Close

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 107

Wątek: Drony - UAV

Domyślnie

@tomajk ma w olbrzymiej części racje. Przecież opisywane zdarzenie miało miejsce nie dlatego ,że facio nie miał licencji (czy jak to tam zwał )na kierowanie dronem tylko dletego że jest kretynem.
    Posiadane uprawnienia w żaden sposób nie powstrzymałyby go przed tym idiotyzmem. Jestem gotów się załozyć ,że wzmiankowany kierowca drona zna przepisy w całkiem ponad przeciętnym zakresie i doskonale zdawał sobie sprawe z ewentualnych konsekwencji swojego zachowania. I właśnie ta świadomość była motorem jego działania.
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 23-07-2015 o 16:33

Domyślnie

Krzyk rozpętały media. Głównie RMF. A jakie są fakty ?
    - Piloci zobaczyli coś co leciało na wysokości 800 m około 100 m od samolotu - być może to dron. Być może porwany przez wiatr worek po śmieciach.
    - Drobna nie złapano.
    - Namierzono gościa w Piasecznie który pochwalił się , że ma dorna. Być może jest to jego źródło zarobkowania.
    - Drona odebrano od właściciela z domu celem sprawdzenia jego trasy lotu. Na podstawie czego ? Karty pamięci której tam już dawno nie ma ?
    - Ze względu na brak certyfikowanego biegłego, drona wartego 14 tyś zł będą badać kilka miesięcy albo lat.

Reszta to domysły.
    Serwowane wyroki również.
    Zdrowe to nie jest.

A bombę na lotnisko to można również zrzucić z latawca.
    Ostatnio edytowane przez vid3 ; 23-07-2015 o 17:04

Domyślnie

No dobrze, ale jeśli ktoś jest idiotą, to nie ma własnego rozumu i poczucia odpowiedzialności, które powstrzymywałyby go od czynienia idiotyzmów, które mogą sprowadzić zagrożenie dla społeczeństwa. Również stan majątkowy nie pełni roli selekcjonującej - kiedyś zaawansowana technika dostępna była tylko dla zamożnych (którzy często przy okazji bywali elitą intelektualną i kulturalną); teraz zaawansowane technicznie urządzenia, które mogą być niebezpieczne, są finansowo osiągalne dla prawie wszystkich. Przykład: 25 lat temu trudno było w Polsce o samochód. I z tego choćby powodu nie było wówczas łysych młodzianków w dresach, rozbijających się na prawo i lewo starymi BMW. Teraz na takiego grata może sobie pozwolić prawie każdy 18-latek.
    Dlatego właśnie społeczeństwo, dla własnej ochrony, wprowadziło system certyfikacji dla tych osób, które mogą innym wyrządzić szkodę czy krzywdę. System ten nie jest oczywiście doskonały i idioci prześlizgują się przez jego sito, ale na pewno jest ich mniej, niż gdyby tej selekcji nie było.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomajk Zobacz posta
    Histeryzujecie jak panienka na widok myszy. Udziela się jak widać powszechna schiza, bo jakiś idiota zrobił coś czego nie powinien. Chcecie ukarać młodych w szczególności, modelarzy których hobby kształtuje i rozwija zdolności techniczne. Zmuszając do rejestracji, czy zdobywania uprawnień napędzacie biurokratyczną maszynę która drenuje nasze portfele oraz ogranicza swobody obywatelskie. Nawet jeśli (oby do tego nie doszło) będzie obowiązek posiadania licencji i rejestracji wszelkiego ustrojstwa co lata i tak nie uchroni to nikogo przed szaleńcem, to pomoże się Nam pozbyć tylko kolejnej porcji ciężko zarobionych pieniędzy.
    Widzę że społeczeństwo zamienia się w takie robociki dla których trzeba pisać program na każdy ich ruch, zero samodzielnego myślenia, zero odpowiedzialności, taki korporacyjny motłoch: jeść, spać, oddychać, wykonywać polecenia i kupować to czego tak naprawdę nie potrzebujecie by szczęśliwie żyć.
    Jest przewidziana kara za naruszenie przestrzeni CTR i spowodowanie zagrożenia, ukarać gościa przykładnie, ale nie ograniczać swobody innym ludziom. Wypadki były, są i będą na to nie ma lekarstwa.
    Jasne każdy kretyn, którego stać na drona powinien niem latać nam nad głowami w dodatku najlepiej pijany bo przecież to żadne zagrożenie.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

@Borat1979 może przestaniesz się do mnie zalecać? Duszno się robi :P
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Panowie droniarze, pomożecie? W autobusie widziałem ostatnio u jakiegoś gościa gazetkę ilustrowaną z arcyciekawymi artykułami o dronach. Były tam poruszane tematy w stylu "anty - drony" czy "jak uchronić się od drona". Z formatu i nagłówków wyglądało na coś w stylu czasopism komputerowych lub "Focusa" (choć zdecydowanie mniej od niego płytkie). Niestety, gość wysiadł, a ja nie zdążyłem go podpytać. Nie macie może pojęcia co to mogło być?

Dla ułatwienia (lub utrudnienia) dodam, że nie chodzi o sierpniowy "PC Format" (artykuł tamże to ledwie muśnięcie tematu), natomiast może chodzić o numery niekoniecznie bieżące (Warszawa = dostępność starszych czasopism w budkach). Wujek Gu nie podpowiada nic sensownego.

W poszukiwaniach tego typu lektur zahaczyłem o duży sklep prasowo-durnostojkowo-garnkowy i powiem szczerze, byłem w (pozytywnym) szoku: dostępne są u nas anglojęzyczne czasopisma dla miłośników dronów (choć ich kosmiczna cena, rzędu 40-50 zł potrafi skutecznie zniechęcić do zakupu!) i z pobieżnej ich lektury wynika, że np. w USA wyrasta na tym gruncie wręcz pewna subkultura, zaś wybór dronów o bardzo zróżnicowanych koncepcjach aerodynamicznych przyprawia o palpitację. Przy okazji się dowiedziałem, że to coś co kiedyś wisiało za moim oknem w nocy, to mógł być np. 200 QX (http://www.bladehelis.com/200QX/), co sugerowałyby wielkość drona i rozmieszczenie świateł pozycyjnych.

Domyślnie

Nasza rodzima firma skonstruowała system unieszkodliwiania wszelkiej maści zdalnie sterowanych urządzeń, właśnie z myślą o zabezpieczeniu lotnisk itp.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomajk Zobacz posta
    Nasza rodzima firma skonstruowała system unieszkodliwiania wszelkiej maści zdalnie sterowanych urządzeń, właśnie z myślą o zabezpieczeniu lotnisk itp.
    Brzmi dość ogólnikowo - jeśli przeciwdziałanie miałoby polegać na zakłócaniu częstotliwości sterującej dronem przez emisję szumów, to żadna awangarda. Mikrofale i lasery wysokoenergetyczne to chyba zaś technologie dosyć nowe i kosztowne. Oby nam tylko inwazja militarnych dronów nie rozpętała też renesansu rakiet przeciwlotniczych z głowicami nuklearnymi (niszczenie przez impuls elektromagnetyczny)...

Ale pytałem, czy może ktoś z Was może nie zetknął się z takim czasopismem, nadzieję miałem, że może choć odrobinę jest tam coś w bardziej analitycznym ujęciu... Tak czy owak, będę jeszcze szukał.

Domyślnie

Jeden z komentarzy, myślę, że sensowny :
    Ten dron to heksakopter, najprawdopodobniej S800 albo S900. W pełnej konfiguracji, czyli z kamerą, osprzętem i akumulatorami waży około 7kg. Platforma z włókna węglowego, silniki ze stali, kamera z obudową magnezową i generujące największą masę akumulatory, które podczas uszkodzenia mechanicznego wybuchają. Spekulacje co się stanie z silnikiem i kadłubem samolotu po zderzeniu, godne są przedszkolaków
    I jeszcze jeden film :

Ostatnio edytowane przez vid3 ; 28-07-2015 o 21:09

Domyślnie

Ten drugi film to fejk. Było o nim głośno jakiś czas temu. Jeśli pierwszy pochodzi z tego samego źródła, też może być spreparowany.

Trzeba pamiętać, że ruch powietrza wokół samolotu jest tak silny, że dron mógłby się się z nim w ogóle nie zderzyć. Tak jest też z helikopterem - teoretycznie można się zderzyć, a w praktyce śmigła helikoptera od razu zdmuchnęłyby drona.
    Inna sprawa, że taki zdmuchnięty dron spada bezwładnie na ziemię.
    to be a rock and not to roll

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów