Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Droga

Domyślnie Droga

zapraszam do komentowania
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Fajnie wyszło, ale wg mnie te drzewka trochę wyglądają jakby pojawiły się w kadrze przypadkiem, ale to tylko moje odczucie.
    A technicznie, czy fotki były składane z kilku czy pojedyncze naświetlanie?

Domyślnie

No cóż na drzewka nie poradzę, rosną tam i już, a przy obróbce nie chciałem zostawiać za dużo światła. Pojedyncza klatka 25sekund

Domyślnie

e to chyba nie samolot, udało Ci się pierwszą perseidę złapać
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Na mój gust drzewka niepotrzebne. W obu kadrach możnaby je bez straty wyciąć. Poza tym bardzo ładna jakość.
    Krzysztof W.
    D500, D300S, F8, S10-20, S18-35, N16-80, T45, S50-150 OS, N200-400 VR, SB600, SB800 i jeszcze parę innych zabawek...
    nick-on.photler.com

Domyślnie

To nie Perseidy, tylko ujawniają się rysy na matrycy.

Żartowałem.

Zdjęćia fajne. Powiedz, czy to już jest podkręcona wersja, czy taka jeszcze spokojna w obróbce? No i podaj parę danych technicznych (czas, ogniskowa, przysłonka - jak możesz), bo EXIFa nie ma.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ładnie uchwycone, ale można by zastosować mocniejszą obróbkę, aby wyciągnąć trochę więcej z nieba.

A te kreski, to nie perseidy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    A te kreski, to nie perseidy.
    Jeśli nie perseidy to samolot? Chyba nie bo im światła migają i inaczej je widać na długim naświetlaniu, aczkolwiek nie mówię nie.

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Powiedz, czy to już jest podkręcona wersja, czy taka jeszcze spokojna w obróbce? No i podaj parę danych technicznych (czas, ogniskowa, przysłonka - jak możesz), bo EXIFa nie ma.
    Parametry to 11milimetrów, f/2,8 iso1600, 25sekund. Exify wycięte pewnie przez serwer z obrazkami. No i po obróbce w LR, ale w sumie to pierwsze nocne zdjęcia i się chętnie poduczę jak obrobić takie cuda. Więc jak coś to ciężarówkę z ptasim mleczkiem mogę podesłać gdzie trzeba

Co do drzewek to no cóż, zostawiłem sam nie wiem czemu, może dlatego, że miejscówka na skraju Puszczy Niepołomickiej albo żeby mieć jakieś odniesienie?
    Ostatnio edytowane przez notdot ; 10-08-2015 o 17:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez notdot Zobacz posta
    Jeśli nie perseidy to samolot? Chyba nie bo im światła migają i inaczej je widać na długim naświetlaniu, aczkolwiek nie mówię nie.
    I tak i nie.
    Miga część świateł, część świeci na stałe. Poza tym jak leci dość wysoko i jest niedługo po zachodzie, to będzie odbijać światło słoneczne, które go jeszcze oświetla.

Na pierwszym zdjęciu wygląda jak samolot - ciemniejsza smuga z kropkami.
    Na drugim linia wygląda na ostro "ciętą" - jakbyś na zdjęciu złapał tylko fragment przelotu. Perseidy to zaledwie kilka sekund, więc powinna przynajmniej z jednej strony wygasać.

Co do obróbki - znalazłem kiedyś paczkę presetów do LR, które trochę pomagają:
    http://www.davidkingham.com/night-ph...htroom-presets
    Mi osobiście żaden gotowy przepis o nie oparty nie podpasował, ale znacznie pomagają, póki nie zrobi się własnych.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

gotowych presetów czasami używam tylko do podpatrzenia i wyciągnięcia wniosków
    co do samolotu to a) była prawie 23 więc raczej nie "niedługo po zachodzie", b) na 100% powiększeniu w LR widać tylko jednolitą białą linię, żadnych czerwonych, co chwilę się pojawiających, a o których myślałem/pisałem wcześniej
    ale nie upieram się, zostawmy samolocik w spokoju
    bardziej mnie interesuje obróbka
    na perseidy zapoluję jutro i w środę (mam nadzieję)

poza tym a może przede wszystkim dziękuję za wszystkie komentarze

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów