Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Profilowanie drukarki

Witam, Wszystkich piszę z małym kłopotem. Robię fotkę d750 przerzucam do wydruku i niebo niebieskie na monitorze robi mi się nagle turkusowe na drukarce. To samo zdjęcie z d7000 tak samo obrobione rzucam na drukarce i już wszystko jest ok z kolorami. W czym problem?

Domyślnie

Drukarka drukuje na papierze 3, 4, 5, 10 tuszami a zdjęcia na monitorze są wyświetlanie. Na papierze jest światło odbite a na monitorze światło przechodzące.
    Po pierwsze jaką masz drukarkę.
    Po drugie możesz zamienić prace na CMYK jeżeli oprogramowanie drukarki nie radzi sobie z RGBami a jak piszesz nie radzi sobie.
    Po trzecie dużo zależy od tego z jakiego programu wypuszczasz.
    Po czwarte jak dobra drukarka powinna mieć profile które podepniesz pod jakiś program w którym druczysz.
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

Drukarka to EPSON L800. Zdjęcia wypuszczam przez Lightrooma. Najciekawsze jest to że na początku wydruk był identyczny a teraz coś nie gra;/

Domyślnie

Może coś zmieniłeś? Zastanów się. Lub coś się samo zaktualizowało. Inny sterownik inne ustawienie. Może przyschła dysza?
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

Zakładam, że papier ten sam. Zacząłbym od sprawdzenia czy dysze są czyste.

Domyślnie

Jaką przestrzeń kolorów masz ustawiona w D750 a jaka w D7000? Ponadto jaka przestrzeń robocza jest ustawiona w Lightroom'ie? Takie pytania mi się nasuwają w związku z tym co napisałeś. Zdjęcia zapisujesz w JPEG czy NEF?
    Ostatnio edytowane przez digger-gp ; 22-05-2015 o 22:39

Domyślnie

Witajcie. Mam nowy wątek. Przekopiowałem sobie zdjęcia do laptopa i wydrukowałem zdjęcie zarówno z laptopa jak i stacjonarki. I JEST SZOK>> z laptopa lightroom i drukarka kolory daje super.. Problem tkwi w stacjonarce i teraz kwestia czy to problem skalibrowania monitora?

Domyślnie

Sprawdziłem monitor podłączony do laptopa i stacjonarki . W sumie daje różnicę koloru w ekspozycji ok 100. Sprawdzałem robiąc d750 zdjęcia z jednego połaczenia i drugiego.
    Co mnie jednak martwi to fakt, że drukarka kompletnie nielogicznie zachowuje się podłaczona do stacjonarki. W laptopie daje wydruk przez ligtrooma i to co widze na monitorze bliskie jest wydrukowi. Na stacjonarce dzieja sie cuda. Na monitorze zbliżony obrazek a w wydruku skóra robi się różowo/fioletowa? Mam nadzieję, że nie trzeba formatować dysku;//

Domyślnie

zrób porządek w ustawieniach Color Management

Domyślnie

Podobnie jak kolega wyżej uważam. Trzeba przyjrzeć się w ustawienia zarządzania kolorem. Formatowanie dysku z tego powodu nie sądzę by było konieczne. Dobrze jakby monitor był skalibrowany ale tu z opisu wynika, że to nie jest głównym problemem.
    Osobiście mam ustawione dla drukarki Wybór profilu automatyczne (zalecane) i u mnie barwy na wydruku niewiele odbiegają od tego co jest na ekranie monitora:

Możesz jednak wybrać inny profil (Użyj moich ustawień dla tego urządzenia) od drukarki i spróbować czy będzie lepiej z tym odwzorowaniem koloru. Niestety wiąże się to z próbnymi wydrukami. Ewentualnie porównaj jak masz ustawione w laptopie, a jak w komputerze stacjonarnym.
    W LR można też skorzystać z funkcji Soft Proofing dla wybranego profilu.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 24-05-2015 o 06:59

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów