Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: F75 kontra F80

Domyślnie

Jako właściciel F75 moge powiedzieć o nim, że jest żeczywiście troche zabawkowy
    Zabawkowy tzn. jaki ?

Acha i jeszcze mam jeden dylemat.
    W tej chwili mam Olympusa IS 200 (niewymienna optyka), czy F75 to ta sama klasa aparatu, czy Nikon jest lepszy. Nie wiem czy jest sens zamieniać.
    Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

Domyślnie

Zabawkowy czyli: jest mały, lekki, słabo leży w ręce bez gripa, nie jest zbyt solidny i czasem zatrzeszczy, no i ma tryby tematyczne (to ostatnie mi akurat najmniej przeszkadza bo i tak nie używam).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thrasher
    Zabawkowy czyli: jest mały, lekki, słabo leży w ręce bez gripa, nie jest zbyt solidny i czasem zatrzeszczy, no i ma tryby tematyczne (to ostatnie mi akurat najmniej przeszkadza bo i tak nie używam).
    To, że jest "mały" (pojęcie względne) to mi nie przeszkadza-mam raczej małe dłonie.
    Nie jest zbyt solidny, trzeszczy-to jest wada, nie podoba mi się to. A jak się zachowuje F80 - jest solidniejszy, nie trzeszczy ?
    F75 ma tryby tematyczne, ale pełny manual też jest dostępny.
    Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

Domyślnie

O trzeszczeniu nie ma mowy! nie jest to może taki tank-killer jak F100 albo F5, ale wg mnie jest wystarczająco solidny, zaś pomiarowi światła można zaufać. Ogólnie korpus ten ma wszystko, co przecietnemu człowiekowi jest do szcześcia potrzebne.

Domyślnie

Skoro już mowa o F75 i szkłach to pozwole sobie zapytać czy dobże by on współpracował z Nikkorem AF-S 24-85mm f/3,5-4,5G IF-ED?

Domyślnie

na pewno lepiej niż śrubokret, bo to AFS...

Domyślnie

przebitki na korzysc f80:
    czas 1/4000 (przy 3200iso moze i to byc za malo, ale takich filmow w pelnym sloncu raczej sie nie uzywa)
    lepszy pomiar swiatla
    reczne ustawianie iso
    konkretniejszy wizjer
    podswietlany lcd (tu nie wiem jak f75 ma, wiec mozna mnie besztac)
    2.5fps
    cichy tryb zwijania filmu
    wbudowana lampa z synchronizaowaniem przy 1/125, na pierwsza i druga kurtyne
    metalowy bagnet (nie myle sie?)
    i przede wszystkim ergonomia i jakosc wykonania
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

2000zł!!! to raczej dysponujesz niewielką sumą jeśłi chodzi o sprzęt nowy

najlepszym rozwiązaniem byłoby F80+MB16+nikkorAF 28-105/3.5-4.5 IF D (używkę w dobrym stanie pewnie byś za tą kasę nabył)

a takto pozostaje samo F80 z plastikowym (choć całkiem optycznie dobrym)

Nowy w Saturnie nadal stoi za 2500zł; pewnie USA coś koło 65% tej kwoty

ja bym sie nie bał i kupił używkę, na nowe szkoda pieniążków. Jeśłi się boisz, że trafisz na bubla poproś kogoś z forum - pomożemy
    pozdrawiam
    MiNiStRy

Domyślnie

Krystek F75 ma podświetlaby LCD, ale troszke z tym dziwna sprawa bo ekran podświetla się za każdym razem jak wciśnie się przycisk wznawiający pomiar ekspozycji a to troszke moim zdaniem głupawe bo jak patrze w wizjer i uaktywniam pomiar to nie potrzebuje żeby LCD był podświetlony i chyba tego nie można zmienić w ustawieniach.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thrasher
    Krystek F75 ma podświetlaby LCD, ale troszke z tym dziwna sprawa bo ekran podświetla się za każdym razem jak wciśnie się przycisk wznawiający pomiar ekspozycji a to troszke moim zdaniem głupawe bo jak patrze w wizjer i uaktywniam pomiar to nie potrzebuje żeby LCD był podświetlony i chyba tego nie można zmienić w ustawieniach.
    Opcja 11 ustaw 0. Czasem warto zajrzec do instrukcji

[ Dodano: Wto 23 Sie, 2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez krystek
    przebitki na korzysc f80:
    czas 1/4000 (przy 3200iso moze i to byc za malo, ale takich filmow w pelnym sloncu raczej sie nie uzywa)
    nie potrzebuję
    lepszy pomiar swiatla
    Znaczy jak lepszy ? W sensie matrycowy? Nauczę się swojego
    reczne ustawianie iso
    nie potrzebuję, a jak będę to przemaluję tę jedną kasetkę na dwa lata
    konkretniejszy wizjer
    Prawda, jeden plus byłby jak dla mnie
    podswietlany lcd (tu nie wiem jak f75 ma, wiec mozna mnie besztac)
    też ma
    2.5fps
    nie potrzebuję
    cichy tryb zwijania filmu
    nawija mi się przy ładowaniu, ale i tak nie potrzebuję po cichu
    wbudowana lampa z synchronizaowaniem przy 1/125, na pierwsza i druga kurtyne
    1/90, na pierwszą i na ostatnią
    metalowy bagnet (nie myle sie?)
    nie wiem, f75 ma metalowy, właśnie sprawdziłem
    i przede wszystkim ergonomia i jakosc wykonania
    bez przesady
    Do tego wszystkiego ma chyba korektę co 0,3 EV od -3 do 3, a F75 od -2 do 2 co 0.5.

Za te jeden albo dwa małe plusy nie będę przepłacał

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów