Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Domyślnie 1.8g 85mm front focus?

Witam , zakupilem owe szklo pare dni temu , dzis poszedlem porobic fotki , uzywam d5100. Ostatnio mialem sporo problemów z 35mm i byla odsylana razem z body do kalibracji 2 razy, bo ok 30 % zdjec bylo najpierw z BF a po 1 kalibracji z FF. Anyway z obawy ze nowe szklo moze miec podobny problem zrobilem ok 260 fot i jakies 25 wyszlo chyba z FF albo lekko ruszone. Jesli koledzy znalezli by troche czasu i mogli spojrzec na zdjecia i ocenic. Moge tez wrzucic te dobre dla porównania, jakby ktos potrzebował.

https://www.dropbox.com/sh/porbof5nc...pHyZG1tMa?dl=0

Domyślnie

D5100 ma taki sam AF jak np. D3200 ??
    Na moje oko jest FF.
    Ale tak naprawdę nawet jak Ci go zlikwidują to moim zdaniem tańsze
    body Nikona nie zapewnią Ci powtarzalności przy przesłonach 1.8
    Kiedyś serwis kalibrował obiektywy przy przesłonie 2.8

Domyślnie

Nie mam konta w Dropbox...
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

tak jak mówilem , okolo 10% zdjec nietrafiona, moze tez przez to ze sie ruszylem, albo przesuwalem aparat z zablokowanym focusem, nie wiem, na fotach tez zauwazylem spore odcienie fioletu czyli abberacje chromatyczne, na 35 tego nie ma. No nic pozostaje mi go dalej testowac, moge go odeslac do sklepu i dostane inny, albo olac i kupic nowe body np d610

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Nie mam konta w Dropbox...
    link jest dostepny bez konta

Domyślnie

Moim zdaniem na niektórych (13, 21) jest ostrość ale nie tam, gdzie oczekujemy. Ja, taki obiektyw, bym wybierał co najmniej z trzech sztuk.

Pzdr.

Domyślnie

teraz pytanie czy to nie body , ciezko kupic 3 obiektywy i je przetestowac a potem oddac nieporzadane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satanica Zobacz posta
    teraz pytanie czy to nie body , ciezko kupic 3 obiektywy i je przetestowac a potem oddac nieporzadane
    Nie, no bez jaj: trzy obiektywy testujesz w sklepie (mogą być trzy bateryjki); najpierw odrzucisz jeden a potem po testach na trzy odległości - odrzucisz drugi i zostanie ten najlepszy.

Pzdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Nie, no bez jaj: trzy obiektywy testujesz w sklepie (mogą być trzy bateryjki); najpierw odrzucisz jeden a potem po testach na trzy odległości - odrzucisz drugi i zostanie ten najlepszy.

Pzdr.
    czasem w takim tescie nic nie wyjdzie, szczególnie w sklepie , gdzie swiatlo jest inne. Czasem trafi 50 pod rzad a jakies 2 lub 3 nastepne nie, poza tym to jest 85mm na Dx czyli ciezko by bylo w sklepie trafiac w bateryjki

Domyślnie

Testowałem w sklepie kilka szkieł o różnych ogniskowych i podchodząc rzetelnie do tematu da się wybrać odpowiednie szkło. Ważny jest spokój, bo emocje są złym doradcą. Nie trzeba używać bateryjek. Wystarczy znaleźć miejsce gdzie będzie widać rozkład GO. Pstryknąć coś blisko, coś daleko (ja zwykle strzelałem przez okno)... Później wystarczyła ocena na ekranie aparatu- laptop był zbędny.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów