Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: F75 kontra F80

Domyślnie

Pebees odnośnie tego podświetlania LCD to warto uważnie czytać instrukcję . Pisałem, że LCD zapala się zawsze przy wciśnięciu przycisku pomiaru ekspozycji i tak jest i nie mamy na to wpływu ustawienie 0 w opcji 11 to ustawienie domyślne czyli własnie to które jest odpowiedzialne za podświetlenie ekranika przy wciśnięciu przycisku pomiaru ekspozycji. Natomiast przy zmianie na ustawienie 1 w opcji 11 LCD zapali się przy naciśnięciu obojętnie którego przycisku ( czy wciśniemy korekte ekspozucji czy bkt czy co kolwiek to w tym momencie ekranik zostanie podświetlony). Tak więc tak czy inaczej nie mamy wływu na to i w wielu przypadkach podświetlenie nie potrzebnie marnuje baterię choć pewnie nie znacznie ale jednak. Co do reszty Twojej wypowiedzi to zgadzam się z Tobą ale mimo wszystko F80 napewno jest solidniejszy i jeśli go kupować to ze względu na tą właśnie cechę, która dla takiego amatora jak ja nie ma kolosalnego znaczenia(nie robię zdjęć w ekstremalnych warunkach).

Domyślnie

Thrasher
    Ty nie potrzebujesz, dla mnie wiele z tych rzeczy mialoby duze znaczenie. wszystko zalezy od tego, do czego konkretnie ma byc uzywany.
    jezeli nikonfan stawia sprawe to, albo to i pogodzil sie z kosztami, to bralbym f80, jezeli cena jednak ma znaczenie, to lepiej niech napisze w jakich warunkach bedzie dzialal
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

W jakich by nie działał F80 + kawał dobrego szkła zawsze daje dobre rezultaty!

Domyślnie

nikonfan stawia sprawe to, albo to i pogodzil sie z kosztami, to bralbym f80, jezeli cena jednak ma znaczenie, to lepiej niech napisze w jakich warunkach bedzie dzialal
    Każdych łącznie z Przeł. Południową pod Mt.Everestem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thrasher
    Pebees odnośnie tego podświetlania LCD to warto uważnie czytać instrukcję . Pisałem, że LCD zapala się zawsze przy wciśnięciu przycisku pomiaru ekspozycji i tak jest i nie mamy na to wpływu ustawienie 0 w opcji 11 to ustawienie domyślne czyli własnie to które jest odpowiedzialne za podświetlenie ekranika przy wciśnięciu przycisku pomiaru ekspozycji. Natomiast przy zmianie na ustawienie 1 w opcji 11 LCD zapali się przy naciśnięciu obojętnie którego przycisku ( czy wciśniemy korekte ekspozucji czy bkt czy co kolwiek to w tym momencie ekranik zostanie podświetlony). Tak więc tak czy inaczej nie mamy wływu na to i w wielu przypadkach podświetlenie nie potrzebnie marnuje baterię choć pewnie nie znacznie ale jednak. Co do reszty Twojej wypowiedzi to zgadzam się z Tobą ale mimo wszystko F80 napewno jest solidniejszy i jeśli go kupować to ze względu na tą właśnie cechę, która dla takiego amatora jak ja nie ma kolosalnego znaczenia(nie robię zdjęć w ekstremalnych warunkach).
    Nie wiem jaką masz F75 bo jakoś u mnie przy wciśnięciu przycisku LCD gaśnie na czas jego wciśnięcia (oczywiście wcześniej muszę podświetlenie włączyć po jakimś czasie nie używania samo gaśnie)
    A porównanie F75 do F80 ... ech i po co F80 jest o klasę wyżej, ja poprostu nie miałem kasiejki na F80(a interesowały mnie tylko nowe body z obiektywem) więc wybrałem F75. Oba aparaty BEZ PORÓWNANIA
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Domyślnie

Moje warunki pracy:
    -imprezy rodzinne
    -wyjazdy wakacyjne (normale bez ekstremów, nie spinam się po górach, nie łażę po pustyni, nie tarzam się w błocie)
    -fotografia przyrodnicza (trochę)

Generalnie staram się dbać o aparat, chociaż pewne sytuacje (losowe) są nieuniknione.

