Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Mac Mini, czy PC DELLa - do praktyków

Witam,
    muszę nabyć komputer WYŁĄCZNIE do obróbki zdjęć LR i PS, żadnych gier itp. Wywołanie w LR i praca na warstwach w PS.
    Budżet 3000 zł, typy Mac Mini i stacjonarny DELL.
    Porównując parametry DELL wygrywa, ale zastanawia mnie ciągle system OS w Mac'u. Proszę o poradę osoby, które miały styczność z pracą na OS i Windows (wersja 8.1). Czy naprawdę warto wybrać Maca tylko z powodu systemu, czy to ma naprawdę tak duże znaczenie? Jak radzą sobie oba te systemy z zarządzaniem barwą, jakie są realnie widoczne różnice w pracy na tych systemach. Czy wersja Maca będzie wystarczająca. Specyfikacja obu komputerów:
    Mac 2800zł
    Procesor Intel Core i5-4278U (2 rdzenie, od 2.60 GHz do 3.10 GHz, 3 MB cache)
    RAM 8 GB (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)
    Karta graficzna Intel Iris Graphics 5100
    Wielkość pamięci karty graficznej Pamięć współdzielona
    Dysk twardy 1000 GB SATA 5400 obr.
    Wbudowane napędy optyczne Brak
    Dźwięk Zintegrowana karta dźwiękowa zgodna z Intel High Definition Audio
    Kamera internetowa Brak
    Łączność Wi-Fi 802.11 b/g/n
    LAN 10/100/1000 Mbps
    Bluetooth
    Rodzaje wyjść / wejść - panel tylny USB 3.0 - 4 szt.
    Thunderbolt - 2 szt.
    Wejście audio - 1 szt.
    Wyjście słuchawkowe/głośnikowe - 1 szt.
    RJ-45 (LAN) - 1 szt.
    HDMI - 1 szt.
    DC-in (wejście zasilania) - 1 szt.
    Czytnik kart pamięci - 1 szt.
    Zainstalowany system operacyjny Mac OS X Yosemite

DELL 3000zł
    Procesor Intel Core i5-4460 (4 rdzenie, od 3.20 GHz do 3.40 GHz, 6 MB cache)
    Chipset Intel H81
    RAM 8 GB (DIMM DDR3, 1600 MHz)
    Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM 16 GB
    Ilość gniazd pamięci (ogółem / wolne) 2/0
    Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 745
    + Intel HD Graphics 4600
    Wielkość pamięci karty graficznej 3072 MB GDDR3 (pamięć własna)
    Dysk twardy 128 GB SSD SATA III
    1000 GB SATA 7200 obr.
    Wbudowane napędy optyczne Nagrywarka DVD+/-RW DualLayer
    Dźwięk Zintegrowana karta dźwiękowa zgodna z Intel High Definition Audio
    Łączność LAN 10/100/1000 Mbps
    Rodzaje wyjść / wejść - panel przedni USB 2.0 - 2 szt.
    Wejście mikrofonowe - 1 szt.
    Wyjście słuchawkowe - 1 szt.
    Czytnik kart pamięci - 1 szt.
    Rodzaje wyjść / wejść - panel tylny USB 2.0 - 2 szt.
    USB 3.0 - 2 szt.
    PS/2 - 2 szt.
    Wyjście audio - 2 szt.
    Wejście mikrofonowe - 1 szt.
    RJ-45 (LAN) - 1 szt.
    VGA (D-sub) - 1 szt.
    VGA (karta graficzna) - 1 szt.
    DVI (karta graficzna) - 1 szt.
    HDMI - 1 szt.
    HDMI (karta graficzna) - 1 szt.
    AC-in (wejście zasilania) - 1 szt.
    Porty wewnętrzne (wolne) PCI-e x1 - 2 szt.
    PCI - 1 szt.
    SATA III - 2 szt.
    Kieszeń zewnętrzna 5,25" - 1 szt.
    Kieszeń wewnętrzna 3,5" - 1 szt.
    Zasilacz 300 W
    Zainstalowany system operacyjny Microsoft Windows 8.1 PL (wersja 64-bitowa)
    Dołączone oprogramowanie Nośnik z systemem MS Windows 8.1 PL 64bit

Dodam, że Mac nie ma możliwości rozbudowy. Obecnie pracuję na Win7 i przynajmniej moja wersja ma ciągłe problemu z ładowaniem profilu ICC, przy podglądzie profilu LABu potrafi pokazywać inaczej za każdym razem. Pracuję wyłączenie w przestrzeni sRGB.

Jeszcze raz proszę o porady osoby, które mają porównanie i doświadczenie w pracy z OS i Windowsem.

Domyślnie

Kupujesz nowy komputer jak widzę. Niestety nowy MacMini jest wolniejszy od poprzednika i nie ma wersji z i7 na 4 rdzeniach oraz ma wlutowany RAM. Poszukaj gdzieś jakiejś resztki magazynowej na i7 QC, do tego 16GB RAM oraz FusionDrive (128GB SSB+1TB HDD) albo tylko 512GB SSD.

Przesiadłem się z Windowsa na ogryzek, ze względu na zarządzanie barwą pod OS X (do mojego mini jest podłaczony Nec i kalibrator w zestawie). Po roku, nie tęsknię za Windowsem. Poza tym, problem był poruszany wiele razy. Jak masz zamiar pracować z dwoma monitorami, to żaden Windows sobie z tym nie poradzi i tyle.

Aha, jaki masz monitor? Jak masz miejsce na pudło Della, czujesz, że kiedykolwiek do niego zajrzysz to nie masz co zastanawiać się. Niby Mini nierozbudowywalne ALE jak czesto zmieniasz coś w komputerze?

Dla mnie liczyło się miejsce i pozbycie się pudla PCtowego było wręcz koniecznością ale ostatniego miniacza (wersja 2014) nie kupiłbym.

Domyślnie

Nowy Mini? Nie dość że i5 w wersji U (bardziej eko niż szybki) to jeszcze dwa rdzenie (jak we wszystkich nowych mini zresztą), zlutowana pamięć i mozolny dysk, do tego grafika intela... Tragedia. W tej cenie kup używanego maca pro, choćby takiego http://allegro.pl/mocny-mac-pro-ssd-...358187310.html, to jest przepaść.

Co do pracy na 2 monitorach - na windzie spokojnie się da, jeśli tylko na jednym chcesz mieć podgląd. Ja używam applowskiego Cinema Display + skalibrowany Eizo pod win7, uruchamiam Lra na Eizo, włączam podgląd dodatkowy też na Eizo a okno główne z suwakami przeciągam na ACD. Wtedy na applowskim mam suwaki a na eizo podgląd. Program otworzył się na eizo więc załadował jego profil i wszystko jest cacy. Jeśli na obydwu monitorach chcesz mieć dobry obraz to pod windę najlepiej kupić dwa identyczne monitory.
    ;]

Domyślnie Który MAC?

Panowie, ja mam także pytanie o sprzęt, bo właśnie jestem tuż przed zakupem MACa.
    Który polecacie:

1. MAC BOOK pro Retina:
    - i5 2,7 Ghz
    - RAM 8 GB
    - karta graficzna Intel Iris Graphics 6100

2. MAC BOOK AIR:
    - i7 2,2 Ghz
    - RAM 8 GB
    - karta graficzna HD Graphics 6000

Zapotrzebowanie jak powyżej - wyłącznie obróbka zdjęć

Będę wdzięczna za pomoc bo na bebechach komputerów nie znam się w ogóle.

Kasia

Domyślnie

Jak nie będą to zdjęcia z D800 to i5 powinien dać radę a retina bardzo CI się*przy obróbce przyda. Air chyba nadal nie ma IPSa.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Air chyba nadal nie ma IPSa.
    Air chyba zawsze miał IPS. Ten którego kiedyś widziałem miał IPS jak mnie pamięć nie myli.

Domyślnie

Tak czy siak do obróbki się srednio nadaje, wręcz słabo. Chociaż mi się kojarzy, że tam jest TN.

Domyślnie

Sprzedawca zachwala kartę graficzną w Pro chociaz unika komentarzy na temat procesora Sama nie wiem na co postawić. Air bez zewnetrzego monitora nie ma sensu na na tym Pro pewnie jakos dam radę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Air chyba zawsze miał IPS. Ten którego kiedyś widziałem miał IPS jak mnie pamięć nie myli.
    Air nigdy nie miał IPS'a...

Domyślnie

Retina przyda się przy obróbce, ale niestety wymaga dużo mocniejszego komputera.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów