Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: F75 kontra F80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikonfan
    Cytat Zamieszczone przez Gamling
    Kup za te pieniadze uzywanego F90x i ten obiektyw do ktorego linka podales najlepiej tez uzywany. Powinno jeszcze zostac a sprzet bedziesz mial po prostu swietny.
    Nie chcę używanych.
    Nie znam się na tym na tyle, żebym mógł sprawdzić faktyczny stan "urzywek".
    Chcę zainwestować w sprzęt na dłuższy czas - chcę nowy.

Czy ja wiem czy nalezy sie bac uzywek?? F80 uzywane sa raczej amatorsko... Za 2000zl mozesz miec komplet F80 (800zl) + Nikkor AF-S 24-85 (800-900zl) i prawie Nikkora 50/1,8 (350-450zl)... Komplecik uwazam naprawde cool jak na poczatek...

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

Mam do Was parę pytań:
    1) czy często używacie czasu 1/4000 s ?
    2) czy jest sens za to dopłacać W F80 ?
    3) czy jakość zdjęć ze standardowym (Kitowym) obiektywem jest na tyle dobra, że będzie dostrzegalna róznica pomiędzy nim a moim obecnym aparatem (Olympus IS200) ?
    4) czy nie okaże się, że wywalę 2000 PLN na F80+standardowy obiektyw i nie będzie widać na zdjęciach (10x15; 15x21-sporadycznie) żadnej róznicy (żona by mnie chyba zamęczyła) ?
    5) może faktycznie lepiej zainwestować w dobry obiektyw kosztem gorszego body ?

masz rację, bo jak często uzywasz czasów 1/2000s?, zdjęć seryjnych 2.5kl/s, i innych dobrodziejstw jakie oferuje przeciętny obecnie produkowany aparat.
    Po co przepłacać za body jeśli zdjęcia ze standardowym szkłem bedą przy w/w formatach porównywalne, więc po co przepłacać.

A może jednak F55 z kitem, pewnie zmieścisz sie za wszystko 1000zł (nowe)

małe, lekkie, zgrabne, przyjemnie plastikowe, wspaniale prezentuje się z kitowym zoomem, możliwości tej maszynki są w zupełności wystarczające i pewnie nikt nie zauważy róźnicy jeśli chodzi o jakośc zdjęć w porównaniu z takową F75 i F80, więc po co przepłacać

6) czy gdzieś w necie albo na forum mogę zobaczyć zdjęcia ze standardowym obiektywem Nikona ?
    [ Dodano: Sro 24 Sie, 2005 ]
    jest sens byś brał F80!!! Wiem, że w miarę jedzenia apetyt rośnie i pewnie za jakis czas jak bardziej wejdziesz w świat fotografi twoje pytanie zmieni treść na "czy jest sens przechodzić z F80 na F100/F5/F6" - pewnie tak bedzie, tak to już jest i nic na to nie poradzisz
    pozdrawiam
    MiNiStRy

Domyślnie

1) czy często używacie czasu 1/4000 s?
    zdaża sie
    2) czy jest sens za to dopłacać W F80 ?
    tylko za to - nie
    3) czy jakość zdjęć ze standardowym (Kitowym) obiektywem jest na tyle dobra, że będzie dostrzegalna róznica pomiędzy nim a moim obecnym aparatem (Olympus IS200) ?
    na małych odbitakach - obawiam sie że nie
    4) czy nie okaże się, że wywalę 2000 PLN na F80+standardowy obiektyw i nie będzie widać na zdjęciach (10x15; 15x21-sporadycznie) żadnej róznicy (żona by mnie chyba zamęczyła) ?
    Zameczy cie, różnicy 2000PLN na pewno nie zobaczy
    5) może faktycznie lepiej zainwestować w dobry obiektyw kosztem gorszego body ?
    Zacznij od body, do tego kup na początek używany 28-80 za 150-200PLN
    6) czy gdzieś w necie albo na forum mogę zobaczyć zdjęcia ze standardowym obiektywem Nikona ?
    To nie jest miarodajne! Dobre zdjecie jest wynikową dobrego sprzetu, dobrego światła i dobrego fotografa!
    pozdrawiam[/color]

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za cenne porady i pomoc.
    Póki co bardziej jestem przekonany do F80, a lepszy obiektyw może kupię za rok.

P.S.
    Ja jednak wolę nówki - jestem uparty.
    Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

pebees
    Gość

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za cenne porady i pomoc.
    Póki co bardziej jestem przekonany do F80, a lepszy obiektyw może kupię za rok.

P.S.
    Ja jednak wolę nówki - jestem uparty.
    Rób jak uważasz, i uważaj jak robisz

Domyślnie

Uparciuch ... bez sensu, popytaj na pl.rec.foto, moze ktos z tamtych ludzi ma do sprzedania F80.

Domyślnie

Na allegro jest uzywany F80 z gwarancja ze sklepu PSTRYK, cena tez niezla. Moze taki kupisz?
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radek
    jest sens byś brał F80!!! Wiem, że w miarę jedzenia apetyt rośnie i pewnie za jakis czas jak bardziej wejdziesz w świat fotografi twoje pytanie zmieni treść na "czy jest sens przechodzić z F80 na F100/F5/F6" - pewnie tak bedzie, tak to już jest i nic na to nie poradzisz
    Nie przerażaj kolegi od razu na starcie - u mnie np. ten proces nie występuje...
    ... za to coraz bardziej świeca mi się oczka w stronę FM3a, F3, FA...

Ale do rzeczy: nikonfan - od paru dni krążysz wokół tych samych pytań i odpowiedzi. Czas najwyższy już podjąć decyzję. Kup dowolną z Twoich opcji i RÓB ZDJĘCIA.
    Będziesz zadowolony. Na początku.
    A potem... znowu będziesz miał przed sobą kolejne wybory, marzenia sprzętowe i zawsze za skromny budżet. Co wtedy? - RÓB ZDJĘCIA. To najlepsze antidotum na większość przypadłości

Wracając jeszcze do F80:
    O jego zaletach wiesz już dużo. O przydatności poszczególnych funkcji tej puszki każdy musi przekonać się sam [ilu fotografów, tyle zapewne będzie i opinii].
    F80 to świetne body dla zaawansowanego amatora. IMHO ma tylko dwie "niedoróbki":
    1. Wizjer, raczej z niższej o klasę półki aniżeli z wyższej.
    2. Absurdalne umiejscowienie przycisku zmiany trybów AF [S,C,M] - co dla mnie akurat jest dość istotne.

Kup coś wreszcie. Odwagi.

PS:
    Każdy z pstrykaczy na pewno stracił mnóstwo kasy na kupnie sprzętu. Szczególnie jeśli nabył nowy. Mój zestaw np. wart jest połowę tego, ile za niego dałem. I nie ma sensu nad tym pomstować - tak już jest z wszelkim niemal sprzętem.
    A jak chcesz się pocieszyć, to sobie przelicz ile tracą pstrykacze cyfrowi ...
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Domyślnie

Kup coś wreszcie. Odwagi.
    Gdzie człowiek się spieszy tam się diabeł cieszy.
    Spoko, mam czas, nigdzie się nie spieszę, na razie rozeznaję sytuację i szukam opini.
    Na razie mam inne wydatki.
    Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

Domyślnie

Na twoim miejscu wybrałbym bez wachania F80, przedewszystkim daje ci większe możliwości i dużo lepsza optyka. Ja obecnie też zastanawiam się nad kupnem aparatu tylko, że u mnie to nawet F80 nie do końca spełnia moje oczekiwania (brak możliwoścxi podpięcia szkieł manualnych) i plastik. A tam gdzie będę zapierał aparat, to może długo nie pociągnąć. Więc jeśli masz podobne problemy jak ja to możesz jeszcze rozważyć kupno F90X, ale to niestety już tylko używane, bo chyba produkcja tego aparaciku się skończyła Zamiast niego jest F100 ale to nie ta pułka cenowa A jak nie masz takich problemów jak ja to tylko F80...
    Wtedy zastanów się nad szkłami Nikkora 50/1,8 ponoć sa bardzo dobre i dość tanie, ale jak też ktoś na innym forum powiedział, " jak się fotografuje szkłąmi Nikkora 50/1,8, to robienie innymi nie sprawia już przyjemności
    Z jednym się napewno z tobą zgodzę, kto się śpieszy to się diabeł cieszy, najlepiej wszystko dobrze przemyśleć jeśli masz czas.
    Życzę udanych zakupów i powodzenia w dobrym wyborze, jeśli juz czegoś nie kupiłeś
    F 100 + kilka śmieci.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów