Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie dziwne plamki w d50

Witam niedawno zauważyłem w swoim nikonie d50 dziwne plamki na zdjęciach. Pytałem sprzedawców w sklepach którzy powiedzieli mi ze to może być kurz na matrycy nie bardzo wiem o co chodzi, na forach czytałem to
    samo mówili. Jednak wydaje mi sie ze problem może być głębszy. Te plamki okazuje sie ze nie zmieniają swojego położenia przy fotografowaniu pionowo i poziomo. Tak powinno następować gdyby był to kurz na matrycy. Plamki
    zazwyczaj widoczne są na głębokim niebieskim kolorze. Tutaj również na niebie. Co to może być i czym to usunąć. a także czym najlepiej wyczyścić lustro???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bax1985 Zobacz posta
    Witam niedawno zauważyłem w swoim nikonie d50 dziwne plamki na zdjęciach. Pytałem sprzedawców w sklepach którzy powiedzieli mi ze to może być kurz na matrycy nie bardzo wiem o co chodzi, na forach czytałem to
    samo mówili. Jednak wydaje mi sie ze problem może być głębszy. Te plamki okazuje sie ze nie zmieniają swojego położenia przy fotografowaniu pionowo i poziomo. Tak powinno następować gdyby był to kurz na matrycy. Plamki
    zazwyczaj widoczne są na głębokim niebieskim kolorze. Tutaj również na niebie. Co to może być i czym to usunąć. a także czym najlepiej wyczyścić lustro???
    jakis przyklad?

Domyślnie

przykładowe zdjęcia z plamkami:

Domyślnie

syfki na matrycy, może masz ją mocno zasyfioną i się sporo syfu poniewiera w aparacie. Przedmuchiwałeś gruszką wnętrze aparatu?
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

przedmuchiwałem, i nic

Domyślnie

A podniosłeś lustro przed dmuchaniem?
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bax1985 Zobacz posta
    przedmuchiwałem, i nic
    podnies lustro, poza tym nie wszystkie plamki dasz rade wydmuchac gruszka, niektore np. po przejsciu z zimnego pomieszczenia do cieplego przyklejaja sie i ciezko je wydmuchac. jesli nie sa to wielkie plamki / nie jest ich duzo / mozesz zyc ze swiadomoscia ze cos takiego masz na matrycy radzilbym sprobowac usuwac to automatycznie programowo - nie wiem jak w innych programach, ale jest taka opcja np. w nikon capture, gdzie robisz zdjecie bialej kartki, na niej dokladnie widac syfy i w programie wskazujesz tylko, zeby komputer usunal te syfy w miejscach, w ktorych wystepuja one na tej bialej kartce.

Uprawnienia umieszczania postów