Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: FE2 czy FM2n ?

Domyślnie FE2 czy FM2n ?

Mam drobne pytanie, szperałem w necie i nie mogłem się dopatrzeć zdecydowanych różnic miedzy tymi aparatami, ale jedna wazna dla mnie różnica to fakt że FE2 mogę kupić za 1000 zł a FM2n za 1300 zł i nie wiem który wybrać?

Domyślnie

Cokolwiek wybierzesz, będzie dobrze. Przewagi FE to automatyka czasu i TTL lampy. Przewaga FM to wskaźnik pomiaru diodowy - widoczny gdy jest ciemno, no i możliwość pracy bez baterii (chociaż to nie jest tak znowu istotne, jak bierzesz zapasowe filmy, to wystarczy także wziąć baterie

Są też różnice wewnątrz, tzn. w zależności od serii migawka w FM2 może być wymienialna lub nie, tytanowa lub aluminiowa. Zatem najbezpieczniej byłoby szukać FM2 z płaskimi lamelkami (aluminiowa, wymienialna, po 1989), a nie z lamelkami wybrzuszonymi w plaster miodu (tytanowa, wymienialna lub nie). W razie awarii FE2 migawki ZTCW wymienić się nie da.

1300 za FM2 to trochę dużo, na pewno uda się znaleźć za 1000-1100 egzemplarz w bardzo dobrym stanie. Popierałbym wybór tego modelu, ale automatyka w FE2 też ma niezaprzeczalne plusy.

Domyślnie

OOO! Dzięki wielkie kiemlo! Bym się nadział bo bardziej mi się podobają zupełnie mechaniczne korpusy, a nie elektroniczne. A co do ceny - 1300 zł tyle chcą za czarną wersję FM2n w znanym mi komisie, zgadzam się że to dużo bo ponoć tytanowa wersja FM2n w Warszawskiej Stodole kosztuje 1200 zł... Może znajdę gdzieś taniej FM2n ...

Domyślnie

FM2/T za 1200? Podejrzanie tanio... Na Allegro często widać standardowe wersje, teraz widzę, że ktoś sprzedaje FM3a za 1600.

Domyślnie

Tak było napisane w nowym F-K, ceny ze stodoły za egzamplaż uzywany w idealnym stanie...mnie też się to wydaje podejrzanie tanio...aha, też widziałęm tego FM3a

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Konrad G.
    Tak było napisane w nowym F-K, ceny ze stodoły za egzamplaż uzywany w idealnym stanie...mnie też się to wydaje podejrzanie tanio...
    Bo to pewnie zagrywka taka, by więcej ludzi na giełdę przyszło

Domyślnie

szperałem w necie i nie mogłem się dopatrzeć zdecydowanych różnic miedzy tymi aparatami
    Konrad - nie swiruj, juz Ci pisalem, ze FM2 to taki lepszy MX, a FE2 to cos jak SuperA - mimo, ze zewnetrznie bardzo podobne

Ja bym wolal FE2 ale jak szukasz mechanika to ladny FM2n zaspokoi Ci na pewno

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

Już od dłuższego czasu mam ten sam dylemat co Konrad i skłaniam się bardziej ku FE2. Jakie rodzaje obiektywów pasują do FE2? Chyba nie wszytkie z bagnetem F...

Domyślnie

Od AI w górę, bez AF-G oczywiście.

Domyślnie

Wybacz Spinner za to świrowanie, ale jak zobaczyłem że jest jeszcze FE2 to zacząłem kombinować i stąd ten post. Ja osobiście wolę mechaniczne aparaty, mam jednego F80 który jest pełnym automatem więc wolę coś dla zmysłów a nie dla oka
    Dziękuję Wam za porady!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów