Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: F75 kontra F80

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Norden
    Na twoim miejscu wybrałbym bez wachania F80, przedewszystkim daje ci większe możliwości i dużo lepsza optyka
    hihi...nie ma nic lepszego od manualnych stałek nikusia, a nawet firm niezależnych...z F80 niestety z nimi nie powalczysz
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

hihi...nie ma nic lepszego od manualnych stałek nikusia, a nawet firm niezależnych...z F80 niestety z nimi nie powalczysz [/quote]

wiem i to niestety jest smutna prawda.
    Dziś w końcu wybrałem się na giełdę, poprzymierzać puszki i się mocno zawiodłem do F80,, przyzwyczajenia do zenita wzięło swoje, okazało się, ze F80 jest za lekki i jakiś trochę za niski Ale może to tylko kwestia przyzwyczajenia... Przynajmniej dobrze leżał F 90X...
    POzdrawaim Norbert.

Domyślnie

Wszyscy przekonują mnie w tym poście, że warto zainwestować w F80.
    Ja zastanawiam się nad F75 + lepszy obiektyw (ok.1600zł).
    Celowo nie piszę jaki obiektyw bo po przeczytaniu działu "obiektywy" dostałem kota.
    Każdy pisze co innego jedni zachwalają konkretny obiektyw drudzy go "poniewierają", ile użytkowników tyle opini. Jedyne co wiem to to, że chcę obiektyw z zakresu od 28 do ok. 100 (moze być mniej).

A tak z drugiej strony to co ma największy wpływ na jakość zdjęcia:
    1. Aparat
    2. Laboratorium fotograficzne
    3. Obiektyw.
    Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

pebees
    Gość

Domyślnie

nikonfan jeśli masz 1600 na lepszy obiektyw, to 28-105 kup. Tak mi się wydaje przynajmniej, sam się siakoś przymierzam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikonfan
    Wszyscy przekonują mnie w tym poście, że warto zainwestować w F80.
    Ja zastanawiam się nad F75 + lepszy obiektyw (ok.1600zł).
    Celowo nie piszę jaki obiektyw bo po przeczytaniu działu "obiektywy" dostałem kota.
    Każdy pisze co innego jedni zachwalają konkretny obiektyw drudzy go "poniewierają", ile użytkowników tyle opini. Jedyne co wiem to to, że chcę obiektyw z zakresu od 28 do ok. 100 (moze być mniej).
    Do analoga, to taki może być:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61929836
    Zakres dokładnie taki jak podałeś, nawet namiastaka makro jest. Dosyć pożądnie wykonany i ładnie rysuje. Jedyna wada ciemnawy, ale za tą kasiorkę. (aukcja nie moja)

1. Aparat
    3. Obiektyw.
    Nie da się odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ punkt 2 jest nie przewidywalny
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Obiektyw Nikkora AF 28-105 f/3,5-4,5 D IF jest całkiem fajny i mi się podoba, ma duży zakres zooma i funkcję makro. Mam wrażenie, że najlepiej z aparatami Nikona współpracują obiektywy Nikkor (mogę się mylić).
    Ogarnia mnie jeszcze jedna wątpliwość, czy obiektyw, który nadaje się do analoga i do cyfraka będzie dobrze współpracował z tym pierwszym ?

[ Dodano: Wto 06 Wrz, 2005 ]
    No i tu jest pies pogrzebany, jak oddasz film do kiepskiego laba to na nic zdadzą się najlepsze aparty, obiektywy, filtry i inne cuda.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

Domyślnie

Ogarnia mnie jeszcze jedna wątpliwość, czy obiektyw, który nadaje się do analoga i do cyfraka będzie dobrze współpracował z tym pierwszym ?
    Jeszcze się nie spotakałem z sytuacją, by coś takiego nie działało z analogiem.

[ Dodano: Wto 06 Wrz, 2005 ]
    No i tu jest pies pogrzebany, jak oddasz film do kiepskiego laba to na nic zdadzą się najlepsze aparty, obiektywy, filtry i inne cuda.
    Dokładnie jest tak jak mówisz, dlatego omijam laby szerokim łukiem, jak tylko mogę.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Zakres dokładnie taki jak podałeś, nawet namiastaka makro jest.
    Witam.
    Z tym makro to bym uważał. Przymierzełem się do w/w obiektywu, niestety na długin końcu jest trochę mydlany (zwłaszcza powyżej 100), a właśnie przy tych ogniskowych
    robi za pseudo makro. Ponadto ostzrejszy jest AFS 24-85/ 3,5-4,5.
    Przez pewien czas miałem jednocześnie:
    Tamrona 28-75 /2,8 Di
    Nikkora AFS 18-70 DX / 3,5-4,5
    Nikkora AFS 24-85G / 3,5-4,5.

Jak myślicie, którego z w/w pozbyłem się natychmiast po wykonaniu serii zdjęć testowych ?

Do F80 polecał bym w zależności od potrzeb albo AFS 24-85D / 3,5-4,5 albo Tamrona 28-75 /2,8 Di. Nikkor trochę szybszy i lżejszy, natomiast Tamron bardzo ładnie rozmywa tło (moim zdaniem)
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dokładnie jest tak jak mówisz, dlatego omijam laby szerokim łukiem, jak tylko mogę.
    No to gdzie wywołujesz zdjęcia ?

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

Domyślnie

1. Aparat
    3. Obiektyw.
    Niestety odpowiedź brzmi: FOTOGRAF

... co stwierdzam z niejakim bólem, bo ten element - przynajmniej w moim przypadku - dużo ciężej upgrade'ować niż pozostałe . I to niezależnie od budżetu
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów