Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: e410 vs d40

Domyślnie

jaj sobie nie robie, może jaja robią ci co testują aparaty, to ich słowa ja je tylko powtórzyłem. A swoją drogą jesli właśnie ten e410 będzie lepiej się sprzedawał od D40 czy d40X to może Nikon też wprowadzi czyszczenie matrycy i podgląd obrazu na żywo i co wtedy pwiesz, że producent sobie jaja robi? A może powiesz no teraz jak Nikon ma to samo to Olympus przegra? Wiele osób che mieć ten bajer szczególnie Ci co przesiadają się z kompaktów, ja nie muszę mieć tego podglądu ale jedni jest dobre filtr dobrze spełnia swoje zadanie. Tak naprawdę to gdy D40 lub d40X miał podgląd ostrości oraz bracking to nawet chwili bym się nie zastanawiał tylko brał nikona. Nie wiem na ile te rzyczy są przydatne tu już proszę o wypowiedź tych co tego używają. Jeśli chodzi o obiektywy też mi to nie przeszkadza i tak chciałbym 18-55 lub 18-77 oraz 55-200 to na pocztek pewnie wystarcza tylko ile bedzie kosztował D40X własnie z obiektywem 18-55 i 55-200 lub z tymi samymi obiektywami d40? Drodzy forumowicze bardzo was proszę ostatni raz powiedzcie co jest na plus waszym zdaniem za kupnem d40 lub d40X oraz w czym ten e410 może bć lepszy od d40 lu d40x ? I tym o to zamkniemy ten temat. Jestem między młotem a kowadłem, miałem dwa olympsy nigdy lustrzanki oprócz analogowej zorki4, za tem jestem otwarty na te dwa aparaty.

Sylwek

I proszę nie kłóćmy się. Zawsze słyszę, że olympus wiernie oddaje kolory a kitowe szkła są najlepsze w stosunku jakość cena. Proszę o szczerość. Wiecie szumy nie są najważniejsze dziś można programem odszumiającym pozbyć się upierdliwego ziarna.

Sylwek

Wasz kolega nie wróg choć mam Olympusa sp510UZ

Domyślnie olympusowi nie

olki mają format 4:3 , beznadziejny do krajobrazu, a matryca choć pozornie większa(10mp)fizycznie jest sporo mniejsza od apsc, a ja chce jak najbliżej do full frame, poza tym oly ma dziwny sposób zoomowania/ ostrzenia w obiektywach coś jak w kompaktach cyfrowych jak sony 828

Domyślnie

dziękuje za opinie, kto następny coś doda? Ale zapomniałeś napisać co na plus aby wejść w Nikona a konkretnie w model d40 lub d40x inny mnie nieinteresuje albo i tak już nie znajde d70s bo pewnie zanim będę kupował to tylko d40 i d40x bedę brał pod uwagę. To bedzie moja pierwsza lustrzanka, zdjęcia bardzo czesto robie na programie M lub P praktycznie nigdy nie używam Auto. A co z tym, że obiektyw 18-55 ma dużą aberacje chromatyczną? Chyba większą niż w obiektywach olympusa.

Domyślnie

ja bym niczego z wyżej wymienionych nie kupił, kupił bym na twoim miejscu sony alpha, w przeciwieństwie do d70s i innych amatroskich lustrzanek nikona, można do niego założyć z przejściówką manualne obiektywy nikona i będzie pięknie mierzył światło,

Domyślnie

Tak, myślę, że to co najbardziej jest potrzebne każdemu w pierwszej lustrzance to możliwość pomiaru światła w starych manualnych obiektywach. Reszta się po prostu nie liczy.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sever Zobacz posta
    Tak, myślę, że to co najbardziej jest potrzebne każdemu w pierwszej lustrzance to możliwość pomiaru światła w starych manualnych obiektywach. Reszta się po prostu nie liczy.
    Się kolega myli i zbytnio generalizuje . Nie używałem i nie mam zamiaru używać starych manuali. Rozstałem sie z nimi na etapie Practiki MTL i Zenita TTL. Trza z czasem iść i duchem postępu.

Domyślnie

Pomiar światła z obiektywami maualnymi tak naprawdę dobrze działa tylko w D2/D200. Zapytajcie Winiego, jak mu to cudne 5D świetnie mierzy światło z manualami.

Domyślnie

I jakie zaje.... manuale mamy w systemie.
    Jest only jedna wada... to cena D200 (:
    dlatego marzę aby Nikon szybko wprowadził ff i nowości to cena spadnie

A to autora wątku. Nie pakuj się Waść w Olympusa.

Co do D40 to uważam, że to body to krok wstecz, ale D80 jest super.
    Trza zbierać na D80, lub kupić D70s, D50 ciągle aktualne, niedrogie, porządne aparaty.
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 13-05-2007 o 21:07
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

A można jeszcze gdzieś kupić d50? Czy tylko sklepy internetowe?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwester Zobacz posta
    Wiele osób che mieć ten bajer szczególnie Ci co przesiadają się z kompaktów, ja nie muszę mieć tego podglądu ale jedni jest dobre filtr dobrze spełnia swoje zadanie. Tak naprawdę to gdy D40 lub d40X miał podgląd ostrości oraz bracking to nawet chwili bym się nie zastanawiał tylko brał nikona.
    A czy wiesz jak dziala ten podglad na żywo w Olympusie E410, Fuji S3/S5pro czy w Canonie EOS 1dMarkIII ?
    Nie ma to nic wspolnego z tym co jest w kompaktach.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów