Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Autoportret nr3

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Autoportret nr3

No Panie i Panowie. Jak tu powiecie, że jest źle zaświecone to zapisuję się na kurs, bo ewidentnie tego nie widzę...

1.
    iso100, 1/200s, f/2.2
    OM-D 10 Mk II

Domyślnie

Jak na moje oko to dobrze, tylko mało. Znaczy cień od lewej strony modela (szyja, lewe ucho i ta strona w ogóle) - widać, że coś było w użyciu, jakaś blenda czy cos, ale za mało. Spójrz na uszy - różnica w jasnościach pomiędzy jednym a drugim jest jak na moje potrzeby estetycznie za duża. Nie twierdzę, że warunkiem dobrego portretu są uszy równo jasno oświetlone, ale tu akurat uszy obrazują gdzie jest brak: za mało tej blendy...

Ale zasada, żeby światło fill znalazło się na scenie jest dobra, tylko za słabo.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Jak na moje oko to dobrze, tylko mało. Znaczy cień od lewej strony modela (szyja, lewe ucho i ta strona w ogóle) - widać, że coś było w użyciu, jakaś blenda czy cos, ale za mało. Spójrz na uszy - różnica w jasnościach pomiędzy jednym a drugim jest jak na moje potrzeby estetycznie za duża. Nie twierdzę, że warunkiem dobrego portretu są uszy równo jasno oświetlone, ale tu akurat uszy obrazują gdzie jest brak: za mało tej blendy...

Ale zasada, żeby światło fill znalazło się na scenie jest dobra, tylko za słabo.
    Dziękuję za wpis

Jaki Twoim zdaniem jest tutaj stosunek strony oświetlonej do nie oświetlonej? Skoro za mało to podejrzewam, że mniejszy niż 1:3(4).
    OM-D 10 Mk II

Domyślnie

CO do pytania - nei mam pojęcia o danych liczbowych... Po prostu widzę, że gdzieś jest za ciemno - oceniam to na oko.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Jak dla mnie wcale nie jest za ciemno. Klasyczny męski portret z zaznaczonym odpowiednio kontrastem. Biorąc pod uwagę przysłonę i użyty jakiś sredniej wielkości softbox nie jestem przekonany czy czymkolwiek rozświetlałeś drugą stronę .

P.s. Zapomnniałeś rozjaśnić górnej części białka w lewym oku
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xavier80 Zobacz posta
    Jak dla mnie wcale nie jest za ciemno. Klasyczny męski portret z zaznaczonym odpowiednio kontrastem. Biorąc pod uwagę przysłonę i użyty jakiś sredniej wielkości softbox nie jestem przekonany czy czymkolwiek rozświetlałeś drugą stronę .

P.s. Zapomnniałeś rozjaśnić górnej części białka w lewym oku
    Softbox 90x90, światło jest trochę twardsze, bo musiałem go odsunąć gdyż na najniższej mocy przy podanych ustawieniach miałem przepaloną twarz na podglądzie. Nie chciałem przymykać przesłony, bo ostatnio dostało mi się, że za dużą GO robiłem portret :P

Z drugiej strony była biała blenda, tylko rzeczywiście trochę za daleko ustawiona.

Górna część białka jest taka przez padający cień od ramki okularów, poprawiając to w PS wydawało mi się bardzo nienaturalne, stąd zostawiłem jak jest.

Dzięki również za komentarz
    OM-D 10 Mk II

Uprawnienia umieszczania postów