Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Zadanie z gimnazjum

Zadanie z polskiego w gimnazjum. Budujące. Ciekaw jestem, ilu rzekomych fotografów na co dzień rzeczywiście ogląda zdjęcia, myśli o nich lub funkcjonuje na wyższym poziomie świadomości niż "ładny obrazek, to na f/1.4?"...

Przyjrzyj się fotografii inscenizowanej Jeffa Walla - "Widok z mieszkania". Następnie odpowiedz na pytania (obraz w załączniku):
    1 ) Jaki jest temat fotografii? Czy jest on zgodny z tytułem, czy też bardziej istotne są inne elementy zdjęcia?
    2 ) Ile planów można dostrzec na zdjęciu? Wskaż istotne punkty fotograficznego przedstawienia.
    3 ) Co przypomina Ci ta fotografia - kadr filmowy, zdjęcie rodzinne, reportażowe, dokumentalne itp?
    4 ) Co, według Ciebie, było zamiarem autora - uchwycenie obrazu rzeczywistości, czy wykreowanie spektaklu, stworzenie fikcji o określonym przesłaniu? Uzasadnij swoje zdanie.
    5 ) Jakiego rodzaju środki estetyczne (kadr, kompozycja, kolor) zastosował Jeff Wall w celu skierowania uwagi odbiorcy na określone aspekty zdjęcia?
    6 ) Co możesz powiedzieć o rekwizytach ukazanych na zdjęciu? Czemu służy ich nagromadzenie?
    7 ) Jak można by zrekonstruować wydarzenia poprzedzające chwilę utrwaloną na fotografii i fakty następujące tuż po wykonaniu zdjęcia? Opowiedz historię przedstawionych postaci.
    8 ) Jakie mogą być cele inscenizowania obrazu imitującego codzienną banalną rzeczywistość?

Domyślnie

Odpowiedz sobie jaka cześć społeczeństwa funkcjonuje na wyższym poziomie świadomości. Fotografowie to grupa reprezentatywna, która jest odbiciem społeczeństwa jako takiego.

Domyślnie

No tak, ale tu się ponoć wszyscy fotografią interesują. 70 tysięcy osób - tyle mieszka w Gnieźnie czy Piotrkowie Trybunalskim. Jest wspólny mianownik między nimi.

Gdybyś na forum poświęconym mechanice samochodowej zadał pytanie o jakąś półoś, to nie było by problemu z ustosunkowaniem się.

To, co chcę powiedzieć, to że wydaje mi się, że mamy lepszych mechaników samochodowych niż fotografów. Lub "fotografów". Którzy jak tak się po prawdzie odpowie, to samą fotografią jako taką niespecjalnie się interesuje.

Niemniej jest budujące, że dba się o to, by jakoś na ten stan rzeczy wpłynąć, dając dzieciom w gimnazjach takie zadania. A i z samego Walla można by zaproponować prostszą fotografię, taki "Mimic" albo "Storyteller" dajmy na to.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    No tak, ale tu się ponoć wszyscy fotografią interesują. 70 tysięcy osób - tyle mieszka w Gnieźnie czy Piotrkowie Trybunalskim. Jest wspólny mianownik między nimi.

Gdybyś na forum poświęconym mechanice samochodowej zadał pytanie o jakąś półoś, to nie było by problemu z ustosunkowaniem się.

To, co chcę powiedzieć, to że wydaje mi się, że mamy lepszych mechaników samochodowych niż fotografów. Lub "fotografów". Którzy jak tak się po prawdzie odpowie, to samą fotografią jako taką niespecjalnie się interesuje.

Niemniej jest budujące, że dba się o to, by jakoś na ten stan rzeczy wpłynąć, dając dzieciom w gimnazjach takie zadania. A i z samego Walla można by zaproponować prostszą fotografię, taki "Mimic" albo "Storyteller" dajmy na to.
    Większość interesuje się robieniem zdjęć, a nie fotografią.
    O problemach z analizą, nie tylko fotografii nie wspomnę.
    Ostatnio edytowane przez freefly ; 10-05-2015 o 14:17

Domyślnie

Niby tak, ale należy podzielić fotografię na 2 działy:
    1) sztuka wyższa - czyli coś co ma przedstawiać coś filozoficznego lub tylko niby ma to przedstawiać
    2) robienie dobrych zdjęć.

Dokładnie to samo można powiedzieć o malarstwie - jedni malują ładne słoneczniki, a inny jakieś dziwne scenki, lejące się zegary, czy dziwne krzywe mające przedstawiać ludzi.

Interesowanie się fotografią nie oznacza bycia psychologiem, który wejdzie w umysł autora i będzie w stanie powiedzieć, co mu do głowy strzeliło, aby zrobić takie a nie inne zdjęcie, albo co mu się wydawało, że tym zdjęciem będzie w stanie pokazać.

To zadanie to nic inne jak przykład próby interpretacji "dzieła artystycznego", co jak wielokrotnie wielu poetów pokazało jest totalną bzdurą, bo "znawcy" tłumaczą dzieła zupełnie inaczej, a czasami nawet sprzecznie z tym co autor miał na myśli, czy celu.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 10-05-2015 o 17:21
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Gonzo - to tak na poważnie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Jeffa Walla - "Widok z mieszkania".
    1 ) Jaki jest temat fotografii? Czy jest on zgodny z tytułem, czy też bardziej istotne są inne elementy zdjęcia?
    Autor fotografii przewrotnie użył takiego tytułu by z jednej strony pokazać widok codzienności rozgrywającej się we wnętrzu mieszkania jako punktu wokół którego koncentruje się życie domowników. A z drugiej strony, ustawiając aparat i kadrując nieco spod sufitu, wyżej niż normalny ludzki punkt widzenia, pokazał widok jaki roztacza się za oknem jako pejzaż miasta otaczającego tytułowe mieszkanie.
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Bardzo dobre zadanie i wcale niełatwe - śmiem twierdzić - dla wielu forumowiczów, nie wspominając już o uczniach gimnazjum :->

O dziwo, w zestawie pytań, nie ma żadnego traktującego o tym czy ostrość jest we właściwym miejscu, nie ma także pytania o przeszkadzajki, lub tego czy autor powinien wystemplowac druty za oknem...
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    O dziwo, w zestawie pytań, nie ma żadnego traktującego o tym czy ostrość jest we właściwym miejscu, nie ma także pytania o przeszkadzajki, lub tego czy autor powinien wystemplowac druty za oknem...
    Bo może to właśnie jest sednem fotografii by coś przekazać a nie to czy druty są wystemplowane
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów