Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie nikkor 70-200mm VR czy VRII

Witam serdecznie,

Serdecznie chciałbym powitać wszystkich użytkowników forum

Dużymi krokami przymierzam się do zakupu obiektywu Nikkor 70-200mm i zastanawiam się czy rzeczywiście warto dołożyć prawie 4000 złotych do nowszej wersji ? (mam z allegro możliwość zakupienia wersji VR za 3800zł brutto- Made in JAPAN) Jakie są wasze odczucia w tej kwestii ? A może znajdzie się ktoś , kto miał oba lub ma oba i wyrazi Swoją opinie ?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-05-2015 o 00:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aphotography Zobacz posta
    Witam serdecznie,

Serdecznie chciałbym powitać wszystkich użytkowników forum

Dużymi krokami przymierzam się do zakupu obiektywu Nikkor 70-200mm i zastanawiam się czy rzeczywiście warto dołożyć prawie 4000 tyś złotych do nowszej wersji ? (mam z allegro możliwość zakupienia wersji VR za 3800zł brutto- Made in JAPAN) Jakie są wasze odczucia w tej kwestii ? A może znajdzie się ktoś , kto miał oba lub ma oba i wyrazi Swoją opinie ?
    Ja miałem oba :P
    Generalnie różni się ostrością, pierwsza wersja na długim końcu dostawała zadyszki. Dodatkowo nowsza wersja znacznie mniej winietuje.

Masz body DX czy FX?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Witam,

FX, D610 i D700.

Domyślnie

VRII - jest genialne (ostre,celne, kontrastowe)
    | Nikon | D4 | D800 | N.16 f2.8 fisheye | N.24 f1.4 | N.24-70 f2.8 | N.58 f1.4 | N.70-200 f2.8 VRII | SB600 | SB900 | SB910

Domyślnie

Pozwól,że ja też się podepnę pod ten wątek.
    Też zastanawiam się nad zakupem VR II.
    Czy ktoś na forum może pokazać mi jakieś zdjęcia na pełnej dziurze w plenerze,dziękuję serdecznie.

Domyślnie

To ja też bym się chętnie podpiął, poczytał rzeczowe opinie i zobaczył jakieś obrazki
    D610, D90, N17-35, N18-105, N35, N70-200, Tokina28-70, Samyang8

Domyślnie

Ja mam oba. I właśnie VR I sprzedany i czeka na wysyłkę.
    Ale pół roku je testowałem, używałem, porównywałem.
    W zasadzie - jedn pies.
    VR II zostaje, bo:
    - jest nieco krótszy (łatwiej go upchnąć kolanem w plecaku)
    - niecko skuteczniejszy ma VR
    - lepiej współpracuje z telekonwerterami (a może kiedyś kupię)

Za to VR I ma ładniejszy bokeh, nie oszukuje na ogniskowej i ma guziczki AF-L.

Pełen test porównawczy niebawem na mojej stronie internetowej. Niebawem - czytaj: choroba wie kiedy, chyba że mi ktoś za to zapłaci...
    A tak serio, to mam nadzieję na początku czerwca zamknąć sprawę.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

karolt
    czy zauważyłeś różnicę w szybkości/celności VRI/VRII?
    czy 70-200 jest szybszy/celniejszy od N24-70?

Uprawnienia umieszczania postów