Dokładnie. Jeśli już koniecznie chcesz testować to zrób foty w RAWach, przekonwertuj je do TIFF i dopiero na takich testuj. Jeszcze wyłącz w body funkcję odczumiania na długich czasach.
Szukaj
Dokładnie. Jeśli już koniecznie chcesz testować to zrób foty w RAWach, przekonwertuj je do TIFF i dopiero na takich testuj. Jeszcze wyłącz w body funkcję odczumiania na długich czasach.
Moim zdaniem bez sensu jest robienie testów z zamkniętym deklem na długich czasach i wysokich ISO (sam kiedyś tak robiłem), do tego używanie jakiegoś programiku też nie jest mądre.
Każda matryca ma hot piksele, które uwidaczniają się przy różnych parametrach i warunkach.
Najważniejsze czy je widać na normalnych zdjęciach. Jeśli nie to dać sobie spokój - szkoda czasu i nerwów.
Gdy kupiłem nowego D80 okazało się, że ma 2 hot piksele widoczne na normalnych zdjęciach robionych w dzień. Odesłałem do serwisu, gdzi mi je zamapowali. Po 2 miesiącach pokazał sie zupełnie nowy hot piksel w innym miejscu - wkurza mnie trochę, ale żyję z tym. Przy okazji jak będę w Warszawie oddam do zamapowania.
Niestety, takie są obecnie produkowane matryce.
Ostatnio edytowane przez wigi ; 18-05-2007 o 08:52
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Skontaktuj się z nami