Cześć,
ostatnio na weselu wyszedł "drobny" problem z tytułowymi wyzwalaczami. Pracujemy we dwójkę i chciałem rozstawić dwie lampy na sali + po jednej lampie na body. Mam komplet Pixel King na dwie lampy czyli 1 nadajnik + 2 odbiorniki i do tego zestaw Pixel King Pro czyli nadajniko-odbiornik + odbiornik.
Teraz setup wygląda tak - dwie lampy (manualne YN) na statywach mają zapięte odbiorniki. Na aparatach jest nadanik, na drugim nadajnik pro, na każdym zapięta lampa (sb-900 + jakieś YN z ttlem). Jeden blok taneczny działało doskonale (przynajmniej u mnie, nie pamiętam dokładnie jak było u wspólniczki wtedy, czy już robiła z lampami czy jeszcze nie), na drugim na bank zaczęliśmy oboje lecieć na wyzwalaczach i dupa. Loteria z wyzwoleniami, czasem seria dobrych zdjęć, zrobionych jedno po drugim, czasem przy 3 fotach było tak, że:
1zdjęcie: przewalona ekspozycja główną lampą o jakieś 3ev, tył nie wyzwolił
2zdjęcie: lampa z aparatu nie wyzwolona, tylne odpaliły dobrze
3zdjęcie: główna lampa dobrze, tył w ogóle
WTF?
Do tego po jakimś czasie odkyłem, że lampa na body Moniki też się wyzwala przy robieniu zdjęć moją puchą, pomimo tego, że jest zapięta na... nadajniku -.- Pixel Kingi z tego co mi wiadomo nie działają wymiennie (tzn nadajnik jest nadajnikiem i basta), jak YN622, więc o co cho?
Przetrzepałem chyba wszystkie kombinacje kanałów/grup i dupa. Nie mogę ustawić tak żebyśmy i ja i Monika wyzwalali sobie te lampy z tyłu bez problemu, mają zapięte lampy na body jeszcze (tzn na nadajniki gwoli ścisłości). Oczywiście praca w pełnym manualu na lampach i w body.
Ktoś ma jakiś pomysł? Coś robię źle, gdzieś popełniam zasadniczy błąd czy coś jest nie tak z wyzwalaczami?
Teraz ewentualnie druga sprawa, gdyby z PK była dupa - mam komplet rf-603 na dwie lampy (3 urządzenia). Czy jeśli dokupię jeszcze dwa to będę mógł wyzwalać tak jak chce te lampy? Lampy z wyzwalaczami na body i dwie lampy z tyłu, wyzwalane z obu body bez problemów z jakimiś zakłóceniami?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami