Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Nikon D610 - problem z AF

Witam,

wiem, ze temat był poruszany, jednak nie do konca wiem w czym u mnie jest problem.

Po pierwsze - gdy mam podpięte 85 mm to z bliska trafia dobrze ale z daleka fatalnie - mydło, mało ostro.

Po drugie - gdy mam podpiete 35 mm to wolno działa AF i sporo jest nietrafionych zdjęć. W sumie ten przypadek występuje też z 85 mm.

Czy kalibracja pomoże?

Będę wdzięczny za rady.

Domyślnie

Szybkość AF głównie zależy od obiektywu - im wolniejszy tym gorzej będzie z trafieniem w ruchomy cel.

Zależność celności od odległości leży tylko po stronie obiektywu.

Może jak napiszesz dokładnie co to za obiektywy i pokażesz problem na zdjęciach będzie można coś konkretniej powiedzieć.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Szybkość AF głównie zależy od obiektywu - im wolniejszy tym gorzej będzie z trafieniem w ruchomy cel.

Zależność celności od odległości leży tylko po stronie obiektywu.

Może jak napiszesz dokładnie co to za obiektywy i pokażesz problem na zdjęciach będzie można coś konkretniej powiedzieć.
    Obiektywy to Nikkor 35 mm 1.8 G DX I Nikkor 5 1.8 G.
    W D700 działają bardzo dobrze I bardzo szyko.

Jutro wrzucę kilka fot - tak chyba będzie najłatwiej

Dzięki

Domyślnie

35/1.8 DX z żadnym aparatem nie może ostrzyć szybko. To obiektyw z jednym z najwolniejszym AF w stajni Nikona.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    35/1.8 DX z żadnym aparatem nie może ostrzyć szybko.
    Przyznaję rację. Szybkość ostrzenia jest bez różnicy czy używamy D3100 czy D3. Aczkolwiek z lepszymi puszkami wzrasta celność i pewność AF. Oczywiście bez rewelacji...

Domyślnie

Mich77 czy ty do d610 podpinasz obiektyw DX?
    Nikon D610, N85/1.8G, N35/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kgeb Zobacz posta
    Mich77 czy ty do d610 podpinasz obiektyw DX?
    A nie można? Po pierwsze, D610 ma tryb pracy jak niepełna klatka, po drugie, 35 1.8 DX akurat świetnie dogaduje się z tym aparatem i w określonych warunkach ma naprawdę niewielką winietę. Mam ten aparat i miałem ten obiektyw...

Domyślnie

Moje D700 z 35 mm 1.8 dx działa świetnie - ostrzy w ułamek sekundy nawet gdy jest ciemno (gdy używam iso 6400)
    Jedyny problem to winieta na wyższej przysłonie - chyba będę musiał kupić 35 mm na FX ponieważ zaczynam bardzo często używać F4 i w gore.
    W sumie D610 z bliska też daje radę ale z dalszych odległości już się gubi, a zwłaszcza gdy podepnę 85 mm.

Zaraz wrzucę foty odnośnie tego problem.
    Ostatnio edytowane przez Mich77 ; 31-05-2015 o 10:44

Domyślnie

Mich77, a gdzie kupiłeś D610? może zareklamuj do Nikon'a wraz z wysyłką ich szkieł

Domyślnie

bestnikon - Media Markt. Niestety na reklamowanie nie bardzo mam teraz czas - za dużo zleceń przede mną.

Poniżej foty - 80 procent tak wygląda, a nawet gorzej - mydło.
    Dodam, iż D700 trafia extra.
    W sumie to nie jest wielki problem - największy jest taki, że AF długo błądzi i szuka.

Ostatnio edytowane przez Mich77 ; 31-05-2015 o 11:41

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów