Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Hot Pixel

Domyślnie

Dokładnie. Jeśli już koniecznie chcesz testować to zrób foty w RAWach, przekonwertuj je do TIFF i dopiero na takich testuj. Jeszcze wyłącz w body funkcję odczumiania na długich czasach.

Domyślnie

Moim zdaniem bez sensu jest robienie testów z zamkniętym deklem na długich czasach i wysokich ISO (sam kiedyś tak robiłem), do tego używanie jakiegoś programiku też nie jest mądre.
    Każda matryca ma hot piksele, które uwidaczniają się przy różnych parametrach i warunkach.
    Najważniejsze czy je widać na normalnych zdjęciach. Jeśli nie to dać sobie spokój - szkoda czasu i nerwów.
    Gdy kupiłem nowego D80 okazało się, że ma 2 hot piksele widoczne na normalnych zdjęciach robionych w dzień. Odesłałem do serwisu, gdzi mi je zamapowali. Po 2 miesiącach pokazał sie zupełnie nowy hot piksel w innym miejscu - wkurza mnie trochę, ale żyję z tym. Przy okazji jak będę w Warszawie oddam do zamapowania.
    Niestety, takie są obecnie produkowane matryce.
    Ostatnio edytowane przez wigi ; 18-05-2007 o 08:52
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k-zu Zobacz posta
    a ja dzis przeprowadzilem test na 6 jpeg-ach 1/8sek, 1/2sek, 1 sek, 2sek, 3sek, 10 sek i ten programik nie znalazl zadnych hot czy tez dead pixeli. czy to mozliwe zeby matryca nie miala zadnych ded lub hot pixeli bo gdzies czytalem ze kazda ma jakies
    ponizej link do screena
    To już zupełne nieszczęście.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów