Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Talen36 Zobacz posta
    byłem w sklepie i przetestowałem
    nikon d5300 mnie rozczarował
    cannon d700 i nikon 5200 sa ok, nikon 7100 fajny
    ... o zaczynasz zauważać istotne różnice

.....

logicznie rozumujac wybrałem
    NIKON D 5200+18-105mm VR
    a skoro nie było go w sklepie to nie kupiłem
    To dobrze, że nie kupiłeś. Nie ulegaj marketingowej magii megapikseli. Ważniejsza jest charakterystyka matrycy i jakość szkieł.

gdzie polecacie kupic wybrany model?
    W specjalistycznym sklepie fotograficznym a nie w markecie.

co do moich obiektywów z minolty dowiedziałem się są jakieś nakładki dzieki którym mozna z nich skorzystac
    ......
    Prawdopodobnie marketowy specjalista od fotografii był na tyle qumaty, że zauważył różnicę w bagnetach i prawdopodobnie chciał Ci zaoferować jakiegoś bezlusterkowca sony (bagnet E) do którego przez odpowiedni pierścień redukcyjny wyposażony w elektronikę można podpiąć stare szkła z bagnetem A. Drogie rozwiązanie ale podobno działa.

Jeśli rzeczywiście masz ochotę wejść w system nikona to proponowałbym zainteresować się linią D7XXX. W stosunku do aparatów D5XXX i D3XXX ma wiele zalet: pentapryzmatyczny wizjer a nie lusterkowy, większość funkcji dostępne jest na korpusie po naciśnięciu guzika a nie głęboko schowane w menu, podwójny slot kart pamięci, tzw. śrubokręt w bagnecie dzięki czemu podepniesz do niego starsze i tańsze szkła.

Nikkor 18-105/3.5-5.6 jest wspaniałym szkłem dla fotografa wchodzącego w system nikona, ma przyzwoitą relację ceny do jakości. Do tego za jakiś czas kilka stałek np. 24mm, 35, 50, 85, 105, 135 (oczywiście wg. własnego uznania) i masz wspaniały jakościowo zestaw który posłuży wiele lat.

Domyślnie

A więc postanowiłem i w sobotę kupuję w Częstochowie Nikona D 5200 18-105 vr za 2295 złoty i karte pamieci Extreme Sandisc 32 GB za 90 złoty.
    http://allegro.pl/nikon-d5200-ob-18-...266580616.html
    Czyli do tego aparatu jest mozliwosc kupienia nakladki aby dzialaly stare obiektywy?
    Jakie obiektywy jeszcze polecacie do powyzszego modelu?
    torbe juz mam, co jeszcze doradzacie kupic na poczatek?

Domyślnie

Czyli do tego aparatu jest mozliwosc kupienia nakladki aby dzialaly stare obiektywy?
    Przejściówka (z szoczewką dla ostrzenia na nieskończoność) z M42 na bagnet Nikon F i masz szkieł do wyboru, do koloru. Tyle, że bez pomiaru światła i kiepsko to widzę w małym wizjerze D5200.

Najpierw poznaj ten, co masz. Zobacz, jakie ogniskowe Ci najbardziej pasują i wtedy myśl o rozbudowie szklarni. Jak będzie za krótko, to jakiegoś Nikkora 70-300 VR lub Tamrona 70-300USD

co jeszcze doradzacie kupic na poczatek?
    Jakąś książkę o fotografii
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

A więc postanowiłem i w sobotę kupuję w Częstochowie Nikona D 5200 18-105 vr za 2295 złoty i karte pamieci Extreme Sandisc 32 GB za 90 złoty.
    http://allegro.pl/nikon-d5200-ob-18-...266580616.html
    Jeśli masz zamiar korzystać ze "starych" obiektywów to seria D3XXX oraz D5XXX raczej się do tego nie nadaje. Przeszukaj forum by się dowiedzieć dlaczego, pisano o tym wielokrotnie.
    Skoro wybrałeś taki korpus j.w. to nie marnuj kasy na szkła i pierścienie redukcyjne do nich, bo i tak będziesz zawiedziony rezultatami.

torbe juz mam, co jeszcze doradzacie kupic na poczatek?
    Na razie żadne, nikkor 18-105 wystarczy Ci na długo. Lepiej kup: dedykowaną lampę błyskową, porządny statyw, filtry: Polar, ND.

Domyślnie

Czy kit starcza na długo to akurat jest sprawa dyskusyjna, wiele zależy od potrzeb, oczekiwań i samorozwoju . Ja miałem kita przez 4 miesiące jeśli dobrze pamiętam. Co będzie dalej? Może tobie wystarczy to co kupisz (zdarza się i pewnie nie jedna żona wolałaby żeby już tak zostało), ale jeśli cię wciągnie to na pewno pójdziesz w coś jaśniejszego, staniesz przed wyborem jasne zoomy czy stałeczki
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Podzielam zdanie Arka.
    Gdybym ja miał się bujać tylko z przecietnym kitem to dalbym sobie spokoj z lustrzankami.
    Nikon

Domyślnie

Generalnie zgadzam się, że potrzeba kolejnych zakupów może wystąpić szybko lub nie. Jednak ocenianie stopnia rozwoju zaistnieniem takiej potrzeby lub nie, jest według mnie ogromnym uproszczeniem, bardzo delikatnie rzecz ujmując.

Talen36, wydajesz konkretne pieniądze, to wykorzystaj jak najlepiej to, co masz. A masz b. dobry sprzęt do ćwiczeń i wyznaczania swojego dalszego kierunku. Jeśli poczujesz potrzebę poszerzenia swoich możliwości w konkretnym zakresie, to na pewno znajdzie się wiele sposobów na wydanie kolejnych kwot. Lampy, obiektywy, statywy, filtry czekają, by je kupić. Tylko pamiętaj, że plecak obiektywów nie zastąpi dobrego pomysłu i umiejętności. Z tego, co masz, da się dużo wycisnąć. Zatem - do dzieła!
    A z kolejnymi zakupami poczekaj. Jeśli coś będzie Ci potrzebne, to sam będziesz o tym wiedział.
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 23-04-2015 o 12:17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sl011 Zobacz posta
    Generalnie zgadzam się, że potrzeba kolejnych zakupów może wystąpić szybko lub nie. Jednak ocenianie stopnia rozwoju zaistnieniem takiej potrzeby lub nie, jest według mnie ogromnym uproszczeniem, bardzo delikatnie rzecz ujmując.
    @sl011,
    masz rację. Tak samo jak ja, Ned czy każdy inny, kto tu się wypowiada. Jednemu wystarczy dzień na to, żeby stwierdził, że kit to <tu wpisz sobie brzydkie słowo np. na s...>. Innemu potrzebne są do tego 3 miechy. A jeszcze inny będzie go używał przez 10 lat i rogal nie zejdzie mu z gęby...

Ja wyraziłem tylko swoje zdanie a co kto chce robić... jego sprawa...
    Nikon

Domyślnie

Podzielam zdanie Andrzeja:
    Gdybym ja miał się bujać tylko z przecietnym kitem to dalbym sobie spokoj z lustrzankami.
    Bo jakbym ja miał się bujać z przeciętnym D5100 i od dwóch lat wychwalać to body na tylko jednym (a może i nie?) forum, to bym dał se spokój z lustrzankami.

Sorry ale nie mogłem się powstrzymać. Kiepskiej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy! Nikonowske kity 18-55 IIed/VR/VRII, 18-70, 18-105VR, 18-135 czy 18-200 może i są ciemne ale mają także swoje zalety. Na dworze ta ciemność nie przeszkadza, a ostrość, zakres ogniskowych, waga, stabilizacja czy cena ma bardzo dużą wartość.

Ps. A jeżeli Andrzeju nie rozumiesz słowa KIT, to Ci powiem, że D5100 to także KIT - aparat, który jest sprzedawany w zestawie. To określenie niesprawiedliwie przypisywane jest tylko obiektywom, bo zestaw zawiera zawsze body+obiektyw. Twój d5100 to też kit!
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

I cała dyskusja skupiła się na tym, że nieopatrznie użyłem słowa "długo"

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Podzielam zdanie Andrzeja:
    Bo jakbym ja miał się bujać z przeciętnym D5100 i od dwóch lat wychwalać to body na tylko jednym (a może i nie?) forum, to bym dał se spokój z lustrzankami.
    Dlatego delikatnie sugerowałem ciut wyższy model, czyli serię D7XXX.

Sorry ale nie mogłem się powstrzymać. Kiepskiej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy! Nikonowske kity 18-55 IIed/VR/VRII, 18-70, 18-105VR, 18-135 czy 18-200 może i są ciemne ale mają także swoje zalety. Na dworze ta ciemność nie przeszkadza, a ostrość, zakres ogniskowych, waga, stabilizacja czy cena ma bardzo dużą wartość.
    Nic dodać, nic ująć !

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów