Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Moja Gosia;)

Domyślnie

Poczytaj o przestrzeni pozytywnej i negatywnej. Jest już tak, że to co się fotografuje (ludzie, samochody, kwiatki, przedmioty) mają przód i tył. W sumie mało jest rzeczy, które takiego rozróżnienia nie mają - np. piłka jest takim przedmiotem. A nawet jak nie ma przodu i tyłu - to jak na zdjęciu jest akcja, to akcja ma przód i tył.

Tyle teorii.

I teraz jest ważna dla Ciebie część: przestrzeń za modelem jest negatywna, przed modelem pozytywna - czyli pusta przestrzeń za plecami przeszkadza (bo jest za dużo negatywnej), a zbyt mało w porównaniu do niej przestrzeni przed modelem szkodzi (bo za mało jest pozytywnej). Kadr jest zły, bo za dużo luftu panna ma za sobą, a za mało przed sobą.

To samo dotyczy fotografii zwierząt, samolotów, kwiatków, sportu (kierunek akcji) i wielu innych dziedzin. Jak człowiek sobie to uświadomi i zobaczy raz a dobrze, potem już będzie łatwiej kadrować.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    (...)
    Kurde Stary. Jesteś moim forumowym Guru
    OM-D 10 Mk II

Domyślnie

Extra! Guru gurem, ale przelewy za moje magiczne sposoby dalej nie spływają...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

za 1 zabic i wypatroszyc bo strasznie ciezka przez obrobke ale 2 o niebo lepsza

Domyślnie Moja Gosia;)

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Extra! Guru gurem, ale przelewy za moje magiczne sposoby dalej nie spływają...
    ani ptasie mleczko? tak o tym pamietam bo mam sympatyczna kolezanke w pracy, ktora co jakis czas przychodzi i pyta czy mam, co zrobic, skoro tak sie cieszy na slodka chwile, wyciagam pudelko i widze te oczka roziskrzone...

a co do zdjecia, 2 lepsza, i faktyczne sprobuj pomyslec nad kadrem i kolorem, oczy mi biegaja po obrazie i nie mam punktu zawieszenia, zatrzymuje sie na rece

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez Carlos_lo ; 16-07-2015 o 08:11
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Ja tu bym jednak szedł w kolor, ale normalny kolor...
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Dzięki Wam wszystkim za uwagi nie będę się tłumaczył jak to zdjęcie powstało, tak więc przyjmuję wszystkie uwagi na klatę i postaram się zwracać uwagę przy kolejnych fotach.
    Pozdrawiam

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów