Zapraszam.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Domyślnie

Mocne mają te grafiki na ścianach i chyba na nich bym się skupił, bo samo miasto nie wydaje się zbyt ciekawe
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Zacny Ślimaku, bądź tak wolny, pardą, uprzejmy i napisz coś słowami o tych widokach. Na przykłąd co znaczą napisy na dachach BRY albo R IRA, albo czego pamiątką są te fotosy na murach na 2 i 3 - to jakaś fabryka była jak się domyślam - albo skąd te dziwne rolety w oknach na 2, pod nimi są zamurowane okna jak kawałek dalej, czy co... Miło by było dowiedzie się czegoś więcej.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SerU Zobacz posta
    Mocne mają te grafiki na ścianach i chyba na nich bym się skupił, bo samo miasto nie wydaje się zbyt ciekawe
    Absolutnie masz sporo racji. Jednak wydaje mi się, że i ta " nudna " architektura i ciekawe, historyczne murale są nierozerwalne z murami na których są namalowane. Mają też i takie malowidła:

11.

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Zacny Ślimaku, bądź tak wolny, pardą, uprzejmy i napisz coś słowami o tych widokach. Na przykłąd co znaczą napisy na dachach BRY albo R IRA, albo czego pamiątką są te fotosy na murach na 2 i 3 - to jakaś fabryka była jak się domyślam - albo skąd te dziwne rolety w oknach na 2, pod nimi są zamurowane okna jak kawałek dalej, czy co... Miło by było dowiedzie się czegoś więcej.
    Oczywiście, że się postaram jak najlepiej potrafię.

Ad. 1 - napisy BRY, RIRA etc. To tylko moja dedukcja bo pewności nie mam jednak wydaje mi się, że to jest próba ukrycia napisów IRA. W końcu to jest dzielnica, skąd IRA i Sinn Fein zasilają swoje szeregi. Poprawność polityczna nakazuje zamalowywać napisy.
    Ad. 2 - fotografie na murach z czerwonej cegły przedstawiają dawnych pracowników tej dzielnicy protestanckiej. Chyba fabryka włókiennicza jakich wiele było na terenie UK ponad 100 lat temu. Te zamalowane okna, bądź dykty w nich przykrywają puste otwory w murach. To w większości opuszczone budynki, tylko tak sprytnie schowane.

12.

tutaj protestancka część społeczeństwa szykuje się do marszu oranżystów:

13.

A z tych palet i śmieci budują stosy jak ten w mieście Antrim:

14.

Domyślnie

Witam!
    Bardzo fajne fotki, wydaje mi się, że dobrze oddają klimat tego miasta. A masz może fotkę muru gazowni ze znanej ballady Dublinersów?
    pozdrowienia!
    Nie pomoże sprzętu kupa, jak fotograf d...a...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ck_dezerter Zobacz posta
    Witam!
    Bardzo fajne fotki, wydaje mi się, że dobrze oddają klimat tego miasta. A masz może fotkę muru gazowni ze znanej ballady Dublinersów?
    pozdrowienia!
    Dziękuję Ci bardzo. Niestety nawet nie wiem o jakiej gazowni piszesz? Rozumiem, że w Derry ale nie dane mi było tam trafić. Natomiast w oddzielnym temacie pokażę Belfast. Pozdrawiam.

Domyślnie

Aha, jasne! Ta ballada ("The town I've loved so well") nie jest chyba powszechnie znana, a gazowni i muru pewnie też już dawno nie ma.
    pozdrawiam!
    Nie pomoże sprzętu kupa, jak fotograf d...a...

Domyślnie

Ciekawy zestaw, zwłaszcza zdjęcia pokazujące elementy graficzne na budynkach.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

W przeciwieństwie do Belfastu, tu trzeba by popracować nad opowieścią. Zaczyna się świetnie na 1, 2 i 3, ale później zostaje trochę bałaganu w historii. Brakuje zakończenia i trochę opisu pod zdjęciami.
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    W przeciwieństwie do Belfastu, tu trzeba by popracować nad opowieścią. Zaczyna się świetnie na 1, 2 i 3, ale później zostaje trochę bałaganu w historii. Brakuje zakończenia i trochę opisu pod zdjęciami.
    Ok. Dziękuję Ci za te cenne uwagi. Na bank zapamiętam bo masz sporo racji. Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów