Close

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 91
    Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

dokładnie pisałem o marumi MC, z pozostałymi nie miałem osobiście do czynienia, ale kolega jedzie na MC WPC i chwali sobie :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Krycha, ten moj DHG to tez marumi :/
    a co Ty taki ciekawski?

Domyślnie

Wiem, ale to nowy brat a nie zawsze to co nowe okazuje się lepsze i tak naprawdę jesteś na forum chyba pierwszymn testującym wersję DHG przeznaczoną do lustrzanek cyfrowych. Myslałem o nim przez chwilę, ale stwierdziłem że kupie starsze, sprawdzone cacko

Domyślnie

Krycha, pierwszym to nie jestem, juz gdzies czytalem opinie uzytkownika. ale co tam, polaryzuje ladnie a jak bedzie dalej.. czas pokaze.
    a co Ty taki ciekawski?

Domyślnie

Bo najważniejsze żebyśmy byli zadowoleni . Wkrótce się okaże, jakie ja będę miał problemy z WPC do kompletu zamówiłem zestaw czyszczący optykę (tak na wszelki wypadek )

Domyślnie Re: Filtr polaryzacyjny - problem.

Cytat Zamieszczone przez jaromir
    Ciągle próbuje zrobić dobre zdjęcie z filtrem polaryzacyjnym (Marumi WPC CPL). No i ręce mi opadają. Wychodzi mi totalne g...o.
    [...]
    Ogólnie na zdjęciach z filtrem otrzymuje bardzo duży spadek kontrastu. Zdjęcia wyglądają okropnie. Oczywiście można je potraktować np autokontrastem przy obróbce i wtedy wyglądają lepiej niż te bez użycia filtra. No ale chyba nie o to chodzi.
    Odgrzewam ten stary wątek, bo po zakupie takiego samego filtra (Marumi WPC CPL) spotkałem się z identycznym problemem: zdjęcia zrobione z filtrem mają znacznie niższy kontrast niż zrobione bez niego.

Przykłady zdjęc bez filtra i z filtrem (nazwy zdjęć opisują "konfigurację filtrową"):
    http://www.bmiller.pl/marumi/goly_obiektyw.jpg
    http://www.bmiller.pl/marumi/UV_WPC_marumi.jpg
    http://www.bmiller.pl/marumi/UV+CPL_WPC_marumi.jpg
    Spadek kontrastu występuje także przy filtrze polaryzacyjnym nakręconym bezpośrednio na obiektyw, bez pośrednictwa filtra UV. Filtr oglądałem dokładnie w cieniu, w świetle, z jednej i drugiej strony Nie są widoczne żadne przebarwienia, rozwarstwienia ani nic w tym rodzaju. Jeżeli coś takiego wystęuje to jednorodnie na całej powierzchni filtra. Zdjęcia robiłem przy różnych ustawieniach płaszczyzny polaryzacji i z różnym ustawieniem aparatu względem kierunku padania promieni słonecznych. Spadek kontrastu jest w pewnych sytuacjach mniejszy, w innych większy, ale we wszystkich przypadkach absolutnie niemożliwy do zaakceptowania.

Nie są to profesjonalne testy, bo i ja nie jestem profesjonalistą. Efekt spadku kontrastu jest jednak tak wyraźny, że trudno wszystko złożyć na karb nieumiejętnego testowania. Trudno, prawda? Jestem zdecydowany odesłać filtr do sprzedawcy z prośbą o wymianę lub zwrot pieniędzy. No, chyba że ktoś mnie poratuje i podpowie jak naprawić albo filtr albo fotografa. Bo nie ulega wątpliwości, że jedno z dwojga jest zepsute

Pozdrawiam
    Bartek

PS. To mój pierwszy list na tym forum, kłaniam się więc wszystkim i dziękuję, na wiele moich pytań odpowiedź już tutaj znalazłem

-------------------------------- dodane dzień później --------------------------------

Sprzedawca odpowiedział na mój list błyskawicznie i wyjaśnił, że podczas transportu może się czasem pojawić na filtrze cienka warstewka wilgoci dająca taki efekt. Po delikatnym przeczyszczeniu mgełka zniknęła... Przepraszam wszystkich zdezorientowanych za zamieszanie, proszę Wysoki Sąd o poinstruowanie ławy przysięgłych, aby uważała moje wcześniejsze wypowiedzi za niebyłe

Domyślnie

wygląda to faktycznie bardzo brzydko. nigdy nie mialem takich problemów z moim (DHG).

pozdrawiam.
    a co Ty taki ciekawski?

Domyślnie

Szanowne Państwo,
    Tak sobie czytam Wasze posty i nie bardzo rozumiem jednej rzeczy. Jedną ręką potraficie wydać kilka kilo kasy na super body, potem następne parę kilo idzie na szkiełka. Dlaczego trzęsiecie się nad drobnymi żeby dołożyć do dobrego filtra? Przecież zgodnie ze znaną zasadą, cały układ jest tak zawodny, jak jego najsłabsze ogniwo. Więc jeśli na super body z jeszcze bardziej super obiektyw nakręcicie, uczciwszy uszy, gówno - to dokładnie tyle będzie widać na zdjęciach.

Zgadzam się w tej kwestii z Alfem, dzięki któremu zrozumiałem tę prostą zasadę, w związku z tym w ostatnim czasie wszystkie filtry wymieniłem na tiffeny. I kosztowało mnie to dużo mniej niż średniej jakości szkiełko.
    O stratach moralnych i wnerwieniu z powodu zepsutych zdjęć nie wspomnę.

Stąd radzę - na tym nie ma sensu oszczędzać, bo słaba jakość filtra = słabej jakości całej optyki.
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

Domyślnie

Grześ Pseudonim, chciałbym przypomnieć, że generalnie filtry Marumi nie uchodzą za najsłabsze, a przeważnie stanowią najlepsze rozwiązanie jeżeli chodzi o proporcje jakościowo/cenowe.

ps. zresztą kto tu mówi o super body z super obiektywem? D70 i 18-70 (w moim przypadku) to to są raczej sprzęta średniej klasy.
    a co Ty taki ciekawski?

Domyślnie

Ja uważam że w tej dziedzinie żadnych kompromisów ...
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów