Close

Strona 14 z 52 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 520

Domyślnie

Ja robię "stratnie", według testów nie ma właściwie żadnej różnicy w normalnych warunkach. Może jakbym miał robić w nocy albo innej ciemnicy to bym przełączył (ale pewnie bym zapomniał )
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Widzę, że kartki działają na niektórych użytkowników jak aspiryna na dekapitacje. Wobec powyższego ostatni raz proszę o przywrócenie dyskusji między niektórymi forumowiczami na właściwy tor i poziom. Brak reakcji z Waszej strony spotka się z bardziej dotkliwymi środkami. Jeśli któryś z Panów nie jest w stanie znieść obciążenia psychicznego z związku z występowanie "zjawiska" oponenta w dyskusji, proszę użyć opcji "dodaj do ignorowanych".

Nie wskazuję tu użytkowników personalnie, liczę na ich inteligencję która sama ich naprowadzi do właściwych wniosków i chęć poprawy.

pozdrawiam
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Posiada, nawet dwa (ekraniki) A co do porównania D7100 vs D7200 to oczywiście ten drugi jest poprawioną wersją tego pierwszego więc pewnie we wszystkim (lub prawie wszystkim) jest od niego lepszy lub przynajmniej nie gorszy. Pytanie czy poprawki warte są swojej ceny i pewnie głównie o to się rozchodzi a nie o to by rozstrzygnąć co jest lepsze bo nie trzeba do tego być Newtonem. W zasadzie natknąłem się tylko na jedną rzecz, którą testerzy wyłapali na niekorzyść D7200: na jednym z testów wyszło, że trochę zmasakrował on detal na czerwonym materiale <<klik>>
    Pokusiłem się o ściągnięcie RAWów i ich wywołanie z D7100 i D7200 (przy identycznych parametrach) w celu potwierdzenia tego zjawiska, ponieważ to zaprezentowane pochodzi z JPG. Okazuje się, że z RAWów wygląda to podobnie, chociaż może nie ma aż tak dużej różnicy w zdegradowaniu koloru czerwonego. Na szczęście pozostałe kolory są poprawnie odtwarzane. Ciekawe z czego to wynika, poniżej zestawienie:

D610 + Irix 15/2.4 + S24/1.4 Art + S35/1.4 Art + N85/1.8G + S70-200/2.8 OS + N200-400/4 VR + SB900 + trochę pomniejszych klamotów

Domyślnie

Może jakieś ukryte odszumianie rawów w aparacie?
    edit: A może po prostu inna charakterystyka matrycy? W końcu podobno matryce pochodzą od różnych producentów.
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 26-02-2016 o 12:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sl011 Zobacz posta
    Może jakieś ukryte odszumianie rawów w aparacie?
    edit: A może po prostu inna charakterystyka matrycy? W końcu podobno matryce pochodzą od różnych producentów.
    To pierwsze mogłoby tłumaczyć różnicę w JPGach i właśnie dlatego ściągnąłem RAWy i je wywołałem na tych samych parametrach - wliczając w to wyostrzenie, odszumienie, ekspozycję i WB. W JPGach wynikowych też są różnice, a to świadczy o tym, że nie jest to tylko kwestia algorytmów. Poza tym mocniejsze odszumianie miałoby też wpływ na inne kolory, a z załączonego zdjęcia to nie wynika. Tylko kolor czerwony jest jakby "upośledzony" w D7200.
    D610 + Irix 15/2.4 + S24/1.4 Art + S35/1.4 Art + N85/1.8G + S70-200/2.8 OS + N200-400/4 VR + SB900 + trochę pomniejszych klamotów

Domyślnie

Odszumianie nie musi wpływać na wszystkie kolory tak samo. Można odszumić np czerwony kolor bardziej niż pozostałe.

Niektóre aparaty serwują nie tylko odszumione jpegi, ale odszumiają nawet pliki "surowe" (o ile pamiętam, np Pentaxy K30, K50 tak robią).

Domyślnie

Odszumianie nie musi wpływać na wszystkie kolory tak samo. Można odszumić np czerwony kolor bardziej niż pozostałe.
    Masz rację, ale ja wywoływałem RAWy tym samym oprogramowaniem na tych samych ustawieniach, więc nie powinno to odszumiać inaczej dla D7200, a inaczej dla D7100

Niektóre aparaty serwują nie tylko odszumione jpegi, ale odszumiają nawet pliki "surowe" (o ile pamiętam, np Pentaxy K30, K50 tak robią).
    Tutaj też pełna zgoda i na to wpływu już nie mam.
    Tak, czy inaczej widać wyraźnie, że w D7200 coś z tym skopali i wygląda na to, że faktycznie jest to jedyna(?) rzecz, która jest gorsza niż u poprzednika.

Domyślnie

Niestety nie mam czym wywołać RAWów z D7200, ale się zastanawiam na jakich ustawieniach wywoływałeś te sample bo mi po pociągnięciu Nefa jednym suwakiem w LR jednak nie wychodzi aż taka papka:
    Co do tych czerwieni, to na innych zdjęciach też to zaobserwowaliście czy to tylko jednostkowy przypadek?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Niestety nie mam czym wywołać RAWów z D7200, ale się zastanawiam na jakich ustawieniach wywoływałeś te sample bo mi po pociągnięciu Nefa jednym suwakiem w LR jednak nie wychodzi aż taka papka:
    Co do tych czerwieni, to na innych zdjęciach też to zaobserwowaliście czy to tylko jednostkowy przypadek?
    Nie używam (nie mam) LR, ale wywołuję RAWy darmowym programem RawTherapee.
    Podejrzewam, że chodzi Ci tutaj o wyostrzanie? Jeśli tak, to używam maski wyostrzającej (jako metodę wyostrzania) i siłę wyostrzania ustawiłem na 0,97 w skali od 0 do 3 włącznie. Dodatkowo ustawiłem odszumianie metodą L*A*B*, tylko pasek luminacji na 19,17 w skali 0-100 włącznie. Chrominację zostawiłem na Auto.

Domyślnie

Dopiero teraz zauważyłem, że koledzy pochylili się nad moim "problemem". Pojemność karty 128GB widoczna w komputerze to 119GB. RAW 12-bitowy to trafna uwaga, mam ustawiony 14 i aparat pokazuje przewidywaną/możliwą ilość zdjęć 2,3k. Ciekawe dlaczego. Teoretycznie i faktycznie może być więcej, dziękuję za uspokojenie mnie, będę mógł oddać się ulubionemu zajęciu bezstresowo
    Napisałem, że doszedłem do 5k na wyjeździe trochę ponad 2 tygodniowym. Sporo, ale są takie miejsca, że trudno wypuścić aparat z ręki.

Ps. Przy ustawieniu RAW 12-bitowych aparat pokazuje 3k zdjęć na karcie 128, 759 na 32 i 379 na 16. Karty Sandisk, różne prędkości.
    Ostatnio edytowane przez poste ; 26-02-2016 o 21:11

Strona 14 z 52 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów