Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Problem z Pixel Kingiem i dwoma puchami

Cześć,

ostatnio na weselu wyszedł "drobny" problem z tytułowymi wyzwalaczami. Pracujemy we dwójkę i chciałem rozstawić dwie lampy na sali + po jednej lampie na body. Mam komplet Pixel King na dwie lampy czyli 1 nadajnik + 2 odbiorniki i do tego zestaw Pixel King Pro czyli nadajniko-odbiornik + odbiornik.

Teraz setup wygląda tak - dwie lampy (manualne YN) na statywach mają zapięte odbiorniki. Na aparatach jest nadanik, na drugim nadajnik pro, na każdym zapięta lampa (sb-900 + jakieś YN z ttlem). Jeden blok taneczny działało doskonale (przynajmniej u mnie, nie pamiętam dokładnie jak było u wspólniczki wtedy, czy już robiła z lampami czy jeszcze nie), na drugim na bank zaczęliśmy oboje lecieć na wyzwalaczach i dupa. Loteria z wyzwoleniami, czasem seria dobrych zdjęć, zrobionych jedno po drugim, czasem przy 3 fotach było tak, że:

1zdjęcie: przewalona ekspozycja główną lampą o jakieś 3ev, tył nie wyzwolił
    2zdjęcie: lampa z aparatu nie wyzwolona, tylne odpaliły dobrze
    3zdjęcie: główna lampa dobrze, tył w ogóle

WTF?
    Do tego po jakimś czasie odkyłem, że lampa na body Moniki też się wyzwala przy robieniu zdjęć moją puchą, pomimo tego, że jest zapięta na... nadajniku -.- Pixel Kingi z tego co mi wiadomo nie działają wymiennie (tzn nadajnik jest nadajnikiem i basta), jak YN622, więc o co cho?
    Przetrzepałem chyba wszystkie kombinacje kanałów/grup i dupa. Nie mogę ustawić tak żebyśmy i ja i Monika wyzwalali sobie te lampy z tyłu bez problemu, mają zapięte lampy na body jeszcze (tzn na nadajniki gwoli ścisłości). Oczywiście praca w pełnym manualu na lampach i w body.
    Ktoś ma jakiś pomysł? Coś robię źle, gdzieś popełniam zasadniczy błąd czy coś jest nie tak z wyzwalaczami?

Teraz ewentualnie druga sprawa, gdyby z PK była dupa - mam komplet rf-603 na dwie lampy (3 urządzenia). Czy jeśli dokupię jeszcze dwa to będę mógł wyzwalać tak jak chce te lampy? Lampy z wyzwalaczami na body i dwie lampy z tyłu, wyzwalane z obu body bez problemów z jakimiś zakłóceniami?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Pixel Kingi z tego co mi wiadomo nie działają wymiennie (tzn nadajnik jest nadajnikiem i basta)
    no właśnie nie basta podobno nadajnik może odbierać w wersji nie PRO.... dowiedziałem się o tym sprzedając komplet nadajnik + odbiornik za 250zł i się okazało, że kupiec zyskał dwa odbiorniki do swojego zestawu

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Teraz ewentualnie druga sprawa, gdyby z PK była dupa - mam komplet rf-603 na dwie lampy (3 urządzenia). Czy jeśli dokupię jeszcze dwa to będę mógł wyzwalać tak jak chce te lampy? Lampy z wyzwalaczami na body i dwie lampy z tyłu, wyzwalane z obu body bez problemów z jakimiś zakłóceniami?
    powinno działać, ale lampy na body nie będą miały TTLa tylko moc manualnie trzeba będzie wprowadzać

Domyślnie

Używanie 2 nadajników zawsze będzie z problemami. PK i PK Pro używają komunikacji 2 kierunkowej - czyli komunikacja z 2 nadajnikami zawsze będzie obarczona błędami, bo zawsze będzie "walka" o to z którym nadajnikiem mają pracować odbiorniki, jak również 2 nadajniki na tym samym kanale będą siebie wzajemnie zagłuszać, bo nie jest wysyłany tylko sygnał wyzwolenia lampy, a cały ciąg informacji.

Jeśli chodzi o wykorzystanie RF-603 - będziesz potrzebować minimum 2 szt RF-603II lu RF-605 jako nadajniki, inaczej będą Ci się wyzwalały lampy na aparatach.
    RF-603 przełącza się w tryb nadajnika tylko jeśli w aparacie jest aktywny pomiar światła. RF-603II /RF-605 mają możliwość przestawienia ich tylko w tryb nadajnika.
    Można też niemal zerowym kosztem przerobić RF-603, tak aby można było na nadajniku używać lampy w TTL. Wystarczy kilka krótkich kabelków, odrobinę lutowania i przecięcie chyba 2 ścieżek na płytce, ale wtedy będzie mógł pracować tylko jako nadajnik.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_wozniak Zobacz posta
    no właśnie nie basta podobno nadajnik może odbierać w wersji nie PRO.... dowiedziałem się o tym sprzedając komplet nadajnik + odbiornik za 250zł i się okazało, że kupiec zyskał dwa odbiorniki do swojego zestawu
    Kuźwa, to ja się tyle nagłówkowałem swego czasu jak sobie najtańszym kosztem dokupić odbiorniki same, później żeby mieć jeszcze dodatkowy nadajnik że skończyło się PKpro, a tak było by nieco łatwiej...

Cytat Zamieszczone przez jacek_wozniak Zobacz posta
    powinno działać, ale lampy na body nie będą miały TTLa tylko moc manualnie trzeba będzie wprowadzać
    Nie używam w ogóle TTLa więc luz.

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Używanie 2 nadajników zawsze będzie z problemami. PK i PK Pro używają komunikacji 2 kierunkowej - czyli komunikacja z 2 nadajnikami zawsze będzie obarczona błędami, bo zawsze będzie "walka" o to z którym nadajnikiem mają pracować odbiorniki, jak również 2 nadajniki na tym samym kanale będą siebie wzajemnie zagłuszać, bo nie jest wysyłany tylko sygnał wyzwolenia lampy, a cały ciąg informacji.
    Czyli rozumiem, ze powinienem darować sobie walkę z PK? Ewentualnie dokupić dwie lampy i mieć dwa sety, każdy z innym kanałem dla każdego aparatu? Ale to upierdliwe cholernie będzie i dwa razy więcej rozstawiania. Bez sensu raczej

Jeśli chodzi o wykorzystanie RF-603 - będziesz potrzebować minimum 2 szt RF-603II lu RF-605 jako nadajniki, inaczej będą Ci się wyzwalały lampy na aparatach.
    RF-603 przełącza się w tryb nadajnika tylko jeśli w aparacie jest aktywny pomiar światła. RF-603II /RF-605 mają możliwość przestawienia ich tylko w tryb nadajnika.
    Można też niemal zerowym kosztem przerobić RF-603, tak aby można było na nadajniku używać lampy w TTL. Wystarczy kilka krótkich kabelków, odrobinę lutowania i przecięcie chyba 2 ścieżek na płytce, ale wtedy będzie mógł pracować tylko jako nadajnik.
    Na TTLu mi nie zależy, tak jak pisałem. Musze w takim razie sprawdzić jakie dokładnie mam te wyzwalacze, tzn którą wersje rf603 i dokupić ewentualnie dwie sztuki 603II albo 605 jako nadajniki (a to co mam zostawić jako odbiorniki, tak?). Nie będę miał wtedy takich problemów jak z PK? To byłaby chyba najtańsza opcja - zestaw tylko i wyłącznie pod wesela, więc nie zależy mi na krótkim sychro (które i tak mam z PK) czy TTLu...

Domyślnie

Od siebie dodam, że King Pro nie lubi się z lampami Yongnuo - gdzieś w sieci wisi tabelka kompatybilności.
    Mają jeszcze drugą wadę, komunikacja nadajnik-odbiornik nie uruchamia się od razu po obudzeniu puszki (włączeniu pomiaru) i przy pracy typowo reporterskiej można o tym zapomnieć i strzelić pierwszą klatkę bez błysku.

Domyślnie

Nie potrzebujesz kolejnych lamp. Jedynie drugi zestaw wyzwalaczy i lampy z gniazdem synchro, aby podpiąć dwa wyzwalacze do jednej lampy.

Możesz użyć tego co masz - jeden zestaw PK i jeden zestaw RF-603 - nie będą siebie zakłócały i nie będą się wzajemnie wyzwalać.

Cytat Zamieszczone przez dandan Zobacz posta
    Od siebie dodam, że King Pro nie lubi się z lampami Yongnuo - gdzieś w sieci wisi tabelka kompatybilności.
    Jest ta tabelka na stronie Pixela. YN-565EX i YN-568EX nie są kompatybilne z PK Pro.

Mają jeszcze drugą wadę, komunikacja nadajnik-odbiornik nie uruchamia się od razu po obudzeniu puszki (włączeniu pomiaru) i przy pracy typowo reporterskiej można o tym zapomnieć i strzelić pierwszą klatkę bez błysku.
    Nie miałem z tym żadnego problemu. Jedynie o czym trzeba pamiętać, to dać ok 1s na synchronizację - ale tak jest z każdym wyzwalaczem TTL.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 01-06-2015 o 14:42
    Nikon

Domyślnie

Nie miałem z tym żadnego problemu. Jedynie o czym trzeba pamiętać, to dać ok 1s na synchronizację - ale tak jest z każdym wyzwalaczem TTL.
    O tym właśnie napisałem, trzeba pamiętać czyli można zapomnieć

Domyślnie

O tym właśnie napisałem, trzeba pamiętać czyli można zapomnieć
    Jak się często używa stabilizowanych szkieł, to się nie zapomina, bo stabilizacja potrzebuje więcej czasu.
    Poza tym, czas jaki potrzebuje AF w 99% jest wystarczający na synchronizację PK.
    Nikon

Domyślnie

Jak się często używa stabilizowanych szkieł, to się nie zapomina, bo stabilizacja potrzebuje więcej czasu.
    Poza tym, czas jaki potrzebuje AF w 99% jest wystarczający na synchronizację PK.
    Piszemy o tym samym, tylko racja musi być Twojsza. Miłego dnia.

Domyślnie

Nie potrzebujesz kolejnych lamp. Jedynie drugi zestaw wyzwalaczy i lampy z gniazdem synchro, aby podpiąć dwa wyzwalacze do jednej lampy.

Możesz użyć tego co masz - jeden zestaw PK i jeden zestaw RF-603 - nie będą siebie zakłócały i nie będą się wzajemnie wyzwalać.
    Racja, też o tym myślałem. Tylko jest inny problem - lampy na statywy to YN-460 II, które niestety nie mają gniazd PC :/ już by się problem rozwiązał, ale jednak nie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów