Szukaj
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
generalnie robie duzo fot na wyjazdach. Jestem amatorem, ale wyczulonym na jakośc. Myśle nad tymi kompaktami co mi poleciłeś, ale na ceneo rozne ceny i opinie a na flickr.com zdjęcia zacne.
Kiedyś sesje w Egipcie miałem NIkonem D90 i jarałem się jakością. Ciekawe czy czy te kompakty będą miały zbliżoną jakość
DSC-RX100 III chyba juz 4ka jest co >?
Ostatnio edytowane przez aparaciarz ; 06-05-2016 o 20:02
Napisałem Ci już; d90 + średniej klasy obiektyw Nikona da Ci DOKŁADNIE taki sam obrazek w warunkach wakacyjnego focenia jak topowe kompakty (które Ci wyszczególniłem). Sprawdziłem to dogłębnie i organoleptycznie. Sam ostatnio sobie zanabyłem do luźnego wakacyjnego focenia właśnie G7X. Nie mam najmniejszych zastrzeżeń do obrazka jaki wypluwa, aż do formatu drukowanego 20x30 cm. Powyżej tego formatu zaczynają być widoczne różnice in minus dla kompakta .....
Z czystym sumieniem polecam tego najtańszego z trójki. Za niecałe 2kpln masz sprzęt niemal idealny na podróże. Nie zwraca niczyjej uwagi, nie absorbuje też Twojej.
Daje surowe jpegi tak dobrej jakości, że rzadko kiedy trzeba się babrać w RAWach - a sam zapewne wiesz, że jak się przywiezie z wakacji parę setek zdjęć to człowiek nie wie w co ręce włożyć żeby jakoś materiał z RAWów doprowadzić do oglądalności ........
Nie wiem kiedy jedziesz; w czerwcu mają się pojawić dwa wysokiej klasy kompakty od Nikona: DL o zakresie zakresie zooma 16-50 ( dla pełnej klatki) oraz DL 24-85
Pierwszy będzie zapewne świetny do krajobrazu i architektury (oraz na wyjazdy wakacyjne ); kosztować będzie ok. 4kpln ; jak masz ciśnienie na nowość to może jego też weź pod uwagę. Ja biorę ....., pomimo tego że mam różnorakiego sprzętu Nikona ze trzy worki po ziemniakach.
Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 06-05-2016 o 21:25
to teraz podsumowująć. Co lepiej wybrać sony RX100m3 lub Canon G7X czy Panasonix LX100 ?? Poczytalem sporo o tym panasonicu i dużo osób go chwali. Jadę 28 maja to raczej nie zdąże kupić tego co pisałeś![]()
napisałem już poprzednio;
każdy z nich to bardzo dobry wybór do "wakacyjnego" focenia i filmowania
Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 08-05-2016 o 11:30
Fuji Xt10 plus 16 1.4
Do zdjęć urlopowych zdecydowanie polecałbym bezlusterkowca np. Fuji X-T10 lub X-E2 + 16-50 lub 18-55.
Kosztować to będzie zdecydowanie poniżej 5 tyś. zł więc zostanie jeszcze na stałkę np. 35 mm lub teleobiektyw 50-230 mm.
Jakość zdjęć nie gorsza niż zestawu D7100+17-50/2.8, wielkość i waga zdecydowanie na korzyść bezlustra.
Piszę to jako były posiadacz S17-50/2.8 OS i aktualny użytkownik D7100, który od czasu zakupu Fuji, praktycznie nie wyjmuje lustrzanki z torby.
jednak chyba kupię fuji X-T1 ponoć wymiata jakością jesli chodzi o zdjecia. Drogi ale będe mieć na lata i obiektywy fajne można do niego wpiąć.
Ostatnio edytowane przez aldam ; 09-05-2016 o 07:11
Skontaktuj się z nami