A jeszcze takie pytanko, za ile (tak min) można kupić fisheye'a do Nikona??
Szukaj
A jeszcze takie pytanko, za ile (tak min) można kupić fisheye'a do Nikona??
Nowy Nikkor AF DX 10.5mm f/2.8G ED jakies 2799 - 2900 zl
A uzywane, wiadomo.
Ja tam byłbym na początek za filtrami na obiektyw już posiadany, choćby uvałkę zwykłą albo polara. Popieram któregoś z przwedmówców z dodatkowym aku, choć frajda z kupna nowego obiektywu jest nieporównanie większa![]()
Znajdziesz tu parę moich zdjęć.
http://www.zaglebie.org/galerie.php
D80, 17-80DX, 50/1.8 plus walnięty grip
Nie wiem jaką tematyką zdjęć się zajmujesz, ale ja sprawiłbym sobie solidny statyw (z głowicą i szybkozłączką z metalu) wężyk lub pilot oraz filtr polaryz.
D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900
Priorytetem wg mnie jest filtr, chocby UV koszt okolo 100zł żeby obiektyw sie szybko nie zasyfił.
Kundzia pozdrawia wszystkich forumowiczów.
Nikon D80 + Nikkor 18-70
Aparat juz zakupiłem z 18-70. Ze stałką faktycznie się wstrzymałem. Chce kupić filtr oraz statyw i tutaj mam prośbę, o doradzenie filtru, polaryzacyjny czy uv? Zdjęcia jakie robie to głównie portrety, sesje plenerowe, krajobrazy, okolicznościowe, rodzinne... Coś stosunkowo niedrogiego,czyli jeśli chodzi o filtr to stanowczo poniżej 100. Jakieś konkretne propozycje??
Statywu już szukam, chyba, że też macie jakieś propozycje, również niedrogie (kilka stówek stanowczo odpada). Wężyka na allegro nie moge jakoś znaleźć :/
pzdr![]()
Filtr UV słuzy w 99% do ochrony fizycznej obiektywu i jako taki nosi się go przez większość czasu. Polar służy do polaryzacji światła, a więc zmniejszania kontrastu i likwidowania refleksów, tak więc zakłada się go okazyjnie.
Dobry UV Hoya - do 100 zł spokojnie. Dobry polar - B+W lub Heliopan - 2 do 4 stówek.
http://www.allegro.pl/item193879781_...apromocja.html
taki filtr może być? jeśli tak to wolę taki kupić niż za 100 ...
less is more
Pozdrawiam
Konrad M
o to chodzi, ze nie ma tam żadnych parametrów, żeby porównać z droższymi a kupować w myśl zasady droższy=lepszy nie zamierzam, bo wiadomo,że nie zawsze tak jest...
less is more
Pozdrawiam
Konrad M
Miałem takowy do 18-70, później miałem do Sigmy analogiczny, tylko że z seri PRO1. Obydwa dobre.
Skontaktuj się z nami