Mam do Was parę pytań:
    1) czy często używacie czasu 1/4000 s ?
    2) czy jest sens za to dopłacać W F80 ?
    3) czy jakość zdjęć ze standardowym (Kitowym) obiektywem jest na tyle dobra, że będzie dostrzegalna róznica pomiędzy nim a moim obecnym aparatem (Olympus IS200) ?
    4) czy nie okaże się, że wywalę 2000 PLN na F80+standardowy obiektyw i nie będzie widać na zdjęciach (10x15; 15x21-sporadycznie) żadnej róznicy (żona by mnie chyba zamęczyła) ?
    5) może faktycznie lepiej zainwestować w dobry obiektyw kosztem gorszego body ?
    6) czy gdzieś w necie albo na forum mogę zobaczyć zdjęcia ze standardowym obiektywem Nikona ?

pozdrawiam
    Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thrasher
    Pebees odnośnie tego podświetlania LCD to warto uważnie czytać instrukcję . Pisałem, że LCD zapala się zawsze przy wciśnięciu przycisku pomiaru ekspozycji i tak jest i nie mamy na to wpływu ustawienie 0 w opcji 11 to ustawienie domyślne czyli własnie to które jest odpowiedzialne za podświetlenie ekranika przy wciśnięciu przycisku pomiaru ekspozycji. Natomiast przy zmianie na ustawienie 1 w opcji 11 LCD zapali się przy naciśnięciu obojętnie którego przycisku ( czy wciśniemy korekte ekspozucji czy bkt czy co kolwiek to w tym momencie ekranik zostanie podświetlony).
    Nie dowolnego przycisku a funkcyjnego Ale to już nieistotne. W każdym razie u mnie tak nie ma, nie podświetla się za każdym razem i tyle.

[ Dodano: Sro 24 Sie, 2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez nikonfan
    Mam do Was parę pytań:
    3) czy jakość zdjęć ze standardowym (Kitowym) obiektywem jest na tyle dobra, że będzie dostrzegalna róznica pomiędzy nim a moim obecnym aparatem (Olympus IS200) ?
    4) czy nie okaże się, że wywalę 2000 PLN na F80+standardowy obiektyw i nie będzie widać na zdjęciach (10x15; 15x21-sporadycznie) żadnej róznicy (żona by mnie chyba zamęczyła) ?
    6) czy gdzieś w necie albo na forum mogę zobaczyć zdjęcia ze standardowym obiektywem Nikona ?
    1. Nie, bo nie mam Jak bym miał to też pewnie bym nie używał Najkrótszego w moim F75 używałem na razie 1/1000 bodajże
    2. IMHO nie, być może IYHO tak
    3. nie wiem
    4. nie wiem
    5. dobry obiektyw to dobry obiektyw, ja gdybym miał do wyboru f80+kit i f75+24-105 lepsze, wybrałbym to drugie.
    6. na forum moje śmieszne zdjęcia, w części Fotografia. Wszystkie robione kitami

Domyślnie

Czytam i czytam posty Nikofana, wszystkie jego rozterki i takie mam wniosko-rady dla Ciebie:

1. Podejmij jakąś decyzję - jeśli będziesz mielił ten temat w nieskończoność to zdenerwujesz i siebie i innych

2. Kup zestaw Nikon F80 + Nikkor AF 28-80mm f/3,3-5,6 G w sklepiefotograficznym - ten sklep z tego co obserwuje ma jedne z lepszych cen. Musisz pamiętać, że te 2 tyś. to na dobry początek - kupując lustrzankę wchodzisz w system zatem z założenia powinien być on rozwijany. Jeśli nie masz takiego zamiaru zrezygnuj z lustrzanki (chyba że kupujesz dla szpanu). Myślę, że ten obiektyw do powiększeń 10x15 w zupełności wystarczy a przypuszczam, że wielu fotoamatorów używa tego formatu w 98%.

3. Wielu twierdzi, że na początek najlepszy jest obiektyw 50mm.Też tak uważam. Ponadto niektórzy twierdzą, że taki obiektyw każdy powinien mieć w swoim zestawie. Zatem rozważ F80 + 50mm/1.8 - cena zbliżona do 2000. W wiekszości przypadków ta ogniskowa naprawdę wystarczy a będziesz miał komfort focenia jasnym obiektywem. Po jakimś czasie jak dojdziesz do wniosku, że potrzebny Ci zoom to sobie kupisz (np. Nikkor AF-S 24-85mm f/3,5-4,5G IF-ED lub Nikkor AF 28-105mm f/3,5-4,5D IF). Pamiętaj, że lustrzanki powinno się rozwijać o dodatkowe obiektywy.

4. Nie myśl teraz o filtrach (chyba, że czymś do zabezpieczenia obiektywu) - 2000 to nie kwota na body+obiektywy+filtry - zawsze coś będzie gorszej jakości a cały zestaw będzie tak dobry jak dobre bedzie jego najsłabsze ogniwo.

5. F80 polecam nie dlatego, że sam je mam ale dlatego, że według wielu jest to dobre body a skoro sam piszesz, że to ma być na dłużej to niech to będzie coś najlepszego na co możesz sobie pozwolić. W końcu nikt nie każe Ci kupować F100 czy F6.

6. Radzę "przeprosić się" z Allegro i sprzętem używanym. Kiedyś myślałem dokładnie tak jak Ty (fu... używki). Z mojego kompletu tylko 50-tka jest nówką a reszta używana - prawie nowa. Nie zauważam różnicy (oprócz ceny). Na Allegro naprawde są sprzedawcy, którzy sprzedają tam od lat i nie mogą sobie pozwolić, by za parę stówek spierniczyć sobie reputację.

Kup i ciesz się fotografią - to hobby na lata dlatego nie unikniesz rozwoju swojego systemu (no chyba, że po prostu sam nie będziesz sie rozwijał w tym kierunki - tylko w takim razie po co Ci lustrzanka?)
    Pozdrawiam
    A zresztą co się będę chwalił...

Domyślnie

Mam do Was parę pytań:
    1. przydaje sie
    2. zdecydowanie TAK (teraz z checia bym doplacil i zmienil F80 na F100)
    3. hmm ... mozliwe, ze tak ale kit 28-80/3.3-5.6 G a nie 28-100 G.
    4. moze sie tak okazac, szczegolnie jak robisz na negatywach i wolasz w dziwnych miejscach
    5. IMHO kup F80 + 50/1.8 bez D na Allegro, zostanie Ci jeszcze na tani zoom AF 35-70, ktory kupisz za 150 zl (optycznie nie zauwazysz roznicy pomiedzy 28-80 a 35-70 - nie pisze o wersji 2.. 28-80 jak kupisz nowy to potem sprzedasz moze za 150 zl i to z trudem.
    6. moge Ci pare podeslac, albo wskazac linki do zestawu (F80+50/1.8 bez D).

Domyślnie

A więc tak:
    - ja także nie wspinam się itp
    - interesują mnie tylko wypady rodzinne, z kumplami no może czasem jakieś wygłupy pozowane :P
    - troszeczkę przyroda i krajobraz
    i tu zaczyna się...
    nie zdążyłem nawet użyć jeszcze czasu 1/1000 a co dopiero 1/2000, obiektyw mam kitowy 28-100 G , nie jest to super obiektyw ale za tą kasę ile mnie kosztował w kicie starczy, jeżeli nie masz wygórowanych wymagań i nie grasz w piłkę body to weź tą f75 dopakuj baterrypackiem i jak nie chcesz mieć kitowego obiektywu to zainwestuj w jakiś lepsiejszy zamiast niego... jak mi się coś przypomni to cosik jeszcze dopiszę... ale broń Boże nie porównuj F80 do F75
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów