Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Domyślnie Sigma 30/1,4 czy Nikor 35/2

Może ktoś obiektywnie ocenić funkcjonalność tych szkiełek w studiu? Okazuje się że czasem nawet 50-tka jest u mnie za wąska i chcę jeszcze czegoś szerszego. Widziałem małe sample z jednego i drugiego szkła ale tutaj pytam raczej o odczucia plastyczne. Nikor - wiadomo - pewnie żyletka, sigma - boski bokeh jak na tę ogniskową i ciut szerzej. Ma ktoś jakieś spostrzeżenia co do jakości wykonania, plastyki i zastosowania w studio? Cena nie ma znaczenia - bardziej to jak obrazują i czy nie za bardzo zniekształcają...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Sigma do studia to absolutny nonsens. Jest kiepsko skorygowana, miękka w rogach nawet po domknięciu, winietuje i pow. f/5,6 traci ostrość. To jest szkło do pracy na pełnych dziurach i przy świetle zastanym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    Może ktoś obiektywnie ocenić funkcjonalność tych szkiełek w studiu? Okazuje się że czasem nawet 50-tka jest u mnie za wąska i chcę jeszcze czegoś szerszego. Widziałem małe sample z jednego i drugiego szkła ale tutaj pytam raczej o odczucia plastyczne. Nikor - wiadomo - pewnie żyletka, sigma - boski bokeh jak na tę ogniskową i ciut szerzej. Ma ktoś jakieś spostrzeżenia co do jakości wykonania, plastyki i zastosowania w studio? Cena nie ma znaczenia - bardziej to jak obrazują i czy nie za bardzo zniekształcają...
    Czekaj może jutro nikon wypuści jakąś nową jasną 30/35-ątkę
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Marcin, przeciez my juz na to "jutro" czekamy od n miesiecy.

Ja nie wytrzymalem, kupilem sigme. Bardzo fajny obiektyw, choc poki co musze scierpiec BF/FF, bo obiektyw zostal wyjustowany na inny aparat. Ale jako 30/2 tez spokojnie daje rade, a mam 1 EV zapasu. Akceptowalnie ostra jest juz od 1.4, od 2 osiaga optimum (jak dla mnie). IMO to lepszy wybor od 35/2, ale 90% moich zdjec wykonywanych tym obiektywem to f 2.8 i mniej, w pozostalych 10% miesci sie cala reszta.

Co do ostrosci 35/2 bym nie przesadzal, bo sporo bylo o tym, ze naprawde ostro robi sie od 4, choc ja pewnie zadowolilbym sie 2.8, bo ostrosc nie stoi na szczycie mojej hierarchi oczekiwan wzgledem obiektywow.

Podsumowujac, do studia raczej bym tego obiektywu nie bral, z uwagi na przerysowania (Kamash swego czasu zamiescil kilka portretow wykonanych tym szklem - i widac niestety owa slaba korekcje). W takim razie moze jakis zoom? 35-70/2.8 dla przykladu.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

No to mnie pocieszyliście......
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Al, nie ma cudow... Ciezko o portretowy szeroki kat
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

do studia zdecydowanie bym polecił Nikkora , miałem używałem i całą zimową kolekcje Iguany (pełne postacie) zrobiłem właśnie 35-tką, niestety odbiło mi i sprzedałem a teraz znowu sie rozglądam za tym zakresem i mam ten sam problem czy wrócić do Nikkora czy jednak wziąć jaśniejszą Sigmę
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

moje ogólne spostrzeżenia:

Ostra od f4, wierne, naturalne przeniesienie kolorów bez sztucznych kontrastów i zafarbów,
    nie wykazuje zniekształceń. W porównaniu do innych plasticzanych szkieł to jest okey, ale
    przy metalu to szmelc.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie Kupiłem, zobaczyłem, przejrzałem (Sigma 30 f/1,4)

Sigma 30 f1,4 jest pierwszym obiektywem stałoogniskowym który założyłem do D70 i... nie mogę uwierzyć, że to ten sam aparat!
    Nie sprawdzałem jeszcze co i jak z AF, ale przy f/1,4 jakby mgła ustąpiła z mych oczu w porównaniu z kitowym 18-70 DX oraz 18-200VR. Kadr w centrum w 100% powiększeniu na ekranie wygląda nie gorzej niż z 18-200VR w ok. 20-30%.
    Prawdę mówiąc, to do tej pory opinie na tym forum w dziale "Optyka" traktowałem nieco jak dywagacje melomanów o pozłacanych przewodach do kolumn głośnikowych
    teraz szukam Tamrona 17-50 tanio. Może być w porysowanej i wytartej obudowie, nawet soczewki mogą być na -5. Byle tanio, i AF działał poprawnie, bo Sigma mnie zrujnowała. No, może nie Sigma, tylko ten 18-200VR... Jednak, jako niedzielny pstrykacz, chyba nie wyrzeknę się tego VR.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Dalej masz tą sigmę 30 mm ?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów