Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Domyślnie dziwne plamki w d50

Witam niedawno zauważyłem w swoim nikonie d50 dziwne plamki na zdjęciach. Pytałem sprzedawców w sklepach którzy powiedzieli mi ze to może być kurz na matrycy nie bardzo wiem o co chodzi, na forach czytałem to
    samo mówili. Jednak wydaje mi sie ze problem może być głębszy. Te plamki okazuje sie ze nie zmieniają swojego położenia przy fotografowaniu pionowo i poziomo. Tak powinno następować gdyby był to kurz na matrycy. Plamki
    zazwyczaj widoczne są na głębokim niebieskim kolorze. Tutaj również na niebie. Co to może być i czym to usunąć. a także czym najlepiej wyczyścić lustro???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bax1985 Zobacz posta
    Witam niedawno zauważyłem w swoim nikonie d50 dziwne plamki na zdjęciach. Pytałem sprzedawców w sklepach którzy powiedzieli mi ze to może być kurz na matrycy nie bardzo wiem o co chodzi, na forach czytałem to
    samo mówili. Jednak wydaje mi sie ze problem może być głębszy. Te plamki okazuje sie ze nie zmieniają swojego położenia przy fotografowaniu pionowo i poziomo. Tak powinno następować gdyby był to kurz na matrycy. Plamki
    zazwyczaj widoczne są na głębokim niebieskim kolorze. Tutaj również na niebie. Co to może być i czym to usunąć. a także czym najlepiej wyczyścić lustro???
    jakis przyklad?

Domyślnie

przykładowe zdjęcia z plamkami:

Domyślnie

syfki na matrycy, może masz ją mocno zasyfioną i się sporo syfu poniewiera w aparacie. Przedmuchiwałeś gruszką wnętrze aparatu?
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

przedmuchiwałem, i nic

Domyślnie

A podniosłeś lustro przed dmuchaniem?
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

podniosłem podmuchałem i dalej jakieś paprochy tam są. ale te paprochy przy fotach pionowych i poziomych sa w tym samym zdjeciu tak jak na zdjeciu. a mi sie wydaje ze powinny sie odwrocic wraz z odwracaniem pozycji aparatu i fotografowania???

Domyślnie

przedmuchiwałem, i nic
    podnies lustro, poza tym nie wszystkie plamki dasz rade wydmuchac gruszka, niektore np. po przejsciu z zimnego pomieszczenia do cieplego przyklejaja sie i ciezko je wydmuchac. jesli nie sa to wielkie plamki / nie jest ich duzo / mozesz zyc ze swiadomoscia ze cos takiego masz na matrycy radzilbym sprobowac usuwac to automatycznie programowo - nie wiem jak w innych programach, ale jest taka opcja np. w nikon capture, gdzie robisz zdjecie bialej kartki, na niej dokladnie widac syfy i w programie wskazujesz tylko, zeby komputer usunal te syfy w miejscach, w ktorych wystepuja one na tej bialej kartce.

Domyślnie

aha czyli to nic groźnego?? mozna z tym żyć? spróbuje jeszcze raz przedmuchac i zobacze. ale jeszcze jedno jak parteze przez wizjer to widze jeden syfek, ten juz chyba nie jest na matrycy???

Domyślnie

ale jeszcze jedno jak parteze przez wizjer to widze jeden syfek, ten juz chyba nie jest na matrycy???
    ten zdmuchniesz bez podnoszenia lustra

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów