Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zatopiony Nikon

Domyślnie Zatopiony Nikon

Witam wszystkich.
    Jestem tu nowy ma do szanownych kolegów bardziej doświadczonych kilka pytań i prośbę o doradzenie co powinienem zrobić. Mianowicie jakiś czas temu mój NIKON D3100 uległ wypadkowi . Zostałem szturchnięty i spadł z wysokości kilku metrów a następnie wpadł do odry. Żeby go uratować poświeciłem swój telefon i suche ciuchy. Jak go wyłowiłem brak możliwości obrócenia obiektywu a na wyświetlaczu widać było jak woda się przelewa. Miałem wykupione ubezpieczenie w Hesti od przypadkowego uszkodzenia. Kurier przyjechał odebrał NIkona który został przesłany do serwisu. Po kilku dniach zadzwoniłem na infolinie Hesti , pani poinformowała mnie ze serwis czeka na części i będą dokonywać naprawy. Tu nasuwa mi się pytanie czy Nikon będzie dobrze naprawiony to raz i czy będę potrafił dobrze to sprawdzić . Proszę szanownych kolegów o poradę co powinienem zrobić czy upierać się od Hesti wymiany Nikona na nowy czy odebrać naprawionego nikona . I czy po takim wypadku naprawiony Nikon nie zepsuje się za chwile bo wylewałem wodę z niego.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Podstawowe pytanie czy w ubezpieczeniu jest zapis o wymianie sprzętu czy tylko naprawa, jeśli dobrze go naprawią to będzie działać, zresztą jakby się coś działo możesz reklamować usługę.

Domyślnie

Słodka woda nie jest groźna, jeśli wyjmie się od razu baterie.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

baterie niestety nie wyjąłem . Ciekawi mnie czy serwis doprowadzi go do takiego stanu jak trzeba. Dzięki panowie. A jak powinienem go sprawdzić czy wszystko jest ok.

Domyślnie

Wprawdzie tylko robiąc zdjęcia.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Zasadniczo zaleca się wyjęcie baterii. Z tym że każdy jeden akumulator litowo-jonowy posiada w sobie procesor który w przypadku wykrycia zwarcia na stykach akumulatora przerywa obwód wewnętrzny aby nie doszło do przegrzania ogniw, co w konsekwencji mogłoby doprowadzić do jego eksplozji.

Domyślnie

grzes139: przeczytaj dokładnie OWU, tam powinno być napisane, jak mogą doprowadzić aparat do stanu pierwotnego. Jako pocieszenie dodam, że kolega miał podobną sytuację, ale z telefonem: ubezpieczenie w Hestii, sprzęt zniszczony, wysłany do serwisu i pierwsza opinia: naprawiamy! Ale po tygodniu zmienili zdanie, bo koszty naprawy były chyba za wysokie i dostał info, że jednak ma wymianę na nowy, więc trzymaj kciuki.

pozdr,
    kris

Domyślnie

Dzięki wielkie Panowie . Napisze jak się sprawa zakończyła może komuś się przyda.Dzwoniłem do Hesti powiedziano mi ze dadzą znać ale zadzwoniłem do serwisu to tam też ciężko podobno sporządzają ekspertyzę. POzdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów