Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: Nikon F 80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikonfan
    Fotografuję głównie na wakcjach, imprezach rodzinnych, itp (ok. 20 rolek na rok)
    Główne motywy to ludze i przyroda. Chcę kupić Nikona F 80 (KIT z obiektywem 28-100) i zestaw filtrów B+W lub Hoya (polaryzacyjny, UV, 80,81,82,soft, itp.). Ciągle poszerzam swoją więdzę z zakresu fotografii, mam już 8 książek, które pomogły mi robić lepsze zdjęcia.
    Zastanawiam się jeszcze nad cyfrakami D 50 lub 70 ale czy to warto ?
    Witaj na Forum .
    Chwilę się zastanawiałem, czy pisać cosik w tym wątku. Jest ździebko rozbudowany tematycznie, a żaden ze mnie guru fotografii by się wymądrzać w kilku zagadnieniach na raz, ale... do wydania pójdzie trochę kasy a przytoczone przez Ciebie argumenty należałoby mocno skorygować. Do rzeczy.

1. Nie popełniasz chorej ilości zdjęć, więc w danej cenie F80 z lepszymi szkiełkami da Ci więcej możliwości wyżycia się fotograficznie niż lustrzanka cyfrowa.
    2. Raz piszesz o nikkorze 28-100 w kicie raz o 28-105. To inna klasa szkieł - ten pierwszy nie umywa się do 28-105D, który jest świetnie skorygowanym uniwersalnym szkiełkiem na początek za przyzwoite pieniądze.
    Pobaw sie nim trochę i dopiero, jak będziesz wiedział jakie ogniskowe wykorzystujesz najchętniej, sięgaj po szkiełka z wyższej półki.
    3. IMHO absurdem jest porównywanie - przynajmniej teraz - D70 i D50. Po pierwsze, te puszki dają zupełnie inne możliwości foto. Po drugie, D50 weszła na rynek niedawno więc siłą rzeczy komentarzy na jej temat jest znacznie mniej. Po trzecie i najważniejsze, na D70 decyduje się znacznie więcej fotozapaleńców niż na D50 stąd też i w tej puszcze znajdują więcej niedoskonałości.
    4. Nie sądzę, by konieczny był zakup nowej puszki F80. Na rynku jest ich takie zatrzęsienie, że z pewnością znajdzie się egzemplarz w bardzo dobrym stanie, a znaczną różnice w cenie można przeznaczyć na lepsze szkła.
    5. I na koniec wybacz, ale i tego punktu nie mogłem sobie darować - przypinanie filtrów B+W [jednych z najlepszych i drogich] do 28-100mm to dość oryginalny pomysł...
    6. Olej punkty 1-5 i rób zdjęcia .

Skoro spłodziłem ten minielaborat, to jeszcze dwa zdania do Pana Zoidberg'a...
    Piszesz:
    Cytat Zamieszczone przez Zoidberg
    F100 sobie daruję, bo choć to super aparacik, i ze stanów można taki przywieźć (przez znajomych) za równowartość 1500 PLN to jednak nie potrzebuję tak dobrego sprzętu, bo nie będę robił przez to ani więcej zdjęć ani zapewne lepszych,
    No niby racja - ja wykorzystuje jakieś 20% możliwych ustawień mojej puszki, ale... odkąd podpiąłem do F80 porządne ciężkie szkło, szybkość ostrzenia AF delikatnie mówiąc pozostawia wiele do życzenia. Ku memu nieszczęściu, podpiąłem sobie kiedyś mojego 35-70 do F100 i w komforcie pracy nie zauważyłem różnicy. ZAUWAŻYŁEM PRZEPAŚĆ. Tak więc co z tego że setka jest cięższa i ma X funkcji mi niepotrzebnych. Gdy wyższą klasę aparatu czuć przy każdym niemal zdjęciu? Nie zrozum nie źle - ja też nie zmienię 80 na 100: cykam głównie widoczki, więc wolny AF bardziej mnie denerwuje niż przeszkadza [i tak często używam MF], ale same porónywanie parametrów technicznych to nie wszystko... Każde body trzeba wziąć do ręki.
    Cytat Zamieszczone przez Zoidberg
    Bo analog będzie mi służył do FOTOGRAFII a cyfra - do robienia zdjęć.
    To hasełko to już niemal slogan i zawsze miło połechtać swoją próżność: MAM ANALOGA! , ale...
    1. Ciągle w sieci odnajduję nowe fotogalerie prezentujące zdjęcia popełniane cyfrówkami na poziomie, do którego - po kilkunastu latach intensywnych ćwiczeń- baaardzo chciałbym się zbliżyć.
    2. Co to za analog, co elektroniki ma tyle samo co cyfrówka?

Koniec. Ufff...
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Domyślnie

4. Nie sądzę, by konieczny był zakup nowej puszki F80. Na rynku jest ich takie zatrzęsienie, że z pewnością znajdzie się egzemplarz w bardzo dobrym stanie, a znaczną różnice w cenie można przeznaczyć na lepsze szkła.
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
    Gdzie w Krakowie lub Katowicach mogę kupić używany F 80 w dobrym stanie, ile takie coś może kosztować ?
    Na co zrócić uwagę przy kupnie tego modelu (używanego) ?

A tak poza tym to myślałem, że to http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/prod137/ szkiełko jest dobre

[ Dodano: Pią 19 Sie, 2005 ]
    5. I na koniec wybacz, ale i tego punktu nie mogłem sobie darować - przypinanie filtrów B+W [jednych z najlepszych i drogich] do 28-100mm to dość oryginalny pomysł...
    Możesz napisać o Ci konkretnie chodzi ?
    Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

pebees
    Gość

Domyślnie

Możesz napisać o Ci konkretnie chodzi ?
    Podejrzewam, że o to, iż filtr B+W jest dobry, a obiektyw cienki, wiec po co dobry filtr do cienkiego obiektywu. Zapomniał chyba, że w ten sposób obiektyw nie stanie się jeszcze dużo cieńszy

Domyślnie

Ja mam filtr B+W UV MRC na kitowym obiektywie Nikon AF Zoom-Nikkor 28-80mm f/3.3-5.6G, poniewż wydaje mi się, że gdybym założył jakiś słaby to obiektyw stracił by na jakości a i tak nie jest przeciesz za jasny. A dobry filtr zawsze może się przydać gdy dokupię jakiś lepszy obiektyw. Myślę, że warto od razu kupić lepszy niż potem dodatkowo kupować i wydawać kolejne pieniądze. A odnosnie tematu to myślę, że warto inwestować w analoga bo to jest właśnie według mnie inwestycja, a jeżeli chodzi o cyfre to wydawanie pieniędzy ponieważ jest to wydatek na, krótki okres czasu w przeciwieństwie do analogów. Ja kupiłem analoga a na cyfre jeszcze poczekam, może kiedyś jak będą uczciwsze ceny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thrasher
    Ja mam filtr B+W UV MRC na kitowym obiektywie Nikon AF Zoom-Nikkor 28-80mm f/3.3-5.6G, poniewż wydaje mi się, że gdybym założył jakiś słaby to obiektyw stracił by na jakości a i tak nie jest przeciesz za jasny. A dobry filtr zawsze może się przydać gdy dokupię jakiś lepszy obiektyw. Myślę, że warto od razu kupić lepszy niż potem dodatkowo kupować i wydawać kolejne pieniądze.
    Dokładnie !
    Lepiej od razu zainwestować w porządne filtry niż bawić się w żelatynowe albo plastikowe wynalzki.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

pebees
    Gość

Domyślnie

gdybym założył jakiś słaby to obiektyw stracił by na jakości a i tak nie jest przeciesz za jasny. A dobry filtr zawsze może się przydać gdy dokupię jakiś lepszy obiektyw.
    Na jasności nie stracisz, co najwyżej ostrość i dodatkowe zniekształcenia. A mam nadzieję, tak przy okazji, że ten lepszy obiektyw będzie mial tę samą średnicę

Domyślnie

Postaram się znależć taki, który będzie miał. A jak nie będzie miał to można kupić redukcje

[ Dodano: Pią 19 Sie, 2005 ]
    Wydaje mi się że na jasności też można stracić bo przecziesz nie ma chyba takiego szkła, które by przepuszczało całe padające nań światło a więc lepiej kupić jak najlepsze.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

oba swoje aparaty klasyczne (wolę to niż analogowe) kupiłem na allegro, a łącznie na aukcjach kupiłem kilkanaście aparatów
    jak dobrze poszperasz na allegro możesz trafić np taki F70 za 400-450zł (body) i tamrona 28-75/2,8 za 1300-1350zł (do którego warto już zapinać dobre - czytaj drogie filtry :P)...a co do filtrów to zamiast drogich b+W, można kupić sporo tańsze marumi (zwłaszcza wersja WPC MC jest godna polecenia)
    nie oszukujmy się...puszki nikona z zakresu F 70, 80, 90, 801 sa bardzo podobne i nikt nie zauważy różnicy w zdjęciach, co najwyżej w ergonomii
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

nie oszukujmy się...puszki nikona z zakresu F 70, 80, 90, 801 sa bardzo podobne i nikt nie zauważy różnicy w zdjęciach, co najwyżej w ergonomii
    No to chyba przesada !

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

Domyślnie

No to chyba przesada !
    A jednak podzielam opinię Alf'a... Dużo ważniejsze są różnice w szkłach.
    Poza tym, jak ma się powyższe do Twojej stopki - pozwól, że zacytuję: "Zdjęcia robi fotograf, a nie aparat"
    Przy czym nie umniejszałbym roli tej "ergonomii" w wyborze aparatu. W końcu znacznie częściej będziesz sie denerwował, że aparat "źle leży" w dłoni, niż że np. ma migawkę max. 1/2000 a nie 1/4000s.

Ale po kolei, bo trochę się po moich wypocinach działo...

Cytat Zamieszczone przez pebees
    gdybym założył jakiś słaby to obiektyw stracił by na jakości a i tak nie jest przeciesz za jasny. A dobry filtr zawsze może się przydać gdy dokupię jakiś lepszy obiektyw.
    Na jasności nie stracisz, co najwyżej ostrość i dodatkowe zniekształcenia. A mam nadzieję, tak przy okazji, że ten lepszy obiektyw będzie mial tę samą średnicę
    Tu całkowicie zgadzam sie z Pebees'em: lepiej nie wybierać spośród drogich świetnych szkieł będąc ograniczonym średnicą jakiegoś " bardzo średniej klasy" zoom'a... A przejściówki - cóż, IMHO im mniej dodatkowych elementów w podstawowym zestawie, tym lepiej. Na pewno przydadzą się do szkiełek, które mniej używasz.
    Pomijając nawet powyższe, dobry filtr - jak i inne - niszczy się mechanicznie [no chyba, że leży w szufladzie...] Ja zdecydowanie wolałbym do drogiego wymarzonego szkiełka podpiąć nowy B+W, a nie nieźle juz poharatany... Ale, co kto lubi...
    Nie oszukujmy się też - przy użyciu średniej klasy filtra Hoya [ze dwa razy tańszego] nie zobaczymy różnicy na fotkach popełnionych kitowym zoomem. Przynajmniej do formatu 40x60cm

Co do obiektywów - doprecyzuję:
    Przytoczony w linku nikkor 28-105mm f/3.5-4.5D to bardzo przyzwoite szkiełko. Wiem z autopsji. Pisałem o tym.
    W swoim pierwszym poście podałeś natomiast jako kitowego nikkora 28-100mm f/3.5-5.6G. A tego już nie polecam.
    I o tym pisałem.

Odnośnie kupna użuwanego body.
    Przeszukaj Forum. Conajmniej kilka już razy było, na co zwracać uwagę przy kupnie sprzętu.
    Polecam przejrzeć oferty alledrogo - ofert jest tyle, że jeśli niedowierzasz opisom, na pewno znajdziesz jakiegoś sprzedającego, który mieszka nieopodal i będziesz mógł przed zakupem pooglądać sprzęcik.
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów