Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Agata i Adam

Domyślnie Agata i Adam

Witajcie. W tamtym miesiącu po raz pierwszy fotografowałem ślub. Stremowany i zaopatrzony w cały swój sprzęt wyruszyłem w bój.
    Chciałbym się dowiedzieć na ile oceniacie te zdjęcia. Wszystkie uwagi mile widziane.

ciąg dalszy w linkach ponieważ można umieścić tylko 10. obrazków w poście :/

11

http://s5.ifotos.pl/img/12jpg_wasaxew.jpg

I z pleneru (tego samego dnia)

12

http://s2.ifotos.pl/img/14jpg_wasaxea.jpg

13

http://s5.ifotos.pl/img/15jpg_wasaxeq.jpg

14

http://s5.ifotos.pl/img/16jpg_wasaxwp.jpg
    Ostatnio edytowane przez spiritus ; 15-07-2015 o 17:51
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

O Spirytusie. Nie wiem co napisać, żeby powiedzieć a nie urazić Ogólnie - zrobiłeś dokument. Nie ma w tym za dużo uczuć, jest technicznie w miarę poprawna fotografia. Trochę razi mnie światło błyskowe - dość bezpośrednio świecone, z ostrymi cieniami i dominujące. Tam nie było ciemnej nocy - można ustawić tak oświetlenie, żeby dopaliło a nie wypaliło. Nie wiem, czemu z kościoła tylko cz-b i do tego z niezbyt porywającą obróbką? Balans bieli położyłeś? )) Robiłeś w raw-ach czy w jpg? Ja wiem, każdy miał swój pierwszy raz. I każdy musiał się uczyć i nauczyć. Sporo drogi przed Tobą, ale na pewno sobie poradzisz.

Domyślnie

Mnie nie urazi
    Dzięki za odpowiedź i czekam - może ktoś inny coś cennego jeszcze napisze
    Błyskałem bo niestety nie mam jasnego zooma (jedynie kit :/). WB ustawiłem na auto a zdjęcia w rawach.

O czym mówisz pisząc "dopaliło a nie wypaliło"? Lampa błyskała jak chciała (ustawiona na TTL). Manuala jeszcze nie ogarniam :/
    Dodatkowo miała mydelniczkę "zmiękczającą" światło na sobie.

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Oszczędny w słowach Awatar Damiano12
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Domyślnie

Łatwo jest oceniać, ale skoro prosisz powiem tylko co mi przeszkadza.
    2 za dużo sufitu i cięcie z dołu
    7 gość stojący z lewej mogłoby być ciaśniej
    8 mało wyraźna
    9 towarzystwo z lewej mogło być rozmazane
    12 wiatrak wychodzący z głowy Pani Młodej
    13 mnie rozpraszają wiatraki z tyłu samochodu
    Generalnie spoko pamiątka.
    Wiem łatwo się mówi, ale gratuluję odwagi i z każdym zdjęciem robienia kroku naprzód. Dobrego światła!

Domyślnie

Błyskaj nadal ale z głową (patrz, od czego odbijasz światło) - mydelniczka przydaje się najbardziej w łazience
    W nef-ach jak najbardziej ale zdefiniuj sobie WB wg jednego źródła światła (AWB potrafi rozczarować), będzie łatwiej z późniejszą obróbką.
    Popatrz na tło, jak nie w czasie robienia zdjęcia (!) to przynajmniej podczas późniejszego kadrowania (tym bardziej, że Twój kit nie rozmyje tak mocno drugiego/trzeciego planu); np.12 - no i gdzieś "im wsadził" te wiatraki?
    Co do lampy to najłatwiej jest ogarnąć właśnie manual; ustawiasz sobie ekspozycję taką jaką chcesz najpierw bez lampy (ogarniasz tryb M w body?) a potem delikatnie doświetlasz (np.palnik w pionie i pokazujesz młodym białą kartkę ).

Koledzy pewnie zaraz napiszą Ci bardziej profesjonalne uwagi

PS. Puść sobie jakiś film dobrego reżysera (mam nadzieję, że nie oglądasz "Dlaczego ja?"), rób co jakiś czas pauzy i PATRZ. Jak już nauczysz się widzieć, sam będziesz wiedział czego Ci trzeba.
    PS2. Aha, podoba mi się 6 choć ją akurat wolałbym oglądać w kolorze.
    Ostatnio edytowane przez popi ; 15-07-2015 o 23:23
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Błyskaj nadal ale z głową (patrz, od czego odbijasz światło)
    - błyskam, błyskam aale od czego światło odbić jak sufit w "stodole" wyżej niż w kościele?

W nef-ach jak najbardziej ale zdefiniuj sobie WB wg jednego źródła światła
    - masz na myśli aby ustawić WB na błyskowe lub jarzeniowe?

Popatrz na tło, jak nie w czasie robienia zdjęcia (!) to przynajmniej podczas późniejszego kadrowania (tym bardziej, że Twój kit nie rozmyje tak mocno drugiego/trzeciego planu); np.12 - no i gdzieś "im wsadził" te wiatraki?
    - aaa no faktycznie, podczas pleneru mogłem pomyśleć aale co zrobić jak się ma w majtach 5kg stresu (podczas zabawy fakt faktem nie patrzyłem, najważniejszy dla mnie był 1-szy plan)

Co do lampy to najłatwiej jest ogarnąć właśnie manual; ustawiasz sobie ekspozycję taką jaką chcesz najpierw bez lampy (ogarniasz tryb M w body?) a potem delikatnie doświetlasz (np.palnik w pionie i pokazujesz młodym białą kartkę ).
    Ok, to poćwiczę na manualu jak tylko wrócę do PL. W body to tylko tryb M (sparodycznie A i S ale to zależne od sytuacji)
    o co chodzi z białą kartką?

Koledzy pewnie zaraz napiszą Ci bardziej profesjonalne uwagi
    mam taką nadzieję i bardzo o to proszę

PS. Puść sobie jakiś film dobrego reżysera (mam nadzieję, że nie oglądasz "Dlaczego ja?"), rób co jakiś czas pauzy i PATRZ. Jak już nauczysz się widzieć, sam będziesz wiedział czego Ci trzeba.
    - co polecasz?

PS2. Aha, podoba mi się 6 choć ją akurat wolałbym oglądać w kolorze.
    No to podsyłam w kolorze

EDIT:
    Przy okazji tu napiszę. Jaki obiektyw polecacie do ślubów (do D300) zamiast tego mojego kita? Chciałbym aby AF był równie szybki. Wolę obiektyw jaśniejszy niż dłuższy ogniskowo.
    Ostatnio edytowane przez spiritus ; 16-07-2015 o 00:35

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

Na 3 i 5 widać jak mocno błysnęła lampa światłem bezpośrednim (cienie z tyłu + "błyszcząca" skóra). Mydelniczka mydelniczką. Ale najlepiej lampę skieruj do góry i leć światłem odbitym. Jak nie ma sufitu (albo jest kolorowy) najlepszym rozwiązaniem jest kartka paieru (troszkę grubszego - format c.a. a5) i taśma izolacyjna czarna. Przyklejasz do lampy, palnik w górę i masz najlepszy dyfuzor.

Lampą możesz lecieć w TTL ale są dwa tryby (instrukcja )) tryb gdy lampa jest głównym źródłem światła i tryb BL gdy ma wyrównać (dopełnić) i zrównoważyć światło zastane z błyskowym. Masz jeszcze do tego korektę ekspozycji, jeżeli lampa za mocno daje. Oczywiście - trym manualny w lampie (i aparacie) daje największą kontrolę. Ale trzeba dokładnie wiedzieć co i jak chcesz kontrolować. A ta wiedza przychodzi z czasem. Rób jak najwięcej i wyciągaj wnioski. Ja uwielbiam lampę błyskową i światło błyskowe - ale wiem ile trzeba opanować, nauczyć się.

Masz sb600 - to kawał mocnego i wszechstronnego błyskadełka. Musisz tylko je opanować powodzenia.

Domyślnie

E, nie gadajcie... Na 7 i 12 błyśnięte nawet nieźle.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta
    - błyskam, błyskam aale od czego światło odbić jak sufit w "stodole" wyżej niż w kościele?
    Patrz odp. Kolegi tomisiek

masz na myśli aby ustawić WB na błyskowe lub jarzeniowe?
    Najlepiej żeby temp.barwowa była jak najbardziej zbliżona do warunków panujących w danym miejscu (ustawienia wg skali Kelvina). Możesz zaopatrzyć się też w coś takiego: http://www.genesisgear.pl/pl/akcesor...is-szara-karta

- aaa no faktycznie, podczas pleneru mogłem pomyśleć aale co zrobić jak się ma w majtach 5kg stresu
    Stres - mormalna rzecz, będzie malał wraz z postępującą ilością następnych zleceń oraz z nabieraniem doświadczenia.

(podczas zabawy fakt faktem nie patrzyłem, najważniejszy dla mnie był 1-szy plan)
    Powinieneś "widzieć" zdjęcie jeszcze przed przyłożeniem oka do wizjera aparatu (poćwicz robiąc zdjęcia na skrajnych ogniskowych Twojego zoom-a; zobacz jak zmienia się kąt widzenia).

Ok, to poćwiczę na manualu jak tylko wrócę do PL. W body to tylko tryb M (sparodycznie A i S ale to zależne od sytuacji)
    Wbrew pozorom M jest, wg mnie, najprostszym trybem należy tylko wyrobić w sobie umiejętność przestawiania parametrów chwilę przed zrobieniem danego zdjęcia (np.wyjście z Kościoła)

o co chodzi z białą kartką?
    Patrz: tomisiek. Dodam tylko, że w swojej lampie masz coś takiego aczkolwiek jej powierzchnia niezbyt zmiękcza światło także jestem za jej lekkim tuningiem.

- co polecasz?
    Nie wiem jakie zdjęcia chciałbyś popełniać docelowo ale polecam filmy Hoffmana, Wajdy, Scorsese, Spielberga, Lyncha...
    Oglądałeś "Nad Niemnem"? Fantastyczne plany.

No to podsyłam w kolorze
    Hm... Brak mi tu lekkości dowcipu Zagłoby

Przy okazji tu napiszę. Jaki obiektyw polecacie do ślubów (do D300) zamiast tego mojego kita? Chciałbym aby AF był równie szybki. Wolę obiektyw jaśniejszy niż dłuższy ogniskowo.
    Pod DX-y (którymi dysponujesz) polecam Ci (subiektywnie) Nikkory: 10,5mm/2.8, 20/50/85mm/1.8 (zrobisz tym prawie wszystko a i na pełnej klatce - jeśli o niej myślisz - spokojnie wystarczą).
    Ostatnio edytowane przez popi ; 19-07-2015 o 12:20
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Powinieneś "widzieć" zdjęcie jeszcze przed przyłożeniem oka do wizjera aparatu (poćwicz robiąc zdjęcia na skrajnych ogniskowych Twojego zoom-a; zobacz jak zmienia się kąt widzenia).
    tak zrobię

Wbrew pozorom M jest, wg mnie, najprostszym trybem należy tylko wyrobić w sobie umiejętność przestawiania parametrów chwilę przed zrobieniem danego zdjęcia (np.wyjście z Kościoła)
    Trzeba będzie poćwiczyć jak tylko lampę w ręce dostanę

swojej lampie masz coś takiego
    chodzi o ten wysuwany plastik znad palnika?

Nie wiem jakie zdjęcia chciałbyś popełniać docelowo ale polecam filmy Hoffmana, Wajdy, Scorsese, Spielberga, Lyncha...
    Oglądałeś "Nad Niemnem"? Fantastyczne plany.
    No to biorę się za lekturę "Nad Niemnem"

Pod DX-y (którymi dysponujesz) polecam Ci (subiektywnie) Nikkory: 10,5mm/2.8, 20/50/85mm/1.8 (zrobisz tym prawie wszystko a i na pełnej klatce - jeśli o niej myślisz - spokojnie wystarczą).
    A jakiś zoom? Za dużo czasu się czasami traci gdy się obiektywy zmienia :/

A co do kartek to już znajomy zamówił, poćwiczy, posprawdza i da mi znać

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów