Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Dyfuzor do D50

Domyślnie Dyfuzor do D50

Czy jest mozliwosc kupienia dyfyzora na lampe blyskowa ale te wbudowana w aparat?
    D50 + Nikkor 18-200 VR i inne akcesoria

Domyślnie

Nie słyszałem o czymś takim. Można łatwo zrobić samemu - np. z pudełka po filmie (AFAIR Fuji miało zawsze takie mlecznobiałe pudełka)... sęk w tym, że to się raczej mija z celem, bo wbudowana lampa ma zbyt małą moc, żeby oświetlić przestrzeń wokół i jeszcze odbić wystarczająco dużo światła od ścian czy sufitu. Zaś robienie dyfuzora wyłącznie kierunkowego (typu softbox) też się mija z celem, bo źródło światła nadal pozostanie zbyt małe, żeby zmiękczyć światło.
    Szkoda zachodu i akumulatora w aparacie...
    D80+MB-D80|Tamron 17-50/2,8|Nikkor 50/1,8|SB-800|Camera Flip Flash Bracket|3 x SanDisk Extreme III 2GB|Kingston Standard 2GB

Gemini
    Gość

Domyślnie

Witam...
    Kiedyś sobie wymyśliłem coś takiego... nawet działa Sprawdza się w szybkich portretach... Światełko rozchodzi się równomiernie, a większość błysku "ucieka" na boki... mam wrażenie, że strzelajć fleszem z ok.2 metrów, traci sie wrażenie spłaszczenia ... ale to bardzo IMHO ...

jest to część z lampki nocnej, którą kupiłem za 4 zł...

bardzo ładnie pasuje i trzyma się... na jakby na miarę była skrojona

Polecam
    Ostatnio edytowane przez Gemini ; 09-05-2007 o 23:47

Domyślnie

Mozna rozciać białapiłeczkę pinpongową i nałożycjana lampę- jednak uwaga lampa szybciej sie wtedy grzeje i łatwiej jaspalic
    Marcin Jędrusiński

Domyślnie

a ja wycialem sobie dyfuzor z pojemnika na kliszę
    skład zastrzeżony!
    Fotografie są jak cebula - mają warstwy.

www.piotrkordula.prv.pl

Domyślnie

A jak chcesz jednak kupić, to Lumiquest produkuje coś takiego: www.lumiquest.com/softscreen.htm

Domyślnie

czy ktoś mógłby pokazać dwa zdjęcia z sb 600 lub sb 800. Jedno z dyfuzorem, a drugie bez. Chciałbym zobaczyć na czym polega różnica.

D80+MB-D80|Tamron 17-50/2,8|Nikkor 50/1,8|SB-800|Camera Flip Flash Bracket|3 x SanDisk Extreme III 2GB|Kingston Standard 2GB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gemini Zobacz posta

jest to część z lampki nocnej, którą kupiłem za 4 zł...
    przeprowadziłem przed chwilką testy takiego ''dyfuzora'' i po małych modach, to może się całkiem ciekawie spisywać
    postaram się tam wstawić jakieś czarne ekraniki, żeby jednak światło nie uciekało w takiej ilości

Uprawnienia umieszczania postów