Close

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 91

Domyślnie

djbart, wybacz, ale to trochę jak z tym facetem, co kupił Ferrari i do domu nie miał jak wrócić, bo mu na benzynę nie starczyło.
    Jacek

Domyślnie

Odpowiadając sobie na swoje własne pytanie postawione wczoraj w moim pierwszym poście:

Cytat Zamieszczone przez bmiller
    No, chyba że ktoś mnie poratuje i podpowie jak naprawić albo filtr albo fotografa. Bo nie ulega wątpliwości, że jedno z dwojga jest zepsute
    przyznaję ze skruchą, że zepsuty był jednak fotograf(*) Sprzedawca odpowiedział na mój list błyskawicznie i wyjaśnił, że podczas transportu może się czasem pojawić na filtrze cienka warstewka dająca taki efekt. Po delikatnym przeczyszczeniu mgełka zniknęła... Przepraszam wszystkich zdezorientowanych za zamieszanie, proszę Wysoki Sąd o poinstruowanie ławy przysięgłych, aby uważała moje wcześniejsze wypowiedzi za niebyłe

Aby nie wprowadzić w błąd osób wyszukujących w przyszłości informacji nt. filtrów Marumi wyedytuję mój pierwszy list i dodam tam powyższe informacje.

Na koniec dość istotna i na szczęście pozytywna informacja. Celowo unikałem do tej chwili podania nazwy firmy, która mi ten filtr sprzedała. Teraz już otwarcie mogę napisać, że w RaysFoto podejście do klienta jest wzorowe: dostałem błyskawiczną odpowiedź z prawidłową diagnozą oraz zapewnienie, że jeżeli wada nie zniknie po przeczyszczeniu to filtr zostanie wymieniony na nowy.

Pozdrawiam
    Bartek

(*) jak się okazuje fotograf ze mnie jak z koziej d... trąbka

Domyślnie

JK, nie zgodze sie z toba, jeśli of course pozwolisz.. filtrów uv uzywam głównie do ochrony soczewek, a polara kupuje takiego a nie innego, poniewaz jest o moj pierwszy polar, chce popprostu spróbowac sie czegos nauczyc, a na nic innego mnie nie stac. kupuje go bo czytałem troche o polarach na tym forum a także gdzieindziej i dochodze do wniosku ze takie cóś warto miec. I to nie jest jak z ferrari i benzyną, tylko raczej tak: jestem początkującym (choc nie raczkującym) kierowca i kupiłem sobie przecietny, niezły miejski samochód i nie stac mnie na tuning z prawdziwego zdarzenia, więc na początek wystarczy mi radio samochodowe i jakas fajna nalepka na szybie
    www.bartoszsklodowski.pl
    D300 + MB-D10 | D70s | T 12-24/4 | S 15-50/2.8 | N 50/1.4 | N 85/1.8 | N 70-200/2.8 VR | S 150/2.8 | SB600

Domyślnie

djbart, wyluzuj, to był tylko taki żart. To nie dotyczyło Twojego sprzętu, tylko tych nieszczęsnych 20 PLN i psiego sekatorka.
    Jacek

Domyślnie

heheh spoooko maaan nie spinam sie dodam jedynie ze moja fryzura jest hmmm fantazyjna.. a cała historia jest traktowana jakby z przymrużeniem oka... fakt ze zostało mi na koncie 21,35 PLN nie oznacza ze jakbym poszedł do fryzjera to bym umarł z głodu.. jeszcze nie osiągnąłem levelu na którym głoduje po to żeby zakupic sprzet lepszy
    www.bartoszsklodowski.pl
    D300 + MB-D10 | D70s | T 12-24/4 | S 15-50/2.8 | N 50/1.4 | N 85/1.8 | N 70-200/2.8 VR | S 150/2.8 | SB600

Domyślnie

skoro o pieniądzach i oszczędnościach - moja rada - UV jako ochrona musi być dobrany do obiektywu (lub skylight 1A)
    ale polara - kupić na największą średnice ze swoich obiektywów. mozna go trzymać ręką (bez redukcji nawet) przed obiektywem. najczęściej robi się dwa zdjęcia - z polarem i bez by potem zobaczyć jaki efekt jest lepszy, ten filtr więc ciągle się nakręca i odkręca. można go trzymac ręką - jest szybciej. Ja mam polara 77 mm bo taki mam najwiekszy obiektyw i uzywam go do mniejszych dziur obiektywów też.
    jak polubisz prace z tym filtrem to dokupisz z czasem brakujące średnice.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dziwna sprawa , efekt jaki zamierzasz uzyskać widać przecież w wizjerze w czasie kręcenia filtrem a główne działanie tego fitra to zwiększony kontrast . Nawet przypadkowo ustawiony pierścień polara nie powoduje takiego efektu jaki widać ... Najlepiej podejść do jakiegoś sklepu , udać chęć zakupu i wypróbowac inny
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

dzieki za sugestje ale niestety juz zapozno, dzis rano Hesja wysłał mi 52mm, zobaczymy jak bedzie, jak sprzedam stare sigmy to moze pomysle o czymś większym i pewnie lepszym i wtedy moze 52 pojdzie an rynek wtórny.. eh ależ skomplikowane i długofalowe plany, az sam sie pogubiłem
    jeszcze raz dzieki
    www.bartoszsklodowski.pl

Domyślnie

mysz - oczywiście, że trzeba obracać, ale nie widze problemu, nadgarstkiem te 90 stopni obrotu mozna uzyskać
    mozna tez patrzeć przez sam filtr na niebo (np) i w tej pozycji dac go przed obiektyw.
    to nawet lepsza metoda, wizjery w cyfrakach sa nienajlepsze. lepiej efekt sie obserwuje z boku.
    czasami maksymalny efekt przyciemniejnia nieba jest za mocny, za dramatyczny, ciemny itd i filtr sie skręca nieco mniej. lepiej robić kilka klatek. w końcu to cyfra - to nie kosztuje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Czy mógłbyś teraz pokazać jakieś fotki z tym filtrem oczywiście ?
    Z góry dziękuję.
    ......co ja moge wiedziec o foceniu ...NIC

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów