Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: Nikon F 80

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgredek
    Tego nie neguję - zauważ, że jako tańszą alternatywę podałem filtr Hoya...
    Chyba nie rozumiem - najpierw piszesz, że nie zauważy się różnicy, a gdy ja piszę, że ją widać, to Ty na to, że tego nie negujesz Zaplątałem się chyba

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees
    Tego nie neguję - zauważ, że jako tańszą alternatywę podałem filtr Hoya...
    Chyba nie rozumiem - najpierw piszesz, że nie zauważy się różnicy, a gdy ja piszę, że ją widać, to Ty na to, że tego nie negujesz Zaplątałem się chyba
    Pisałem o filtrze znacznie tańszym od B+W. Jako przykład dałem filtr Hoya, który nie kosztuje, jak Twój przykładowy 40,-PLN.
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Domyślnie

Nie na temat
    zgredek mam pytanie do Ciebie.
    Czy byłeś na giełdzie foto w Katowicach na ul. Warszawskiej ?
    Jest tam coś ?
    Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

pebees
    Gość

Domyślnie

Pisałem o filtrze znacznie tańszym od B+W. Jako przykład dałem filtr Hoya, który nie kosztuje, jak Twój przykładowy 40,-PLN.
    Aha, a ile kosztuje?

W ogóle to bym chętnie pożyczył dobry filtr na mój obiektyw wlaśnie kitowy i porównał sobie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees
    Aha, a ile kosztuje?
    Oczywiście zależy od typu i średnicy... Np. Hoya UV HMC 62mm ok. 100,-PLN.

Cytat Zamieszczone przez nikonfan
    Nie na temat
    zgredek mam pytanie do Ciebie.
    Czy byłeś na giełdzie foto w Katowicach na ul. Warszawskiej ?
    Jest tam coś ?
    Byłem, ale dość dawno - teraz z czasem jestem trochę na bakier. Wielka impreza to to nie jest, ale można znaleźć cosik fajnego. Np. stałym bywalcem był człowiek z dużym wyborem lampek Metza... Ja body tam nie szukałem. Raczej szkiełek.

Co do wcześniejszego pytania. Przytoczę IMHO bardzo fajny fragment publikacji [dot.F3] w necie Sławka Skrobały:
    "[...]Przy kupnie aparatu, nie należy przejmować się zbytnio jego wyglądem. Jeżeli jest to używany egzemplarz, to z zasady wiadomo, że był intensywnie eksploatowany. Należy zwrócić uwagę na to czy: przy naciąganiu filmu nie ma zgrzytu, lub delikatnego pisku i trzasku. Jeżeli takie objawy występują to mamy gwarancję, że aparat mocno orał i może paść. Jeżeli motor nie chodzi zbyt głośno, równomiernie i zdecydowanie to powinno być OK ! Jeżeli wydobywa się z niego metaliczny dźwięk, niezdrowy to należy o takim egzemplarzy zapomnieć. Te uwagi dotyczą również innych motorów: MD 11 i MD 12 do Nikonów FM, FE, FE 2, FA, FM 2, FM 2N. Obecnie na rynku pojawiają się egzemplarze w dobrym stanie, które nie służyły w prasie, gdzie aparaty giną w dość szybkim tempie. Migawka, jak wspomniałem, jest z folii tytanowej. Jest to bardzo niezawodny element aparatu, wytrzymały. Jeżeli ma barwę szarą, prawie czarną i matową, to powinna być w bardzo dobrym stanie. Migawka pozbawiona tych atrybutów, była sporo używana, ale nie jest to stan agonalny. Świadczy to tylko o intensywnym użytkowaniu. O wytrzymałości migawki niech świadczy fakt, że parę lat temu były w sprzedaży filmy, które wypadały z kaset - wadliwy sposób zaczepiania tychże. Znam ludzi, którzy wytrzepywali migawki z aparatu jak kurz, po stosunku z owym filmem. [...]

Poza tym najlepszym doradcą jest zdrowy rozsądek - otarcie na obudowie, to nie problem; wgniecenie? hmm... aparacik mógł nieźle lecieć; coś lata w środku - bez komentarza...
    Często oglądając sprzęt można się nieźle "napalić". ZŁOTA ZASADA: Każdą wątpliwość traktuj równoważnie z rezygnacją z zakupu.
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Domyślnie

jeśli masz zasoby finansowe na zabawę analogiem to zakup jak najbardziej sensowny, jeśli przeczówasz, że mozesz usłyszeć od bliskiej Ci osoby, że robisz za dużo zdjęć a to sporo kosztuje to raczej cyfra
    Gorzej jak zona sie dowie ile kosztowala cyfra, zabije na miejscu.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikonfan
    nie oszukujmy się...puszki nikona z zakresu F 70, 80, 90, 801 sa bardzo podobne i nikt nie zauważy różnicy w zdjęciach, co najwyżej w ergonomii
    No to chyba przesada !
    ani odrobiny przesady :P
    wszystkie wymienione puszki są z grupy zaawansowanej i są bardzo podobne jkościowo...różnią się dosłownie szczegółami (ten nie ma podglądu GO, tamten nie obsługuje szkieł manualnych itp.) różnią się głównie ceną zakupu...wybierając swój aparat wybrałem najtańszy + dokupiłem sporo osprzętu (2 obiektywy i statyw)...
    F70 można kupić w naprawdę idealnym stanie gdyż były one używane głównie przez zamożniejszych amatorów oraz przez zawodowców jako zapasowe body...a można je kupić naprawdę tanio...np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60688048
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Hmm... Nikonfan a może kupiłbyś ode mnie? Tylko, że ja mam obiektywy jak w podpisie. Do body i 50-tki mam pudełka i wszystko jak należy. Może wtedy wymieniłbym F80 na F100
    Jakbyśmy się dogadali co do ceny to i wilk byłby syty i... wilk byłby syty. Co Ty na to?

[ Dodano: Pią 19 Sie, 2005 ]
    "Skoro spłodziłem ten minielaborat, to jeszcze dwa zdania do Pana Zoidberg'a...
    używam MF], ale same porónywanie parametrów technicznych to nie wszystko... Każde body trzeba wziąć do ręki."

Nie kuś Zgredek, nie kuś A ma ktoś w okolicach Gliwic F100? Może jak potrzymam to się jednak skuszę
    Cytat Zamieszczone przez Zoidberg
    Bo analog będzie mi służył do FOTOGRAFII a cyfra - do robienia zdjęć.
    To hasełko to już niemal slogan i zawsze miło połechtać swoją próżność: MAM ANALOGA! , ale...
    1. Ciągle w sieci odnajduję nowe fotogalerie prezentujące zdjęcia popełniane cyfrówkami na poziomie, do którego - po kilkunastu latach intensywnych ćwiczeń- baaardzo chciałbym się zbliżyć.
    2. Co to za analog, co elektroniki ma tyle samo co cyfrówka?

Koniec. Ufff...[/quote]

Tak, masz rację. Może bardziej mi chodziło o to, że jednak według wielu fotografia klasyczna ma w sobie to coś czego nie ma cyfra. Jak ktoś kiedyś na tym forum napisał "Zjęcia z cyfry choć ładną są jednak jekieś takie...cyfrowe". A pozatym czasami lubię te napięcie czekania na odbitki - wyszły, nie wyszły, jak wyszły. To jak czekanie na spotkanie z kobietą.
    A zresztą co się będę chwalił...

Domyślnie

5. I na koniec wybacz, ale i tego punktu nie mogłem sobie darować - przypinanie filtrów B+W [jednych z najlepszych i drogich] do 28-100mm to dość oryginalny pomysł...
    Hmm... a ja przypinam i działa... i nie gryzą się ze sobą....
    Żurek

Domyślnie

mysla caly czas o tej gieldzie ale jakos tak dziwnie;
    nie lubie rzeczy uzywanych i chyba mialbym duze opory zeby cos takiego (aparat) tam kupic.
    Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów