Myślę, że należy jasno uświadomić koledze, że nie istnieje obiektyw nawet bardzo profesjonalny i odpowiednio drogi, który będzie nadawał się bardzo dobrze albo chociaż dobrze do wszystkiego co wymienił. Należy więc rozpocząć od odpowiedzi co jest priorytetem.
Do ptaków to minimum 400mm, a na koncert to raczej zoom i przysłona 2.8
Wymienione obiektywy 70-300 są ciemne więc na wielu koncertach ich użyteczność będzie marna, a ich ostrość na 300mm jest słaba więc do ptaków trochę krótkie i słabej jakości - biorąc dodatkowo pod uwagę, że przy ptakach przy 300mm bez kropowania raczej się nie obejdzie.
Budżetowo na dzisiaj to ja bym brał Tamrona 70-200/2.8 na koncerty do portretów itp - doskonały dla amatora.
A do przyrody w tym ptaków Tamron 150-600 lub Sigma 150-600. Można jeszcze pomyśleć o tc1.4 do tego Tamrona 70-200 jakość zdjęć z takim tc będzie pewnie porównywalna jak na 300mm tych 70-300, ale w zakresie 70-200 mamy ostry i jasny obiektyw.
Mam N70-300 VR i T150--600, tego pierwszego od ponad roku, a drugiego kupiłem przed trzema miesiącami, bo ten pierwszy jednak do przyrody jest słaby ze względu na słabą jakość obrazu w zakresie 200-300mm.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami