Close

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 91

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grześ Pseudonim
    Tak sobie czytam Wasze posty i nie bardzo rozumiem jednej rzeczy. Jedną ręką potraficie wydać kilka kilo kasy na super body, potem następne parę kilo idzie na szkiełka. Dlaczego trzęsiecie się nad drobnymi żeby dołożyć do dobrego filtra?
    Właśnie tutaj tkwi problem: które filtry są już "dobre", a które to jeszcze "gówno"? Alf, na którego się powołujesz, polecał wielokrotnie właśnie filtry firmy Marumi, co najmniej raz nawet tę serię WPC, z której pochodzi mój filtr. Broń Boże nie mam do niego ani do żadnych innych osób na forum (nie tylko on przyznał się do nakręcania na swoje obiektywy właśnie tego "gówna") żalu ani pretensji Nie sądzę abyś miał rację, traktując mój wybór jako oszczędzanie drobniaków i kupowanie najtańszego filtra do drogiego obiektywu. Ten pechowy filtr kosztował mniej więcej 20% ceny obiektywu. A pewnie lepszy efekt dałoby założenie najtańszego filtra za 50zł.

Pozdrawiam
    Bartek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

generalnie widzę to tak...filtry powinny być jak najlepszej jakości, ale bez przesadyzmu... :P
    dla zamożnych są heliopany
    dla średnizamożnych są B+W, tiffen i marumi w najlepszych wersjach
    dla niezamożnych jw, ale w wersjach NC i MC oraz hoye SHMC
    dla biedoty, studentów i tym podobnych wersje standardowe ww firm oraz hoye HMC i hamy z najwyższej półki
    ...i znowu bez generalizowania bo ja np mam wszystkie ww typy
    jest jedno generalnie UVki oraz skylighty powinny być najlepsze, nawet powyżej możliwości bo są na szkle najczęściej...jeśli kotoś zawzięcie używa polara to też...ja polarów nie lubię, więc mam hoyę i B+W w wersji powłokowej :P ale już pozostałe z wyższych półek
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Jeśli można jeszcze słówko.
    Oczywiście nie ma co szaleć, bo żaden filtr nie poprawi jakości optycznej obiektywu. Natomiast znacząco może ją popsuć.
    I ujął bym teorię Alfa w ten sposób, że jakość filtra powinna być dostosowana do jakości obiektywu. Pokrywa się to również z Alfa teorią finansową, bo przeież ktoś kto ma kasiury jak lodu, kupi sobie szkiełko typu AF-S 28-70 f=2,8 i zgrzeszyłby, gdyby do tego podpiął hamę. Z kolei do kita nie ma sensu podpinać heliopana a ktoś, kto bazuje na wylanazkach typu cosina albo co tam jeszcze (kierując się kwestiami finansowymi), cokolwiek się podepnie, to niewiele to pomoże.

A co do tego Marumi, to masz chłopie pecha ...
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Grześ Pseudonim, co co niektórych cosin to byś się zdziwił...biją tańsze nikkory :P
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

ALF, może te cosiny biją te tańsze nikkory, ale dobre filtry zdecydowanie biją i te cosiny i te tańsze nikkory razem wzięte, zarówno ceną jak też jakością.
    Jacek

Domyślnie

Rację ma Grześ Pseudonim. Lekkomyślnością jest wywalenie kilku stów na filtr pokroju Marumi zamiast dołożenia 100 czy 200zł i kupienie np.: Heliopana w wersji SH-PMC. Czy jak się kupuje szkło za kilka tysięcy to naprawde tak ciężko dołożyć troche do filtra i mieć produkt pierwszej ligi światowej.

W sumie to dziwne jest troche, że wielu Polaków stać na kupowanie półśrodków...

to pisałem ja, czyli posiadacz Heliopanów SH-PMC, z którymi nigdy nie miałem żadnych problemów
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grześ Pseudonim
    A co do tego Marumi, to masz chłopie pecha ...
    Ano mam... Choć z drugiej strony lepiej, że trafiłem na kopnięty filtr niż miałbym dostać "dobry inaczej" korpus albo obiektyw Jak widzę słońce za oknem to jakoś nie mogę się tym za bardzo przejmować. Filtr już zapakowany, e-mail do sprzedawcy poszedł - zobaczymy co z tego wyniknie. A ja sobie dzisiaj wyskoczę na łowy bez polara

Pozdrawiam
    Bartek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

HYPER, zrobię zdjęcie z heliopanem i z marumi...dam się pokrajać, jeśli rozpoznasz które jest które na wydruku A4
    masz za dużo kasy - kup helopana, ale jak cierpisz na niedobór gotówki, to marumi, tiffen B+W są bdb rozwiązaniem...i gwarantuję ci, że nie zobaczysz różnicy w zdjęciach
    a gdyby przyszło ci do głowy protestować, to zrobiłem kiedyś 6 zdjęć w formacie 20/30 i pokazałem fetyszyście filtrowemu...na 4 z nich były założone filtry skylight marumi, heliopana, B+W i rowi! - jako heliopana wskazał rowi, a B+W zdjęcie zrobione z marumi...oczywiście prawidłowo rozpoznał zdjęcia bez filtrów

Domyślnie

ja polecam filtry firmy Tiffen
    nie mialem nigdy takich problemow
    A moze miales zalozony inny filtr , ktos zamienil pudelka i masz np duble fog
    nikon D200 d70s l N28-70 f2.8 l N 70-200 f2.8 VR l N24-120VR l 20mm f2.8l N50 f1.4 l N60 f2.8 l N85 f1.8 sb800

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

też mam sporo tiffenów...mają bdb, twarde szkło i nawet te zwykłe są wysokiej jakości...

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów