35dx jeszcze lepiej się do tego nadaje...
Szukaj
35dx jeszcze lepiej się do tego nadaje...
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
Ja swego czasu używałem Tamrona 90 VC
Do ciasnych portretów w sam raz.Lecz Macro mnie nie porwało i poszedł w Polskę.
Fajne uniwersalne szkiełko.
ja jestem przywiązany do optyki nikona to tak na marginesie.
Co do ceny myślę do 2000 zł ale jak będzie więcej to też się nic nie stanie, po prostu nie za bardzo wiem ile powinienem wydać na takie porządne micro aby było i do robienia zbliżeń roślinek jak i owadów czy też rosy na liściach po płynącą wodę z kranu.
Więc nie sugerujcie się tylko tymi dwoma podanymi u góry obiektywami, a może bardziej jaki spasować dla jak najlepszego efektu z Nikonem D7100.
Najczęściej zdjęcia robione z ręki bez statywu.
obecnie pod lupę wziąłem Nikon AF-S 85 f/3.5G DX ED VR ( to chyba tez micro takie w miarę)
a
Nikon AF-S 60 f/2.8 G ED Micro
Ciąg dalszy dylematu " co wybrać "
Ostatnio edytowane przez WhiteCraft ; 17-06-2015 o 09:18
Ja robię z ręki (w 99% przypadków) i w tej chwili używam z D7100 Tamrona 90VC, także ze względu na bardzo dobrze działającą stabilizację w makro (a jak wiadomo w makro bywa z tym różnie). To bardzo dobry obiektyw ale nie jestem jednak przekonany czy to byłby najlepszy wybór "na dzieci" bo może się okazać, że czasem będzie za wąsko. Wcześniej używałem Tamrona 60/2 i bardzo mi się ten obiektyw podobał. Mały, fajna ogniskowa, niezła "odległość robocza", żyleciasty i jaśniejszy od konkurencji. Z wad wymieniłbym mocno średni AF i brak pokrycia pełnej klatki (co akurat dla Ciebie nie powinno stanowić problemu). Mój mały test porównawczy tamronów: <<mini recka>> ---<<Leniuch>> ---<<sample porównawcze>> Sample makro mam w swoich innych wątkach.
P.s A już tak bardziej filozoficznie to czego byś nie kupił to będzie dobrze. Niemal wszystkie obiektywy makro są optycznie rewelacyjne.
nom między innymi te dwa różnią się tym iż 85 ma stabilizację a 60 jej niema ale jest jaśniejsza za to. Co wziąć bardziej pod uwagę przy wyborze w moim przypadku?
Jak do dzieci, które są w ruchu, to ja bym wziął 60mm, mam i jestem zadowolony. Jak obiekt będzie się ruszał, to VR tego nie zniweluje, tu się przyda jaśniejsze szkło (krótsze czasy naświetlania). No i szerszy jest, więc moim zdaniem wygodniej będzie ewentualny portret dziecku zrobić.
Chociaż w recenzjach 85mm wypada bardzo dobrze, a bez perspektywy pełnej klatki w najbliższej przyszłości nie ma większych wad względem 60mm (oprócz światła)
Ostatnio edytowane przez megasnajper ; 17-06-2015 o 09:58
Przy zdjęciach makro z ręki stabilizacja się przydaje o ile działa (musisz doczytać bo akurat 85 VR nie znam, ale np w 105 VR w makro działa ona bardzo słabo - przynajmniej moim zdaniem). Za to przy dzieciakach fajniej byłoby mieć coś jaśniejszego. Pomogłem?![]()
ehh nie macie bardziej jednoznacznej odpowiedzi T_T, pomagacie bardzo a dylemat dalej został może pomożecie mi uzupełnić brak w takim razie obecnie mam 2 obiektywy AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR oraz AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR mając te 2 do nich dokupilibyście: Nikon AF-S 85 f/3.5G DX ED VR
czy
Nikon AF-S 60 f/2.8 G ED Micro
Dla najlepszego dopasowania do d7100 kup najdroższy obiektyw Nikona na jaki sobie możesz pozwolić i po sprawie.
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
coś w tym jest kwestia tego VR jak by było w 60 to bym się nie zastanawiałz 2 strony jest i różnica w jasności obiektywów, czemu oni nie mogą tego bardziej uniwersalnego robić.
Skontaktuj się z nami