Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: problem

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie problem

robiąc wczoraj zdjęcie dziewczynki huśtające się na bujawcę, która bujała sie w moim kierunku, zdjęcia przy czasie naświetlania 1/640 czy 1/800 byly nadal ruszone, nie powinnien już taki czas zamrozić ruch na zdjęciu, dziewczynka mocno sie nie huśtała a czas krótki. Zastanawiam się bo mi spadł ostatnio aparat i nie wiem czy czasami coś sie rozregulowało. Bo raczej wina obiektywu to to nie jest.
    Jeśli temam w złym dziale to sorrki

Aparat d5200 plus sigma 30 1.4

Niestety usunałem już zdjęcia, ale na dniach mogę je powtórzyć

Domyślnie

Jak poruszone, to raczej wina za długiego czasu, choć w tym przypadku powinno wystarczyć.
    1/800 nie daje gwarancji co do poruszeń. Wszystko zależy od tego jak szybko i w jakiej odległości porusza się obiekt.

Jak nie ostre - winny AF, który mógł nie nadążać za ruchem.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

To ze af nie wyrobił to spoko ale fakt, że smuga została za postacią to mnie troszkę dziwi

Domyślnie

Przy takim czasie raczej nie ma mowy o smudze, to możliwe przy czasach dużo dłuższych.
    Ale jeśli zdjęcia były poprawnie naświetlone (nie były zbyt jasne), to aparat powinien trzymać ustawione czasy migawki.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

U sumie też racja sprawdzę czy się zmienia naświetlenie foty dokładnie

Domyślnie

Ale ta smuga mi bardzo podpadała

Domyślnie

Wrzuć zdjęcia, pooglądamy co tam piszczy.
    ;]

Domyślnie

bez zdjec to mozemy tylko wrozyc z fusow, Sigma 30 ma kiepski AF a D5200 amatorskie body z przecietnym afem ale stawiam ze to wina Sigmy, mialem ja i sie pozbylem, a przeslone jak miales ustawiona?
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

Wina aparatu przy krotkich czasach naświetlania nic sie nie dzieje nie ma roznicy od 1/500 i krocej pewnie cos sie stalo z nim po upadku, nie zmieniam przyslony tylko czasy z 1/500 na 1/640 na 1/800 1/1000 i naswietlone identycznie

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bawaria/ Katowice

Domyślnie

Identyczne naswietlenie przy roznych czasach, a tej samej przeslonie jeszcze nie oznacza, ze z aparatem "COS nie tak". Wrecz przeciwnie: to moze oznaczac, ze " automatyka ISO " swietnie dziala.

Uprawnienia umieszczania postów