Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Co wybrać...

Domyślnie

Pragnę równiez nadmienić, że najczęściej używanym trybem będzie raczej "auto" (zielony).
    Ta lepsza połowa mnie ma jedną zasadę: duża karta + dużo pstryknięć => na pewno jakieś się zrobi ładne. Zależy mi na tym dlatego, że naprawdę czasem coś ładnego "wychodziło" - zwyczajnie ma dobre oko i ustawia ładne kadry - tylko technicznie nie chce się jej myśleć

Dlatego o tym pisze, bo d50 ma dość słaby imho tryb automatyczny, prześwietla mi fotki zazwyczaj, a kompakt, którego szukam powinien działac super w trybie full auto - czyli ZERO obróbki.
    D7100 + N18-70 f3.5-5.6 + N50 f1.8 + N55-200VR + Metz48AF1

Domyślnie

zerknij na fuji f31fd - jak na kompakt jest calkiem niezły
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5532

Domyślnie

Proponowałbym obejrzeć sony H2 lub H5
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Ja poradzę coś innego a mianowicie Fuji S5600 lub nowsze S6500. Ten drugi ma szeroki kąt (od 2 używalne ISO do 400, 10x zoom, Raw, nie ma stabilizacji i odchylanego ekranu, ale jak chciałem się przesiąść z mojego Sony DSC-S40 to właśnie wchodził w grę Fuji lub Sony H2 za zoom w filmach. Pozdro!
    PS. Ostatnio w fotobasi za 299 jest kompakt Polaroida z matrycą Foveona...
    Dlaczego BODY a nie korpus...?

Domyślnie

OK. S5600 odpada w przedbiegach, ale S6500 wydaje się być godnym uwagi. Niestety nie znalazłem na dprewiev opisu tego aparatu - więc pytam: czy ktoś miał to w testach? W sensie porównania z S3 ?
    Bo jak narazie to poważne rozważam kupno Canon S3 albo Panasonic FZ50, a tu nagle jeszcze S6500 wskoczył - choć chyba jednak słabiej wypada.
    Najgorsze jest to, że bezpośrednie porównanie wartości liczbowych pozwala na jednoznaczne określenie faworyta. Jednak bezwzględne wartości to nie wszystko - są rzeczy, których liczbami trudno opisać, mam tu na myśli jakość obrazu, wygodę obsługi itp. Dprewiev daje tą wygodę, że pokazuje przykładowe foty i porównania.
    Ostatnio edytowane przez shadowArt ; 16-05-2007 o 07:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shadowArt Zobacz posta
    [...]S6500 wydaje się być godnym uwagi. Niestety nie znalazłem na dprewiev opisu tego aparatu [...]
    Jest test i opis, po prostu ten model (jak i parę poprzednich Fujich) inaczej nazywa się w Stanach (choć Amerykanie twierdzą, że to w Europie nazywa się inaczej ). Proszę bardzo, oto link:

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms6000fd/

Swoją drogą - kojarzycie jakąś stronkę z "mapowaniem" nazw aparatów EU vs. US? Bo to praktyka chyba dość powszechna (na pewno Fujifilm i Canon ją stosują).

Domyślnie

Dzięki MsbS za linka - nie znałem odpowiednika w nazewnictwie US.
    Tak więc po oglądnięciu sampli, przeczytaniu artykułu ... na próbkach gdzie porównuje się szumy - wygląda znacznie lepiej niż S3 - jednak całościowo wygląda to słabo - bo mechanizm odzumiania sporo niszczy w jpgu - a szumu nei będzie widać na zdjęciu z S3 gdy nie będzie się powiększac na monitor na 100%

Narazie pozostanę przy wyborze między FZ50 a S3.
    Wszelkie Sony odpadają - nie lubię sony

Domyślnie

Skoro zostaja FZ50 i S3IS to polecam mimo wszystko Canona. Pooglądaj sobie sample z FZ50 już przy ISO 100 silnie działa "odszumiacz" i robi mozaikę, no i po cholerę Ci 10 Mpixów? Ostatnio bawiłem się obróbką zdjęć z panasa i Canona, i te z Canona bardzo się przyjemnie odszumia i czerwone oczka jakoś łatwiej się neutralizuje...
    Kolejny plus Canona, to naprawdę świetne filmiki, dźwięk stereo, o wiele wygodniejszy obrotowy wyświetlacz.
    Ja stawiam w tym wypadku na Canona.
    Pozdrawiam!
    Dlaczego BODY a nie korpus...?

Domyślnie

Squier - fajna, rzeczowa wypowiedź.

Mnie do FZ50 zachęcają dwie rzeczy. Jedna to obiektyw, na którym znajdują się pierścienie ostrości i ogniskowej (może kiedyś to zostanie wykorzystane), w canonie niestety wszystko na przyciskach. Druga rzecz to (może dziwna dla niektórych) to fakt, że FZ50 zasilany jest dedykowanym akumulatorkiem (moje doświadczenie mówi, że fajniej jest zabrać naładowany drugi akumulatorek niż 4 akumulatorki AA, i to, że dedykowany bywa wydajniejszy niż "paluszki") a canon zasilany jest bateriami AA.

Do Canona zachęca mnie jakośc obrazu - o wiele mniejsze szumy i zachwalane wideo. Ponadto o Canonie mam bardzo dobre zdanie (przynajmniej w kwestii kompaktów) i w zasadzie do niedawna uważałem, że jak kompakt to tylko Canon, a inne "egoztyczne kombinacje" są do bani. Jednak powoli zacząłem zmieniać zdanie, po bliższym przyglądnięciu się różnym modelom.

Nadal jestem w kropce.
    Wczoraj byłem zdecydowany na panasonica, teraz s3 jest moim faworytem - ciekawe co będzie jutro
    Musze jeszcze zabrać przyszłego usera żeby pomacała obydwa modele.

Domyślnie

Canon G7. W tej cenie chyba nie widzę konkurencji dla tego kompakta.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów